G4Media.ro

Ordinea de zi a ședinței de Guvern: Lipsește orice proiect pe justiție,…

Ordinea de zi a ședinței de Guvern: Lipsește orice proiect pe justiție, dar și proiectul de HG pentru plafonarea prețului la gaze

Guvernul a făcut publică agenda ședinței care începe la ora 13.00. Pe lista proiectelor de acte normative nu se află nici o ordonanță de urgență sau lege din domeniul justiției, și nici proiectul de hotărâre publicat miercuri seară de Ministerul Finanțelor care prevedea plafonarea prețului de vânzare a gazelor din producția internă.

De altfel, ministrul Tudorel Toader a declarat joi dimineață că la Ministerul Justiției nu există nici în procedură de avizare, nici în dezbatere un proiect privind amnistia și grațierea.

Lista cu proiectele de acte normative de pe agenda ședinței Guvernului României din 19 iulie 2018:

I. PROIECTE DE LEGI

PROIECT DE LEGE pentru stabilirea cadrului legal, instituţional şi procedural necesar aplicării Deciziei nr. 406/2009/CE privind partajarea efortului statelor membre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât să respecte angajamentele Comunităţii prin limitarea creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020

II. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului şi al regimului străinilor

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea unor acte normative

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Lucrări pentru punerea în funcţiune a capacităţii finale de producţie de 8.500 mii tone/an lignit la cariera Jilţ Sud”

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire centru de instruire sintetică P+3. Clădire simulatoare de zbor şi spaţii conexe echipată cu un simulator de zbor FFS Boeing 737 NG”

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 969/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Cluj, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Cluj

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare şi actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Consiliului Superior al Magistraturii

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Ploieşti – Braşov (PRIMĂ LECTURĂ)

IV. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Progresul înregistrat în privinţa punerii în aplicare a Memorandumului nr. 4284/14.03.2018 cu tema: Stabilirea unui mecanism de creştere a competitivităţii companiilor deţinute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achiziţie publică

V. NOTE

1. NOTĂ privind Planul Anual de Lucru al Guvernului, iulie-decembrie 2018

Sursa foto: Guvern

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. S-ar putea sa nu fie data OUG azi si sa fie pana pe 10 august.

    Oricum, fiti vigilenti. O sa spuna PSDistii ca a cazut ordonanta din cer, n-au scris-o ei.

  2. Deocamdata am scapat, dar pana cand?

  3. Nici OU nr 13 din noaptea de 31 Ianuarie 2017, NU a figurat pe Ordinea de zi a Sedintei de guvern, a introdus-o Ministrul Justitiei Florin Iordache in Timpul Sedintei de guvern, uite aici:
    „Conform stenografei, ministrul Justiţiei Florin Iordache l-a asigurat pe premierul Sorin Grindeanu, în şedinţa din 31 ianuarie, că Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale are toate avizele necesare, acelaşi lucru susţinând şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc, potrivit stenogramei din şedinţa respectivă.

    ”Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo… Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”, i-a spus ministrul Justiţiei Florin Iordache premierului Sorin Grindeanu în şedinţa de guvern din data de 31 iaunuarie, potrivit stenogramei publicată de Executiv.

    Premierul l-a întrebat dacă există toate avizele şi dacă toate procedurile cerute sunt îndeplinite, Iordache răspunzând ”bineînţeles”.

    De asemenea, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, acelaşi lucru, acesta spunându-i prim-ministrului că ”din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate”.

    În momentul când au ajuns cu discuţiile la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a cerut încă o dată asigurări că toate procedurile sunt îndeplinite şi că are toate avizele, Florin Iordache răspunzând afirmativ.

    La momentul respectiv, ordonanța nu avea însă avizul CSM, cu toate că avizul este consultativ. Ulterior, ministrul a explicat că nu a cerut avizul CSM, pentru că avea deja punctul de vedere al acestei instituții dintr-o luare de poziție anterioară. Cu toate acestea, s-a dovedit că trimisese proiectul ordonanței la avizare la CSM, dar nu a mai așteptat avizul.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/stenograma-sedintei-de-guvern-in-care-s-a-adoptat-oug-13-663858

    • Prea pe scurt, poti sa ne spui mai in detaliu, sa intelegem mai bine ce spui? Foarte interesant oricum, lili!

