G4Media.ro

“Operațiunea Beethoven”: Guvernul olandez caută soluții pentru a determina una dintre cele…

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

“Operațiunea Beethoven”: Guvernul olandez caută soluții pentru a determina una dintre cele mai valoroase firme de tehnologie din Europa, ASML, să nu-și mute activitatea în străinătate

Guvernul olandez se străduiește să se asigure că cea mai mare companie din țară, producătorul de echipamente pentru semiconductoare ASML, nu își mută operațiunile sau nu se extinde în străinătate, după ce firma de tehnologie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la înăsprirea poziției țării față de migranți, scrie The Guardian.

Miercuri, ziarul olandez De Telegraaf a relatat că guvernul olandez a lansat un efort interministerial, denumit „Operațiunea Beethoven”, pentru a încuraja ASML să continue să investească în țară.

De luni de zile, ASML, care se aprovizionează cu piese din întreaga lume, dar care își asamblează produsele în Veldhoven, în sudul Olandei, a avertizat împotriva oricăror măsuri care ar putea împiedica capacitatea sa de a atrage forță de muncă străină calificată.

ASML se numără printre cele mai valoroase firme de tehnologie din Europa; aproximativ 40% dintre cei 23.000 de angajați ai săi din Olanda nu sunt olandezi.

În ianuarie, directorul general al companiei, Peter Wennink, a declarat că aceasta este pregătită să își extindă operațiunile. „În cele din urmă, putem dezvolta această companie doar dacă există suficienți oameni calificați”, a declarat el pentru postul olandez de televiziune RTL.

„Preferăm să facem acest lucru aici, dar dacă nu putem face rost de acești oameni aici, vom face rost de acești oameni în Europa de Est, în Asia sau în Statele Unite.”

Avertismentele sale au avut loc pe fondul unor politici guvernamentale care vizează migranții; administrația lucrează  pentru a reduce o scutire fiscală pentru imigranții cu înaltă calificare, în timp ce analizează o posibilă limitare a numărului de străini care pot frecventa universitățile olandeze.

După alegerile din toamna anului trecut, în urma cărora Partidul pentru Libertate (PVV), de extremă dreapta și anti-islam, a devenit cel mai mare partid din parlament, s-ar putea să apară și alte măsuri de restricționare a imigrației.

În timp ce PVV, care a obținut 37 de locuri, se află încă în negocieri dificile pentru a aduna suficient sprijin pentru a conduce un guvern majoritar în parlamentul cu 150 de locuri, liderul său, Geert Wilders, a declarat că printre prioritățile sale se numără introducerea unei politici mai stricte în materie de imigrație.

În timpul unei convorbiri telefonice din ianuarie cu investitorii, Wennink a expus ce ar putea însemna acest lucru pentru ASML. „Fiți atenți, pentru că în curând veți primi exact ceea ce cereți”, a spus el. „Consecințele limitării migrației forței de muncă sunt mari – avem nevoie de acești oameni pentru a inova. Dacă nu putem aduce acei oameni aici, vom merge undeva unde ne putem dezvolta.”

Miercuri, De Telegraaf a relatat că Wennink urma să se întâlnească cu premierul olandez, Mark Rutte. Compania a înaintat mai multe solicitări guvernului și a menționat Franța ca o posibilă destinație pentru extindere, notează ziarul.

În timp ce ASML a refuzat să comenteze, ministrul afacerilor economice al țării, Micky Adriaansen, a confirmat pentru Reuters că guvernul se află în discuții cu compania. „Nu știu dacă ar pleca [din Olanda]”, a spus ea. „Ei vor să se dezvolte. Și vor să crească într-o asemenea măsură, încât pun presiune pe infrastructura noastră”.

În acest an, acțiunile ASML, care domină piața sistemelor litografice utilizate pentru a crea circuitele din cipuri, au urcat la niveluri record, consolidându-și poziția de una dintre cele mai mari companii europene după valoarea de piață.

O mare parte din această creștere a fost susținută de un boom al inteligenței artificiale, care a dus la creșterea cererii de tehnologie pentru cipuri și care, recent, a făcut ca producătorul american de cipuri Nvidia să atingă o capitalizare bursieră de 2 miliarde de dolari.

Producătorii de cipuri din întreaga lume au investit miliarde de dolari în noi fabrici, stimulați de utilizarea tot mai frecventă a semiconductorilor în dispozitivele de zi cu zi, precum și de subvențiile acordate de SUA și UE, menite să mențină Occidentul în fața Chinei în cursa pentru tehnologia de vârf.

ASML nu este nici pe departe primul organism care își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care creșterea sentimentului anti-migranți se ciocnește cu realitatea economică a continentului. În ianuarie, cel mai înalt oficial al UE pentru migrație a făcut aluzie la necesitatea de a găsi un echilibru între preocupările legate de migrație și pericolul reprezentat de îmbătrânirea populației continentului.

„Din motive demografice, populația de vârstă activă din UE va scădea cu 1 milion de persoane pe an”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne. „Asta înseamnă că migrația legală ar trebui să crească cu mai mult sau mai puțin de 1 milion pe an. Iar aceasta este cu adevărat o provocare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...