
Opriți cenzura și falsificarea datelor de la vârful Educației! Ministrul David trebuie să plece
Edupedu.ro documentează de o săptămână ceea ce s-a dovedit una dintre cele mai mari mistificări instituționale pe care le-am văzut în domeniul educației: cenzurarea și falsificarea datelor de cercetare de către ministrul Educației și Cercetării, pentru că nu susțineau schimbările politice luate de Guvernul său. Un răspuns de 23 de pagini în care cercetătorii Institutului de Științe ale Educației avertizau asupra riscurilor Legii-Bolojan în educație a fost oprit la cabinetul ministrului, a fost editat masiv, pentru ca în cele din urmă să fie trimise către presă 2 pagini, și acelea modificate. Ministrul David a oprit astfel de la publicare singura analiză data-based care îi contrazicea șefii. Un ministru care reînvie practicile ceaușiste, într-o perioadă marcată oricum de o mare degringoladă valorică, trebuie oprit rapid și dat jos de la vârful Educației.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Din acest moment, Daniel David și-a pierdut orice legitimitate de a mai conduce Ministerul Educației și Cercetării. Și-a pierdut nu doar ascendentul moral în fața societății, dar mai ales prezumția de corectitudine. Menținerea sa în funcția de conducere pune la risc orice hotărâre viitoare a Executivului în educație, cercetare și cultură.
În premieră, ministrul Educației și Cercetării Daniel David a explicat ieri pentru Edupedu.ro că nici nu va mai permite IȘE să mai răspundă independent de-acum înainte presei, invocând nevoia nescrisă și fără precedent ca răspunsul cercetătorilor la solicitările presei să fie însoțite de peer-review și de un rezumat extins în limba engleză. O decizie prin care Daniel David, care și acum își continuă activitatea academică fiind conducător de doctorat în paralel cu funcția de ministru, a transformat Ministerul pe care îl conduce dintr-unul al Educației într-un cabinet al Propagandei. Cercetările evidence-based care nu servesc politicului cad sub securea cenzurii.
Cum îl mai poate aduce premierul Bolojan în fața profesorilor pe cel care a ascuns datele de cercetare care dezvăluie nu doar minciunile care au argumentat până acum pachetul său de austeritate în educație, dar care avertizează pe larg despre riscurile asociate acestor modificări și care fac publice primele propuneri de austeritate în educație cu date de știință în spate? Ce legitimitate mai are în educație și cultură întregul Guvern Bolojan, când unul dintre miniștrii săi refuză libertatea de expresie a cercetătorilor în științele educației?
Atenție, vorbim despre un ministru care a confirmat că a cenzurat răspunsul transmis în numele Institutului de Științe ale Educației către Edupedu.ro, care a anunțat că blochează și de acum înainte IȘE să mai răspundă independent solicitărilor presei și care a refuzat până la final să facă publică analiza integrală făcută de cercetători asupra măsurilor din Legea șefului. De remarcat că, în cele 2 pagini trimise de MEC către Edupedu.ro, instituția preia cu copy-paste anumite fragmente din analiza cercetătorilor, pe care concomitent o acuză de lipsă de rigurozitate științifică.
Decizia de a cenzura analiza făcută de cercetătorii Institutului de Științe ale Educației nu șterge lucrurile bune, cum ar fi intenția de a generaliza folosirea catalogului electronic cumpărat de Minister încă din 2014 și nefolosit, precum și aprobarea unui nou plan-cadru pentru liceu, cu toate neajunsurile lui, însă pune la risc orice hotărâre viitoare a acestui ministru. Un oficial guvernamental care falsifică datele cercetătorilor, ștergând date din răspunsurile acestora pe teme de cercetare, este un ministru care nu mai poate fi crezut pentru nicio măsură luată de aici înainte. Care a trecut o linie roșie a încrederii.
Dacă a putut amenința public singurul Institut de Științe ale Educației din România că le va lua instituțional cercetătorilor săi libertatea de expresie – în condițiile în care OCDE a validat practica Institutului ca centru național care coordonează și implementează în România programul pentru evaluarea internațională a elevilor PISA, verificate și acceptate fără de echipele internaționale – înseamnă că acest ministru pune la risc procesul de aderare a României la Organizația de Cooperare Economică.
