G4Media.ro

OMS pledează pentru o diversificare regională a producţiei de vaccinuri

OMS pledează pentru o diversificare regională a producţiei de vaccinuri

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a pledat luni la Kigali (Rwanda), cu prilejul unui forum organizat de Uniunea Africană (UA), pentru o producţie farmaceutică continentală de vaccinuri, atât împotriva COVID-19 cât şi în perspectiva altor pandemii, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Potrivit lui Tedros, cumplitul decalaj în furnizarea actuală a vaccinurilor anti-COVID-19 – cu ţările G20 care au primit 80 % din dozele fabricate, faţă de 0,6 % pentru ţările sărace – „arată că lumea” trebuie să mizeze pe promovarea producţiei locale, inclusiv în Africa.

Detectarea variantei Omicron şi reacţia internaţională care a urmat, cu restricţii imediate impuse călătoriilor din ţările din sudul Africii, este potrivit lui, un exemplu al acestei situaţii injuste faţă de ţările cele mai vulnerabile, agravată de incapacitatea acestora de a se aproviziona cu produse farmaceutice din producţie proprie.

Cu toate acestea, şeful statului rwandez, Paul Kagame, şi alte autorităţi politice şi sanitare continentale au subliniat progresele obţinute din 2020 şi materializate sub formă de acorduri cu marile companii farmaceutice, pentru a participa la producţia de vaccinuri anti-COVID-19, precum cele obţinute de Africa de Sud şi de Egipt.

„Modul în care vom lupta împotriva viitoarei pandemii pe continent va fi net diferit datorită progresului pe care îl realizăm în producţia de vaccinuri”, a precizat la acest forum John Nkengasong, director la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Africa.

Specialistul a avertizat totuşi că dacă va apărea un nou virus cu transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2, dar mai letal, un ritm de distribuire a vaccinurilor similar celui cu care se confruntă Africa în actuala pandemie ar însemna ca populaţia africană să fie anihilată.

Africa a înregistrat în total până în prezent 8,7 milioane de cazuri de COVID-19 şi aproximativ 223.000 de decese. Doar 7 % din populaţia continentului este vaccinată cu schema completă, potrivit datelor CDC din Africa.

sursa foto: Facebook/ Tedros Adhanom Ghebreyesus

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Daca va apare un virus mai letal decat cov19 poate faceti si un vaccin mai eficient. Pentru ca atunci nu o sa mai fie valabila treaba cu „faci o forma mai usoara”.

  2. Noi speram ca daca apare un virus mai letal, sa se adreseze mai intai politicienilor si altor carnatzi gen OMS, si celor care se joaca cu astfel de virusi creatzi in lab!. Asa se ne ajute Dumnezeu! Cu toate pacatele pe care mi le atrag, va doresc sa MURITZI IN CHINURI VESNICE!

  3. Mai are cineva încredere în OMS?!

  4. @ Alex1
    Si o maaaare turmă de 🐑🐑🐑 …

  5. SUA a renuntat demult la zvonurile OMS.