G4Media.ro

Ofițeri ucraineni de rang înalt avertizează asupra unui risc ridicat de prăbușire…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Ofițeri ucraineni de rang înalt avertizează asupra unui risc ridicat de prăbușire a liniilor de front

Ofițeri militari ucraineni de rang înalt care au servit sub comanda generalului Valeri Zalujnîi – comandantul-șef al forțelor armate ucrainene care a fost schimbat din funcție în februarie – avertizează că există un risc mare ca liniile de front să se prăbușească în orice direcție în care generalii ruși vor decide să-și concentreze viitoarea ofensivă, scrie Politico.

În plus, datorită unei forțe superioare în ceea ce privește numărul de militari și bombelor aeriene ghidate care zdrobesc pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, Rusia va putea probabil să “penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele părți”, au spus acești militari ucraineni, care au preferat să-și păstreze anonimatul.

„Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze Ucraina pentru marea masă de trupe pe care Rusia probabil că o va arunca asupra noastră. Noi nu avem aceste tehnologii, iar Occidentul nu le are nici el în număr suficient”, a declarat pentru POLITICO una dintre sursele militare de rang înalt.

Potrivit acestuia, doar curajul și rezistența ucrainenilor, precum și erorile comandanților ruși sunt cele care ar putea modifica acum această dinamică sumbră. Greșeli precum cea de sâmbătă, când Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu tancuri asupra pozițiilor ucrainene de la începutul invaziei sale la scară largă, doar pentru ca coloana de blindate să fie zdrobită de Brigada 25 ucraineană, care a eliminat o duzină de tancuri și 8 vehicule de luptă de infanterie – o treime din efectivele coloanei.

Cu toate acestea, ofițerii ucraineni de rang înalt au reamintit că a te baza pe erorile rusești nu este o strategie. Aceștia au subliniat și pașii greșiți care, potrivit lor, au împiedicat rezistența Ucrainei de la început – pași greșiți făcuți atât de Occident, cât și de Kiev. De asemenea, ei au acuzat tergiversarea occidentală, spunând că proviziile și sistemele de armament au venit prea târziu și în număr insuficient pentru a face diferența pe care altfel ar fi putut-o face.

„Zalujnîi obișnuia să îl numească „Războiul unei singure șanse””, a spus unul dintre ofițeri. „Prin asta, el se referea la faptul că sistemele de armament devin foarte repede redundante pentru că sunt contracarate rapid de ruși. De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP [furnizate de Marea Britanie și Franța] – dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii studiază mereu. Ei nu ne dau o a doua șansă. Și au succes în acest sens”.

„Nu credeți în exagerările despre faptul că ei doar aruncă trupele în mașina de tocat carne pentru a fi măcelărite”, a adăugat el. „Ei fac și asta, desigur – maximizând și mai mult impactul numărului lor superior – dar, de asemenea, învață și se perfecționează.”

Ofițerii au spus că rachetele antitanc furnizate de Marea Britanie și SUA în primele săptămâni ale invaziei au venit la timp, ajutându-i să salveze Kievul – la fel și HIMARS, sistemele de rachete ușoare cu lansare multiplă, care au fost folosite cu mare efect, permițându-le să împingă Rusia afară din Herson în noiembrie 2022.

„Dar, de multe ori, pur și simplu nu primim sistemele de armament la momentul în care avem nevoie de ele – ele vin când nu mai sunt relevante”, a declarat un alt ofițer superior, citând ca exemplu avioanele de luptă F-16. O duzină de avioane F-16 ar trebui să fie operaționale în această vară, după ce se va încheia pregătirea de bază a piloților. „Fiecare armă are propriul moment potrivit. F-16 erau necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024”, a spus el.

Și asta pentru că, potrivit acestui ofițer, Rusia este pregătită să le contracareze: „În ultimele luni, am început să observăm rachete trase de ruși din Djankoy, în nordul Crimeei, dar fără focoase explozive. Nu înțelegeam ce făceau, apoi ne-am dat seama: Sunt rachete de localizare a distanței”, a spus el. Ofițerul a explicat că Rusia a calculat unde este cel mai bine să își desfășoare sistemele de rachete și radare S-400 pentru a maximiza zona pe care o pot acoperi pentru a ținti avioanele F-16, ținându-le departe de liniile de front și de centrele logistice ale Rusiei.

Ofițerii au mai spus că acum au nevoie de arme tradiționale mai elementare, precum și de drone. „Avem nevoie de obuziere și obuze, sute de mii de obuze și rachete”, a declarat una dintre sursele citate, estimând că Ucraina are nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone. „Le-am spus tot timpul partenerilor occidentali că avem experiența de luptă, avem înțelegerea câmpului de luptă în acest război. [Ei] au resursele și trebuie să ne dea ceea ce avem nevoie”, a adăugat el.

La rândul său, Europa încearcă să ajute Ucraina să compenseze dezavantajul colosal pe care îl are în materie de obuze de artilerie. Iar în această privință, o propunere de achiziție în comun de muniție de artilerie, condusă de Cehia, ar putea aduce totalul muniției de artilerie a Ucrainei, atât din interiorul, cât și din afara UE, la aproximativ 1,5 milioane de cartușe, la un cost de 3,3 miliarde de dolari – dar care este încă insuficient pentru ceea ce are nevoie.

Ofițerii au subliniat că au nevoie și de mult, mult mai mulți oameni. În prezent, țara nu are suficienți oameni în prima linie, iar acest lucru agravează problema sprijinului occidental insuficient.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Au nevoie de toate.. Dar in primul rand de oameni. Cu asta se si termina articolul. Mult, mult mai multi oameni. Pacat ca nu traduceti cu copy paste si restul articolului de pe politico. Se termina cu.. Au o criza politica si ca remarcile lui Musk nu au fost asa deplasate, totusi.

    • Asa este dar criza de oameni are si Rusia. Ca in Rusia oamenii nu cresc pe camp. Si mai mult, Rusia are nevoie de bani pentru razboi deci are nevoie de oameni care sa si munceasca nu doar sa moara in razboi.