G4Media.ro

Organizatorii de concerte susțin că au primit „o lecție dură” și „cea…

Sursa foto: Pexels

Organizatorii de concerte susțin că au primit „o lecție dură” și „cea mai mare palmă din ultimul an”: Am văzut la televizor un pelerinaj cu 50.000 de participanți și meciuri de fotbal cu tribune pline, în timp ce sectorul cultural are parte de un regulament strict

Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale (AROC) a transmis, luni, că manifestările care au avut loc în acest weekend, mai precis pelerinajul de la Șumuleu Ciuc și primele meciuri din acest an cu spectatori, reprezintă „o lecție dură despre ce înseamnă dublul standard” și cum este aplicat acesta de către autorități în România și solicită să poată organiza concerte și evenimente culturale.

„Sectorul cultural a primit cea mai mare palmă din ultimul an, noi toți fiind puși în situația de a vedea la televizor desfășurarea unui pelerinaj cu 50.000 de participanți, practic mai mare decât majoritatea evenimentelor culturale din țară, sau meciuri de fotbal, cu tribune pline, în timp ce autoritățile se mândresc cu buna desfășurare a acestora. Asta în contextul în care sectorul cultural are parte în continuare de un regulament strict, dificil de implementat, ambiguu și care nu asigură predictibilitatea pe care o cerem de aproape un an de zile”, precizează un comunicat de presă al AROC.

AROC amintește că, încă de anul trecut, a fost activă în a sprijini autoritățile pentru a găsi „cele mai bune și sigure soluții” pentru repornirea evenimentelor și a altor activități culturale.

„Fiecare propunere făcută de noi a ținut cont nu doar de nevoile și de interesele organizatorilor, dar în primul rând de siguranța participanților și de metode de implementare sigure, menite să minimizeze orice risc și să ofere un cadru predictibil tuturor celor care își doresc să organizeze evenimente în România. AROC a participat la toate dezbaterile publice organizate de autorități cu privire la sectorul cultural (atât pentru scheme de ajutor, cât și pentru planul de redeschidere), a avut membri activi care au discutat constant cu reprezentanți ai guvernului, a realizat un sondaj cu privire la percepția publicului privind redeschiderea evenimentelor (…)”, mai precizează sursa citată.

Organizatorii de evenimente susțin că marea majoritate a acțiunilor a fost ignorată, deși acestea ar fi fost agreate cu INSP și ceilalți participanți în grupul de lucru.

„E deosebit de umilitor să tot ieși public și să-ți ceri drepturile și să te compari cu alții, mai ales când nimeni nu pare să te asculte sau să încerce măcar să-ți înțeleagă punctul de vedere. Mențiunile noastre referitor la evenimentele sus menționate nu sunt menite să critice acțiunile efective, ci să exemplifice dublul standard pe care-l vedem cu ochiul liber. Cum se justifică din punct de vedere medical desfășurarea unor evenimente religioase sau sportive cu atâția participanți, dar limitarea activităților sectorului cultural la capacități de 500 de oameni? Cum se justifică din punct de vedere economic discriminarea sectorului cultural și distrugerea sistematică a antreprenoriatului din acest domeniu? Trăim într-o operă de Kafka din care nu știm cum să mai ieșim”, mai transmit reprezentanții AROC.

Aceștia solicită redeschiderea evenimentelor culturale.

„Dacă s-au putut organiza evenimente precum pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, sau meciuri de fotbal cu suporteri în tribune, considerăm că toată lumea poate fi de acord că și evenimentele culturale organizate după norme dovedite științific că reduc spre zero riscurile ar trebui redeschise imediat”, precizează AROC.

Citește și: 

Directorul de comunicare de la Untold acuză autoritățile de dublă măsură: Permit pelerinaje cu zeci de mii de oameni, dar nu sunt de acord cu festivaluri de muzică

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Mi se pare normal. Atata timp cat oamenii care merg la concerte nu merg la vot si li se rupe de politica normal ca politicientii o sa adopte masuri pentru cei care „merita”.

    • ????? de unde pana unde ai scos tampenia asta?

    • @andrei a zis bine anonim si cu noima si cu adevar, documenteaza-te

    • a zis o laie, eu cred ca voi nu trebuie sa generalizati. voi probabil aveti in cap concerte unde sunt numai tineri, ori sunt concerte de toate genurile si varstele. articolul nu preciza, ci era la general. asa ca documenteaza-te tu in privinta concertelor.

  2. politicienii ACTIONEAZA DOAR ACOLO UNDE SE CASTIGA VOTURI. ATAT.
    ALTCEVA NU-I INTERESEAZA!

    • Pai, Kelemen Hunor a obtinut „derogarea” de la Zombie Catulica: pentru ca UDMR decide in coalitie!
      Fara balamaua UDMR, coalitia nu ar exista, iar Hunor profita!
      Cui ii pasa de ce vor restul romanilor??!!!
      Lui Zombie NU!!

    • @lili,
      Da , udmr e vinovat pt orice rāu in RO. Hai spune asa. Stiu cā nu ai treaba cu maghiarii din Ro, numai urasti din oficiu.
      Nici nu mä mir!
      Cât a lucrat Antenele si Realitatea SA fie ASA pun intrebarea de cum nu s-a pornit un razboi civil.
      Sanatate!

    • @Istvan: Bateti campiii, am mai scris ca sotul meu e juma-juma, soacra mea, Dumnezeu s-o ierte era unguroaica din Brasov, o femeie minunata, educata, iesita in lume, care niciodata nu a avut o problema ca noi, cele 3 nurori, eram romance!
      Sotul meu si copiii nostri si nepotelul sunt botezati la catolici, noi ne-am cununat la catolici(eram studenti!), la noi in familie NU exista aberatii cu romani-maghiari, suntem toti OAMENI!
      Sarbatorim si sarbatorile catolice si cele ortodoxe, fara probleme!
      Dvs aveti o problema cu romani-maghiari, asta e evident!