  4. Desigur ca in comunicatul guvernului scrie ce proiecte „ar putea fi pe ordinea de zi”… nu sii ce proiecte NU vor fi…

    Cred ca Presedintia, CSM, ONG puternice pe cunostinte juridice, fosti judecatori CCR etc stiu exact ce se poate si ce nu se poate face la limita legalitatii, dar nu si expun parereile spre a nu lasa portite deschise adversarului sau spre a nu-l face sa anticipeze anumite slabiciuni legislative a solutiei la care s egandesc ei….

    Asa aca sa ne dam cu parerea e mai degrba in sfera ” hai sa treaca timpul pina aflam”

  5. Va intra la „altele”…

  6. Sursele g4m neaga aceste informatii…

  7. Azi, de la ora 13.00, în ședința Guvernului, PSD va face încă un pas spre totalitarism!

    Guvernul, camuflat de conflictului OUG-ul pentru amnistiere și grațiere, vine cu un alt OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizațiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singură lovitura, OUG-ul șterge din legislația Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, noțiunea de ”custode”.

    Ce presupune acest artificiu?
    Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor și care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administrațiile ong-urilor de mediu, în administrația unei structure nou înființate numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.

    Cine sunt custozii?

    Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, mulți însă au făcut lucruri bune. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 22 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii.

    Cine e ANANP?

    Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate este o structură nefuncțională, înființată prin Legea 95/2016, care ar trebui să vegheze aplicarea uniform a unei strategii naționale de management și conservare a ariilor naturale protejate, în conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialiști să gestioneze nici măcar o arie naturală din cele aproape 400 de arii lipsite de orice formă de administrație. În schimb, agenția încearcă, în mod disperat, să guverneze peste 23% din teritoriul României, aproape un sfert din țară, fără specialiști și având un plafon de angajare de 490 de salariați, conform OUG 13/2018.

    De ce Guvernul României, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

    Spre diferență de ceilalți doi presedinți ANANP, noua conducere ANANP a înțeles voința nomenclaturii PSD și a ales să reducă la tăcere prin forță orice fel de opoziție de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci când vor să construiască în ariile protejate sau să distrugă o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dădeau adesea custozii ariilor protejate atunci când interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. În loc de întărirea legii acum asistăm la subrezirea ei.

    ANANP avea datoria să preia mai întâi sutele de arii natural protejate doar pe hârtie și să urmeze exemplele de bune practice pe care le oferă organizațiile de mediu. Oricum ANANP poate să rezilieze oricând contractele de custodie cu custozii care nu-si îndeplinesc atribuțiile, însă e mai usor să-i concedieze pe toți cei 500 de specialiștii în loc să se ridice la nivelul lor.

    Tot conducerea ANANP, în stilul cel mai PSD-ist consacrat, în loc să promoveze un cadru legislative care să fie dezbătut cu toți actorii implicați, a preferat să introducă, noaptea pe sub masă, un OUG cu care să domnească imoral dar legal, peste un sfert din România.

    Presedintele ANANP a spus clar în sedința făcută săptămâna trecută la sediul ANANP, că specialiștii existenți în ong-uri care au în custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” dacă tac și nu comentează împotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Așa se asează linistit peste noi corupția, minciuna și dezastrul.

    OUG-ul se va adopta azi, iar de mâine sutele de specialiști în mediu, mulți dintre ei voluntari, vor fi înlocuiți cu nepoți, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gândit decât să înlocuiesti profesioniștii cu oportuniștii, însă la noi se poate orice. Întrebarea este până când?

    De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislația în vigoare, care conțin cuvântul custode, prin înlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3)Rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează ”prin preluare în custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de către Agenția Națională de Arii Naturale Protejate”.

    Din păcate și dezonorant pentru cei ce luptă pentru mediu, sub presiunea amenințărilor, multe ong-uri au ales să tacă în speranța că vor gusta din salariile ”grase” promise de noua structură. Ori așa se instaurează orice tip de dictatură, ”Cause the day we give in is the day we die”.