G4Media.ro

OPINIE De ce studierea Holocaustului, alături de perioada comunistă, la materia istorie…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Foarte corect!

  2. Sunt doua gene malefice ale natiei romane.

  3. Barbarii de tirani fascisti au devenit legionari apoi au devenit comunisti apoi au devenit capitalisti, etc.

  4. În primul rând trebuie prezentată obiectiv istoria.
    Si in general orice școlarizare este extrem de utilă dacă nu produce analfabeți funcțional.

  5. De acord. Trebuie studiat, ca sa nu se mai repete, dar ar trebui sa fie materie optionala, sau inclusa, cum a spus Stefan in materia „Istorie”. Obligativitatea risca sa provoace reactii adverse. Plus ca daca o sa fie materie separata obligatorie, exista posibilitatea de note si corigente, nu?

  6. gata, acum avem mult promisa romanie educata!!!! am rezolvat toate problemele in afara de asta !!!

    hai la mai mare!

  7. Daca nu ne cunoastem istoria, si ne multumim doar cu varianta „cosmetizata” in care poporul roman a fost cel mai demn si mai nobil dintre popoare, avem sanse mari sa repetam atrocitatile din trecut. Pogromul de la Iasi, masacrul de la Odesa comis de armata romana, torturile din beciurile securitatii, inchisorile comuniste, faptul ca armata romana a tras in civili la Timisoara si nu in ultimul rand mineriadele din anii ’90 in care FSN ne invata democratie cu batele minerilor.

    Toate lucrurile astea trebuiesc invatate pentru a nu le mai repeta.

    • … poate trebuie invatate ca sa avem modele functionale pe viitor. O generatie fara modele e o generatie bezmetica. Cu siguranta modelele vor prinde la unii si la altii.

  8. E o iluzie! Nu vedeți ca la fiecare ”reformă curriculară” orele la disciplinele socio-umane (istorie, filosofie, logică, etc) sunt tăiate fără milă? Uitați-vă din curiozitate la planurile cadru pentru licee tehnologice sau cele cu profil uman propuse de onor domn Câmpeanu! Veți avea surpriza să vedeți că Istoria are în noul plan cadru 0,5 ore/săptămână! Iar la filiera tehnologică nu există ore de opțional, ci Curriculum de dezvoltare locală adică materii de specialitate.

  9. Problemele astea pot fi studiate in cadrul disciplinei Istorie, nu trebuie inventate discipline separate. Cat despre faptul ca elevii nu cunosc detalii despre Holocaust ar fi de intrebat cati cunosc orice despre trecutul țării? Va zic eu foarte puțin. Azi elevii se auto educa de pe TikTok, Instagram, Whatsapp si altele…

  10. Din pacate cine nu are conștiința, nu are nici stiinta.

  11. Nu știu, ce există în prezent în programa școlară, dedicată istoriei. Istoria va fi întotdeauna un subiect delicat în această parte a Europei. Nu cred că ar trebui să existe altceva decât un capitol care să trateze holocaustul și regimul comunist, în cadrul materiei care tratează istoria perioadei respective.
    jean valjean : este vorba, totuși de niște fapte istorice, față de care memoria colectivă a închis un ochi sau a exersat o disonanță cognitivă, negându-le. Cred că au trecut ani suficienți ca să fim în stare să vorbim despre ele, nu forțat, nu din obligație, ci dintr-o necesară igienă morală și fără să băgăm șopârla ideologică ( așa de dragă nouă uneori, dacă vine vorba despre anumite lucruri ). În fond, tot ce conține o programă școlară, este într-o măsură oarecare ”forțat și obligatoriu” . Frumos red herring…

  12. Studiul, mai ales fortat, al unei barbarii istorice, nu a dus si nu va duce niciodata la impiedicarea repetarii ei.
    Sunt genocide in desfasurare astazi.
    De ce trebuie studiat doar unul?
    Toti invatam in scoala cat de rau e sa furi, dar furtul este sport (inter)national astazi.
    Obligativitatea provoaca sila, nu mila!
    O disciplina denumita , de exemplu, „Antreprenoriat si disciplina financiara”, cand va deveni obligatorie?
    Un elev geniu la fizica nu va putea promova pentru ca a luat 4 la studiul Holocaustului?
    Este etic sa folosesti resurse financiare masive pentru a cumpara si impune respectul?

    • Nimeni nu a spus că va fi materie de examen dar înțeleg, e mai bine pentru unii, să lăsăm lumea în întuneric și ignoranță, e mai ușor de manipulat.

  13. Nu-l simpatizez deloc pe Clej, dar articolul asta este echilibrat si bine scris. Trebuie sa-i recunosc aici meritul si sa-l felicit.

    Nu sustine o materie separata in licee, ci studierea in cadrul programei de la Istorie, ceea ce este rezonabil.

  14. Nu contest ca ar fi utila dar de ce obligatorie ?!
    Elevii de liceu trebuie sa poata opta pentru mareparte din materiile de studiu .

  15. Sunt de acord cu domnul Clej, dar nu cred este necesară o disciplină specială pentru Holocaust, este suficient un capitol în cartea de istorie.