G4Media.ro

ONG-uri, scrisoare deschisă către președintele Iohannis: Nu promulgați Legile Justiției înainte de…

Foto: Pixabay

ONG-uri, scrisoare deschisă către președintele Iohannis: Nu promulgați Legile Justiției înainte de opinia Comisiei de la Veneția.

Asociațiile Declic și Funky Citizens îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiției înainte de opinia experților Comisiei de la Veneția, așteptată săptămâna viitoare, potrivit unui comunicat al organizațiilor. În caz contrar, susține acestea, cu o opinie critică și cu legile promulgate, România riscă să rămână cu Mecanismul de Monitorizare și Verificare și să piardă șansa de a intra în Schengen.

Scrisoarea deschisă integrală:

În urma discuțiilor societății civile cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, a reieșit că opinia experților privind cele 3 Legi ale Justiției va fi publicată cu celeritate, în luna noiembrie.

CCR a trasat responsabilitatea legiuitorului de a pune în acord legile cu solicitările din MCV și ale Comisiei de la Veneția. Tocmai de aceea, este esențial ca președintele României să aștepte opinia experților, înainte de a decide dacă promulgă legile sau le întoarce în Parlament.

Cele trei legi – legea privind organizarea judiciară, legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – au trecut prin Parlament fără dezbateri serioase, printr-o procedură accelerată.

În forma actuală, pachetul legilor Justiției încalcă independența magistraților și nu respectă nici precedentele avize ale Comisiei de la Veneția ori recomandările MCV. Deși pline de prevederi controversate, o parte dintre ele se dovedesc a fi nocive pentru independența sistemului judiciar. Astfel, în forma ajunsă pe masa președintelui, legile justiției:

• Permit ocuparea de funcții nemeritocratic și dominarea numirilor procurorilor și judecătorilor de un grup restrâns de decidenți

• Duc la politizarea sistemului judiciar și menținerea controlului politic asupra numirii procurorului general

• Oferă puteri sporite pentru procurorul general, numit politic, care poate infirma orice dosar al altor procurori și poate declanșa ancheta disciplinară

Având în vedere argumentele expuse, îi solicităm Președintelui Klaus Iohannis să țină cont de angajamentele asumate, de responsabilitatea față de solicitările cetățenilor pentru asigurarea independenței justiției și să aștepte avizul experților independenți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Singura diferența dintre 2017 și acum e ca nu mai exista un arogant ca Dragnea ca sa enerveze toată societatea și sa ii facă sa iasă in strada. Se pare ca politicienii și-au învățat lecția și fac totul mult mai discret acum fără sa facă valuri in timp ce românii își dorm somnul ce naște monștrii.
    Cine crede ca sutele de mii de oameni in strada din 2017 au venit pentru justiție sa se mai gândească odată

    • Exact, politicienii psd, pnl, udmr si hAur sunt mult mai perfizi, mimand ingrijorari, patriotism exacerbat dar fiind la fel de corupti pentru cine vrea sa vada .. alegerea mea e clara!

    • Sa se dea dreptul detinutilor la legea compensatorie. Sa o rezolvam in tara noastra nu pe la portile …

  2. Ce dorește domnul Iohannis?! Spațiul Schengen?!…

    • Că mâine o să cererea voie de la moue sa ne xyutem fefememeia.
      Cât de prproooostiți puteți fi?!
      STroli nenorociți!

  3. Tandala va da vina pe USR, ca de obicei, pentru a merge inainte cu tradarea votului celor de dreapta

  4. Țara se cheamă ROMÂNIA sau „Veneția”?
    Să-și bage opiniile în…comisie!

  5. De ce nu se gandeste nimeni la conditiile din penirenciare la condamnatii fara vina la condamnatii reabilitati s au la cei care vor sa se reabiliteze si nu reusesc psihic din cauza conditiilor ordunare din penitenciare. Stiti ca sunt celule de 4 min care stau doi detinuti si cu veceul la cap?Haideti sa discutam despre legea compensatorie care ar trebui sa fie in vigoare haideti sa i ajutam sa reintre in soçietate.

  6. Trebuie o mare schimbare neaparat , este un hous total in ceia ce private legislatia in tara noasta.
    Sa se aprobe legea compesari si a amistitiei , multi detinuti sunt închisi de niste judecatori care nu au frica lui Dumnezeu, frica de nimeni , ei se cred Dumnezei pamantului deoarece CCR nu a tras pe niciun judecator la raspundere pentru incalcarea indisciplinara.
    In legatura cu peniteciarele sunt inumane 21 de detinuti ingesuti intro celula , stau cu geamurile deschise toata iarna pentru a avea destul oxigen , sunt torturati pshic de organele din peniteciare , degeaba sunt legii date pentru detinuti ca nu au dreptul si nici curajul sa spuna vreun detinut ceva ca imediat fac raport de detinut indisciplinat si nu va mai avea nevoie la eliberarea coditionata.
    In caz ca au probleme medicale nu ii baga in seama , doar daca cade pe jos atunci beneficiaza de ingrijire medicala , mai sigur cand more.
    Stiu cazuri care au suferit dureri dintii luni de zile si nu i-au dat niciun calmant.
    Alt caz cu infectie pe toata pielia de la muscaturile de plosnite care sunt purtătore de bolii foarte grave , nu l-au tratat , de luni de zile sufera.
    Mancarea foarte proasta.
    Gânditiva ca sunt oameni , copii, adulti, femei inchisi care nu sunt infractori periculosi si pot fi eliberati din conditile inumane din peniteciare .
    In unul dintre peniteciare un baiat de 20 de ani inchis pentru um furt minor a fost batut mar de politisti si inchis in camera de izolare pentru fatul ca din joca a atins un burlan vechi care s-a rupt , bineteles ca l-au obligat sa declare ca s-a batut cu alt detinut sa se scoata ei basma curata, unde tineri trebuie sa se reabliteze vor iesi mult mai rau decat erau inainte ca ii termina pshic organele de politie.
    Este inuman ce fac cu detinuti si conditile inumane , niciun animal nu traieste in asemenea conditii.
    Aprobati amistitia gratierea si copesarea zilelor de detentie.