G4Media.ro

Ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor naționale de sănătate, promovată de Victor…

Ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor naționale de sănătate, promovată de Victor Costache, declarată neconstituțională. Guvernul a adoptat ordonanța înainte de a primi avizul Consiliului Legislativ

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență pentru liberalizarea programelor naționale de sănătate, promovată de fostul ministru al Sănătății Victor Costache. Ordonanța a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care deschidea piața serviciilor medicale decontate de stat operatorilor privați, în ședința maraton din 4 februarie, înainte de a primi avizul Consiliului Legislativ, iar nerespectarea acestui pas procedural a dus la declararea actului normativ neconstituțional în integralitate.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut, în esență, că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, se arată în comunicatul Curții Constituționale emis în urma ședinței de marți.

Context. În 4 februarie, cu o zi înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, Cabinetul Orban a adoptat 25 de ordonanțe de urgență, într-o ședință care s-a încheiat târziu în noapte. Pentru multe dintre respectivele ordonanțe nu a fost primit avizul Consiliului Legislativ până la momentul adoptării.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, declara atunci, pentru G4Media.ro, că cele 25 de OUG-uri adoptate în ședința maraton din 4 februarie au fost trimise la Consiliul Legislativ în aceeași zi cu ședința de guvern. O parte au fost trimise și în ziua ulterioară ședinței, înainte de căderea Guvernului și publicarea hotărârii Parlamentului în Monitorul Oficial. Antonel Tănase a precizat că Consiliul Legislativ trebuie să trimită avizele, iar dacă sunt doar observații pe formă, acestea sunt preluate, iar ordonanțele sunt trimise la Monitorul Oficial și acestea intră în vigoare, procedura fiind legală. Însă Consiliul Legislativ avertizase Guvernul într-o adresă că, în lipsa primirii avizului, ordonanțele nu pot fi adoptate, fiind necesară aprobarea lor într-o nouă ședință a Executivului. Detalii aici

În 19 februarie, Avocatul Poporului, Renate Weber, ataca ordonanța de urgență la CCR. Detalii aici

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cunoscută drept ordonanța pentru „liberalizarea programelor naționale de sănătate” a fost controversată încă de la anunțarea proiectului.

Actul normativ extindea programele naționale de sănătate și în sistemul medical privat, practic fiind permisă decontarea serviciilor medicale către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit ordonanței, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, urmau se fie derulate „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

Prin programele naționale de sănătate, pacienții cu boli cronice beneficiază de tratament gratuit. Este vorba de boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, insuficiență hepatică, boli rare și alte afecțiuni.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la acea vreme, că susține această ordonanță, pentru că pacienții trebuie să aibă deplina libertate pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale și că este foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul public și cel privat.

PSD a reacționat vehement față de acest proiect, susținând că astfel „sănătatea va fi privatizată”, iar românii nu vor mai avea acces la servicii gratuite în spitale.

Ordonanța a fost contestată și de secretarul de stat Raed Arafat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pai nu ne spunea Orban ca e legal si ca ….interesul national?

  2. Ha-ha…
    Netrebnicilor, nu spunea mai demult dl. Tudorel ca avizul trebuie cerut, nu si obtinut?!?

  3. Învățământul de 10 clase este obligatoriu, dar există doar pe hârtie, nu mai bine găsiți niște norme care să operaționalizeze obligativitatea. Voi introduceți educația sexuală în școli fix pt. cei care nu dau pe la școală. Suntem ași în imitații de aceea am plătit o căruță de bani și fraților Micula, că trebuia să fim interesanți să semnăm niște acorduri de aiurea. „Prostul dacă nu e și fudul, nu e prost destul”