      Dar, uite DOVADA ca dl Hunor a OBTINUT derogarea:
      „Kelemen Hunor: Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc se poate organiza.
      10 mai 2021.
      Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat luni că pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, va fi organizat în acest an.
      „La solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia şi a Ordinilor Franciscanilor se poate organiza pelerinajul de la Şumuleu Ciuc”, a anunţat pe Facebook Kelemen Hunor.
      Acesta a scris că Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară.
      Preşedintele UDMR susţine că Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este „o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est”.
      „Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paşti, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfinţirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioşii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeaşi disciplină”, a mai spus Hunor.

      Iar faptul ca UDMR este si a fost in TOATE guvernele din care a facut parte, balamaua care a DECIS, e de notorietate!
      Ciudat e ca niciodata 2 partide romanesti mari NU s-au inteles sa guverneze impreuna, DAR fiecare partid mare romanesc s-a inteles si a guvernat bine mersi de fiecare data cu ACELASI UDMR!
      Ciudat, nu?!!!

    • @lili,
      EU CE sā fac dacā Kelemen atat de puternic?:))))
      Niciodata n-am iubit UDMR ul, dar asta faceti voi , când vine vorba de UDMR incepeti duma catre toate ungurimea din RO. Sā nu fie fricā , Suntem tot Mai putini in RO, dar cred cā si dacā ne-am ramane 100 de persoane in RO tot ungurii ar fii de vine versus 20+ milioane de romani. E HALUCINANT!

    • @Istvan: Chiar sunteti bolnav de subiect!
      Eu NU vorbesc deloc de unguri, eu vorbesc depsre UDMR!
      Lasati-o balta, dvs aveti o problema cu romanii!

    • @lili,
      Mā faci sí bolnav? Sí cā am problema cu Romani?
      Poate SA gandesti tu cu problema ta cu iudemereu. Partidele romanesti au ales SA nu distruga udmr CA noi , ungurii avem de CE se fim pusi in unghi rāu.

  3. e normal, pupatorii de oase sunt mai speciali , de orice religie, si nu ajung in spitale cu covid
    daca ai covid cu siguranta nu esti pupator adevarat

  4. Au înnebunit jigodie de la guvernare.. Au închis un an si jumătate domeniul asta si nu au oferit nici o măsura compensatorie. Nu exista tara civilizata in UE sa procedeze asa.

  5. Sa speram ca terminam cu vacinarea cat mai rapid si sa putem reintoarcem la mai mult normalitate cat mai curand.

    Pelerinajul din Ciuc nu prea avem cum sa punem in aceasi oala.
    1 Totusi sa comparam un stadion in timpul concertului cu o suprafata extinsa in natura de multiple ori mai mare e irelevant,
    2 Pelerinajul sa tinut cam 2 ore plus sosire/plecare,
    3 La pelerinaj nu exista supraaglomerare la zona barulilor/toaletelor,
    4. La meciur inca stadionul nu poate fi folosit la capacitatea maxima si spectatorii stau in scaune.

    In cazul festivalurilor daca se aplica aceasi masura repectiv procent de capacitate a stadionului sau distantare a vizitatorilor, timp limitat de spectacol( adica 4 ore in loc de intreg weekend), fara vanzare de bauturi alcoolice ca sa eviti aglomeratiile intrebarea este:
    Festivalul mai ramane rentabil sau origanizatorii ar fi dispusi sa o faca chiar cu pierderi financiare iminente?

  6. Acum, sa nu incepem sa comparam mere cu pere. Tribunele nu erau chiar pline, plus ca in mod normal un meci are 105 minute. La peletinaje dupa ce ajungi sa te inchini ai plecat(asa e la ortodocsi, banuiesc ca si la catolici e la fel). La festivaluri(ca acolo e de fapt problema) stai o zi, mai bei, mai mananci, unii mai baga si o pastila…

    Legat de concerte, am vazut afise pentru concerte de opera, deci nu sunt interzise.

    • @andrei N-am prea inteles ce ai vrut sa zici. Ce am scris ca si meciuri de fotbal se pot in sfarsit sa aiba loc cu numar limitat si respectand restrictiile. Nu compar nici cum merele cu perele chiar daca o iubesc pe amandoi.

      Articolele de gen asta in presa au aparut dupa afirmatia organizatorului Untold. Altfel momentan nici nu am vb. despre subiectul asta.

      Meciurile de fotbal totusi sunt organizate pe locuri deschise/semideschise (stadioane).
      Teatre / case de opera majoritatea spatii inchise (cu exceptie cele in aer liber).
      Respectand legile si restrictiie in vigoare sunt liberi sa face ce vor.

      Concluzia/intrebarea mea a fost ca organizatorul respectiv fara sa faca profit si sa respecte legile in vigoare ar fi fost dispus sa organizeze festivalul? Adica folosind 30% din capacitatea Arenei Cluj si respectand normele in vigoare ar fi fost disponibil sa-o faca?

      In teatre in aer liber am participat si eu cu numar redus si respectand distantarea vara trecuta.

    • Ziggy’s, comentariul meu era legat de articol. Amandoi zicem cam acelasi lucru.

  7. untold si neversea si electric castle sunt evenimente culturale?
    marijuana este cultura. evenimentele astea sunt doar piete de desfacere nu culturi.

  8. Gunoaiele de la AROC își merită pe deplin umilința, cîtă vreme au fost mereu alături de guvern în propăvăduirea minciunii covid. Și acum preocuparea lor e capra vecinului.