G4Media.ro

Operatorul de salubritate din Târgu Mureș a găsit cu 30% mai mult…

Sursa: Facebook/ Claudiu Maior

Operatorul de salubritate din Târgu Mureș a găsit cu 30% mai mult gunoi decât era estimat / ”Au fost două săptămâni grele, oamenii noștri au lucrat în schimburi, și 14-16 ore pe zi„ / Municipiul nu mai avea contract de salubrizare din aprilie

Asocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment, operatorul de salubritate pentru zona 2 Mureș și-a început activitatea acum două săptămâni, timp în care a curățat deșeuri abandonate de câteva săptămâni susține că a găsit mai mult gunoi decât era estimat, motiv pentru care au fost nevoiți să suplimenteze numărul de utilaje, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Peste 30 de mașini intervin în zona 2, care cuprinde Târgu Mureșul și comunele învecinate.

Purtătorul de cuvânt al asocierii, Mihai Teodor: „Au fost două săptămâni grele, oamenii noștri au lucrat în schimburi, și 14-16 ore pe zi, inclusiv stația de transfer a fost deschisă până la orele 22-23, când au venit ultimele utilaje să descarce și am descoperit că, în fapt, cantitatea de deșeuri este mult mai mare în realitate decât cea care a fost estimată în caietul de sarcini. Am colectat 3.180 de tone din toată zona 2 Mureș. În caietul de sarcini avem o capacitate de 59.000 de tone pe an, înseamnă 4.900 de tone pe lună, ceea ce înseamnă că e o cantitate reală, în teren, cam cu 30% mai mare”

În ceea ce privește angajații, Mihai Teodor a precizat că, ținând cont de faptul că timpul a fost prea scurt pentru angajări, au fost aduși angajați din alte zone ale țării în care operează asocierea.

„Pentru că perioada de implementare a fost de cinci zile lucrătoare, a fost absolut imposibil să demarăm interviuri și angajări, prin urmare am detașat muncitori de la București, Constanța, toate județele în care lucrăm noi, astfel încât să putem să îndeplinim echipajele conform cu caietul de sarcini. Treptat, am făcut deja angajări locale, de exemplu, 21 de șoferi sunt locali, 49 de încărcători sunt locali”, susține Mihai Teodor.

Începând de luni, operatorul va lansa o campanie de conștientizare pentru colectarea separată a deșeurilor și va distribui celor care locuiesc la case saci colorați, iar cei de la blocuri vor putea arunca deșeurile separat în containerele selective.

Disfuncţionalităţile în ridicarea gunoiului la Târgu Mureş şi în celelalte 18 unităţi administrativ-teritoriale cuprinse în zona a 2-a în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ au apărut după schimbarea operatorului, în urma licitaţiei, începând cu data de 4 noiembrie 2022.

Ca urmare a lipsei forţei de muncă, vechiul operator nu a reuşit să respecte graficele de ridicare a gunoiului, iar în luna decembrie a anului trecut, Adunarea Generală a ADI Ecolect Mureş a decis rezilierea contractului.

Începând cu data de 4 aprilie şi până în momentul atribuirii noului contract de salubrizare, toate cele 19 UAT-uri, inclusiv municipiul Târgu Mureş au rămas fără serviciu de colectare a deşeurilor, fiind găsite soluţii provizorii pentru ridicarea gunoiului.

La acea dată, în Târgu Mureș se adunaseră pe străzi circa 2.000 de tone de deșeuri menajere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...