Potrivit surselor Edupedu.ro, una dintre ipotezele de lucru ale ministrului David ar fi să preia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al cărui rector suspendat este, viitoarele testări PISA, în prezent derulate exact de IȘE. Preluarea PISA la UBB, pe sume importante de la buget, ar urma să se producă pe modelul PIAAC preluat de SNSPA chiar prin decizia lui Daniel David și pe modelul TIMSS derulat de Universitatea din București. De remarcat că David a validat demersul început de Ligia Deca (astăzi prorector chiar pe proiecte strategice la SNSPA) și a promovat HG-ul prin care SNSPA și UEFISCDI vor organiza în România testul PISA pentru adulți (PIAAC), în ciuda relatărilor pe larg ale presei despre suspiciunile de „revolving door” pe care le ridică această afacere.
Una dintre promisiunile lui David la aprobarea noului plan-cadru pentru liceu este că acesta va întoarce rezultate mai bune la testările PISA. Situația produsă prin actul de cenzură de acum produce însă dubii în cascadă pentru orice mișcare a ministrului și devin inevitabile întrebări precum: Dacă următoarele ediții ale PISA vor fi organizate la propria Universitate, oare rectorul va edita datele de cercetare și rezultatele României așa cum a făcut-o din poziția de ministru al Educației? Atenție la orice intenție guvernamentală sau politică prin care partidele vor vrea să-i arate ministrului mulțumirea pentru serviciile aduse! Organizația internațională care a supravegheat derularea TIMSS la Universitatea din București a ridicat deja un semn de întrebare cu privire la corectitudinea datelor, potrivit unor informații. Își permite România să rateze aderarea la OECD, prin preluarea ostilă a PISA de la IȘE la UBB și punerea la risc a derulării testării internaționale în România?
Deciziile dezastruoase din educație și cultură vin în același timp cu rezultatele sondajului INSCOP care arată că aproape jumătate dintre români cred că se trăia mai bine comunism. În condițiile în care profesorii vor fi puși din septembrie să alerge între școli pentru a-și face normele, vor preda unor clase de elevi încă și mai aglomerate, în continuare fără profesori de sprijin sau asistenți pentru copiii cu CES, vom vedea pe pielea societății câți dintre ei vor mai avea timp să le explice copiilor ce bine este acum.
Acum, când cenzura funcționează chiar la vârful Educației, când specialiștii nu au voie să vorbească fără voie de la politic, când peste 900 de școli sunt desființate, dar școlile în 3 schimburi sunt menținute, când cărțile și manualele sunt scumpite, bibliotecile din comunele unde nu există nicio librărie – propuse spre a fi desființate.
Un scenariu care înainte de alegeri părea posibil doar în alt scenariu.
Gravitatea gestului făcut de Daniel David nu stă numai în cenzura în sine – foarte gravă – ci și în semnalul pe care îl transmite: în România, până și știința și datele despre educație pot fi cosmetizate de sus, dacă încurcă imaginea unui politician.
Aceasta nu este reforma promisă. Nu este etica unui profesor, a unui om de știință, a unui cercetător. Și nu este nicidecum transparența pe care ministrul Educației și Cercetării Daniel David o invoca în martie 2025, când reînființa prin HG de punere în aplicare a legii 198/2023 Institutul de Științe ale Educației cu promisiunea că va fi „o instituție independentă, care evaluează critic politicile publice”.
Cine din sistem mai are curajul să spună adevărul despre sistem, dacă riscă să fie redus la tăcere chiar de către ministrul care pretinde că vrea să „salveze educația” și „pe oamenii educației de ei înșiși”?
Educația nu are nevoie de salvatori care închid gura cercetării. Are nevoie de curajul de a asculta ceea ce nu-ți convine. De onestitate instituțională. De profesioniști care spun adevărul și care, dincolo de vorbe, fac ceea ce cercetarea arată că este în folosul elevilor, al școlii și al societății.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii