G4Media.ro

(OP – ED) Un nedorit semnal guvernamental care izolează România

Sursa Foto: Facebook/ Ovidiu Nahoi

(OP – ED) Un nedorit semnal guvernamental care izolează România

Odată intrată pe panta descendentă a epidemiei, cel puțin în primul ei val, Europa începe să revină la viață. În acest context, reluarea călătoriilor, de afaceri, din interes sau de plăcere, reprezintă un element important în repornirea motoarelor economiei. Ce se întâmplă însă în regiunea noastră?

Iată că, în Europa, frontierele închise încep, încetul cu încetul, să se redeschidă. Statele baltice au decis să constituie o zonă de liberă circulație. Germania, Elveția, Austria, Liechtenstein, Cehia și Ungaria, își vor redeschide și ele reciproc frontierele din 15 iunie. La fel, Franța, Germania și Elveția își vor redeschide și ele granițele. Exemplele pot continua.
Aceste mișcări, încă prudente în actualul context sanitar, au și o importantă dimensiune politică.

Ele le arată cetățenilor europeni că măsurile dure luate la începutul pandemiei au fost doar temporare și că libertățile vor fi recâștigate pe măsură ce situația sanitară se va îmbunătăți.

România ar fi putut și ea să fie parte la un astfel de aranjament regional, alături de Bulgaria, Grecia și Serbia, dar a refuzat propunerea.

Desigur, considerentele medicale trebuie să primeze, dar tocmai aici apar semnele de întrebare. Potrivit Worldometer, Grecia și Bulgaria stau cu mult mai bine decât România. Peste 2.200 de cazuri se înregistrau ieri în Bulgaria, la o populație de 7 milioane de oameni. Și circa 2.800 în Grecia, la o populație de 10 milioane.

România, cu o populație aproape dublă față de Grecia, are de peste cinci ori mai mulți infectați. Doar Serbia stă mai rău, cu 10.000 de cazuri la peste 8 milioane de oameni.

Văzând cifrele, pare mai degrabă că pericolul ar veni din România către Bulgaria și Grecia și nu invers. Și atunci, de ce Bucureștiul a refuzat?

O explicație a venit nu de la ministrul Sănătății, cum ne-am fi așteptat, ci de la cel al Economiei, Virgil Popescu. După ce a spus că așteaptă mai întâi aprobarea de către Parlament a stării de alertă, ministrul a vorbit despre susținerea turismului intern și și-a exprimat opinia că românii vor prefera ca anul acesta să-și facă vacanțele în țară.

Ei bine, în condițiile în care situația sanitară este mai bună în Bulgaria și Grecia decât în România, motivația ministrului cam miroase a protecționism.

Ea lasă impresia pregnantă că guvernul de la București profită de pandemie pentru a limita cât mai mult libertatea de mișcare a cetățenilor. Teoretic, pentru a-i proteja, dar – dacă e să interpretăm spusele ministrului – pentru a asigura astfel un avantaj nemeritat hotelierilor locali pentru un timp cât mai îndelungat.

Semnalul este unul extrem de prost, pentru că dă României o nedorită imagine de Gică-Contra, într-o regiune în care este mare nevoie de cooperare.

Și mai e ceva. Acum câteva săptămâni, în aceeași rubrică, mă întrebam dacă nu cumva unii lideri populiști vor căuta să profite de pandemie, pentru a nu se mai întoarce atât de repede – dacă se poate, deloc – la normele europene. Unii, pentru a prelungi suspendarea democrației – și mă gândeam mai ales la Ungaria.

Alții, pentru a promova măsuri protecționiste în scopuri de politică internă – dar nu m-aș fi gândit chiar la România.
Evident, putem fi convinși că, la un moment dat, și țara noastră va intra în această bulă de liberă circulație. Măcar pentru faptul că, la prima ocazie, Bojko Borissov și Kyriakos Mitsotakis îi vor bate obrazul omologului lor din PPE, Klaus Iohannis.

Dar semnalul negativ rămâne și alimentează suspiciunile că guvernul ar mai putea încerca și alte metode prin care să se abată de la obligațiile europene având ca pretext pandemia. Cum spune francezul, cine a băut va mai bea.

Notă: Ovidiu Nahoi este redactor șef la Radio France Internationale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Persoană importantă, dar are mutră de ungur!

    • Mafia patronatelor din turism face legea in romania.
      Aceasta mafie hotaraste cand se da vacanta si cand se termina, cate zile libere se dau peste an, cand se dau examenele nationale. Tot ea a hotarat sa se dea bonuri de vacanta la bugetari si transport gtratuit la studenti. Tot ea impune posturilor tv sa anunte cum va fi vremea, chiar daca nu are nicio treaba cu realitatea. Acum tot ea a hotarat ridicarea masurilor sanitare si sa nu li se permita cetatenilor romani sa isi faca vacantele afara.
      Parerea mea e ca aceasta mafie ar trebui boicotata. Eu deja o boicotez. Ar trebui ca daca ni se impune sa facem concediile i țara, sa le facem acasa sau cu cortul

  2. Pot sa tina granitele inchise cat vor, eu de litoralul romanesc nu ma mai apropii in veci.

    Sa se duca Orban si Catu in concediu la Mamaia, sa le moara dusmanii cand vad ca-si permit un concediu in mizerie si cocalareala…

    • Se implinesc 13 ani de cind am fost ultima data in vacanta la marea noastra. Mi-aduc aminte de la asta ultima intilnire cu ea ca, la un moment dat, trecusem de geamanduri destul de mult, inotam relaxat cind scot capul din apa si ce vad? La vreo doi metri de mine, inota si el, un dita-mai ca–tul.
      Altfel imi placea sa ma plimb pe plaja, sa ma uit la vapoare pe la apus.
      Dar e mai frumos in Grecia (chiar daca snobului de Banciu ii pute).

  3. Am auzit si eu parerea ca romanii ar prefera litoralul romanesc.

    Am ras. Jeg, preturi enorme, grobianism, mancare proasta si uneori expirata, galagie infernala. N-am sa mai calc pe litoralul romanesc nici macar daca sunt platit.

  4. Incep iar adoratorii de straini sa scoata capul de la naftalina! Nu v-ati plictisit de lins strainii de 10 ori pe zi?

  5. Izolarea este tocmai cheia succesului in aceasta pandemie. O fac si tari civilizate ca Franta, Marea Britanie, Canada si chiar Italia care recomanda propriilor cetateni ca anul acesta sa-si faca vacanta cit mai aproape de casa. In Romania de ce nu se poate cind tocmai asta este recomandarea medicilor? Pt. ca HoReCa aici face presiuni infernale?

    Bulgaria si Grecia au avut nr.mai mic de cazuri si decese tocmai pt.ca au inchis granitele imediat, mult mai repede decit Romania. Nici acum nu le deschid complet, ci pt. citeva tari ai caror cetateni isi petrec de obicei vacantele la mare la ei.

    Unde este interesul Romaniei aici? (bineinteles in afara celor razgiiati sau de bani gata care nu-si pot petrece un an vacanta undeva in tara.) Citi turisti din Grecia si Bulgaria vin in mod normal in Romania? Sint turistii romani obligati, asa cum ar trebui, ca la intoarcere sa faca cele 14 zile in izolare dupa ce s-au inghesuit pe plajele si terasele din Grecia si Bulgaria cu turisti din alte 15 tari?