G4Media.ro

Organizația Metro Urban cere reguli mai stricte pentru utilizarea trotinetelor electrice în…

Sursa Foto: Facebook/ etrotineta.ro

Organizația Metro Urban cere reguli mai stricte pentru utilizarea trotinetelor electrice în Cluj Napoca: Numărul accidentelor grave de circulație în care au fost implicați conducătorii de trotinete electrice a crescut de 20 de ori în ultimii ani / Clujul este în topul național

Organizația Metro Urban propune Consiliului Local din Cluj complearea regulamentului privind privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca și aplicarea mai strică a legii de către Poliție. ONG-ul atrage atenița că potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, preluate și prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național.

Metro Urban mai atrage atenția că, pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore.

„Nu trece o zi în Cluj-Napoca, făra ca un conducător de trotinetă electrică să nu fie văzut conducând pe un trotuar sau făcând slalom printre pietoni și/sau mașini, circulând cu viteză în zona grădinițelor, școlilor, spitalelor, parcurilor sau fiind văzuți doi conducători pe o trotinetă. Autoritățile se fac că nu văd această problemă, considerând-o de o importanță secundară, însă numărul de accidente crește anual” arată Mihai Curteanu – Metro Urban.

În ultimii doi ani, mai multe asociații și/sau persoane fizice, chiar prin intermediul petițiilor au solicitat o legiferare/reglementare mai drastică, interzicerea parțială sau totală a folosirii acestor vehicule în orașe.

„Metro Urban consideră utilă trotineta electică din perspectiva mobilității alternative dar în condiții de deplină siguranță pentru pietoni și chiar participanții la trafic, nu în condițiile de astăzi, de haos, în care mulți conducători de trotinete electrice pun în pericol siguranța pietonilor, în special copiilor și seniorilor comunității noastre” precizează Vladimir Dan – Metro Urban.

În acest context, Metro Urban Cluj solicită:

  • 1. Inspectoratului de Poliție Județean Cluj aplicarea mai sârguincioasă a prevederilor legale – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.
  • 2. Membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca – PNL, UDMR, USR și PSD dezbaterea și apoi completarea regulamentului care privește condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, în vederea creșterii siguranței pietonilor, participanților la trafic și conducătorilor de trotinete electrice.

„Având în vedere că actualul regulament corespunde, în opinia noastră, doar parțial noilor realități relevate de cea mai recentă statistică a Inspectoratului General al Poliţiei Române, Metro Urban înaintează membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca, propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, propuneri inspirate din practica altor administrații locale – București, Iași, Timișoara, Sibiu și Brașov” a declarat Horia Nasra – Metro Urban.

Propunerile Metro Urban:

  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă în zonele de acces în gradinițe, școli, licee, universități, piețe agroalimenatare, complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentație publică și târguri sezoniere. Amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone astfel încât să nu obtureze accesul și să îngreuneze circulația;
  • Se interzice deplasarea în paralel cu un alt vehicul electric individual sau cu două roți;
  • Se interzice folosirea de către utilizator de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căști audio, atunci când conduce o trotinetă electrică;
  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă pe scări sau pasaje pietonale, pe malurile râurilor sau lacurilor;

Dat fiind faptul că în marea lor majoritate, utilizatorii de trotinete electrice sub 18 ani folosesc aceste echipamente fără a avea minime cunoștiințe de legislație rutieră și fără a-și asuma responsabilitatea consecințelor care vin la pachet cu un stil de condus imprudent, considerăm oportună dezbaterea în Consiliul Local Cluj-Napoca, apoi la nivel legislativ, parlamentar – interzicerea folosirii trotinetelor electrice de către persoanele sub 18 ani, în prezent limita de vârstă fiind de 16 ani, se mai arată în comunicatul Metro Urban.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Trotinetistii analfabeti PSD+PNL circula ca bezmeticii, e nevoie de reguli! 😀
    Unul e in poza articolului, pesedisto-penelistul natarau Boc, seful mafiei imobiliare din Cluj!

  2. De unde va luati mah stirile? Organizatia Metro Urban? Este o organizatie 100% politica. Cautati si voi pe google dupa Mihai CURteanu si cititi. E un sclavete,un carator de genti al PDL,acum al lui Boc.
    https://ziardecluj.ro/hidrocentrala-de-pompaj-tarnita-lapuste-a-pompat-pana-acum-milioane-de-euro-in-studii-de-fezabilitate-niste-traseisti-politici-asociati-intr-o-asociatie-care-prom/

  3. Dar de ce? Păi ce, eu mi-am luat trotinetă ca să respect reguli?

  4. Dacă s-ar aplica măsurile și regulile prevăzute de lege , nu cred că ar mai fi așa mare problemă.
    Nu se aplică la bicicliști, așa că de ce să ne mirăm.
    Un singur exemplu: este interzis să treci pe bicicletă pe trecerea de pietoni..
    Traversarea trecerii de pietoni se face pe jos pe lângă bicicletă. Nu „călare” pe ea.
    Ce face poliția? Se face că nu vede. Nici asta, nici că nu există echipamentul necesar pt a merge cu bicicleta (cască și semnalizare aferentă).

  5. Trotineta e preferata USR Reper, glezna epilata si trotineta!

  6. În Cluj nu este CINE să se ocupe de implementare și urmărire reglementări.