G4Media.ro

Oficialii americani sunt divizați în legătură cu informațiile care sugerează că armata…

www.kremlin.ru

Oficialii americani sunt divizați în legătură cu informațiile care sugerează că armata rusă a discutat scenarii de utilizare a armelor nucleare

O evaluare a serviciilor de informații americane care indică faptul că oficiali militari ruși au discutat cum și în ce condiții Rusia ar folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina nu este un produs de mare încredere și nu reprezintă informații brute, ci mai degrabă o analiză, au declarat pentru CNN mai multe persoane care au citit-o.

Din acest motiv, unii oficiali cred că este posibil ca discuțiile reflectate în document să fi fost scoase din context și nu indică neapărat faptul că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

SUA nu au văzut încă niciun semn că președintele rus Vladimir Putin ar fi decis să facă pasul drastic de a folosi o armă nucleară, au declarat oficialii. Potrivit acestei evaluări, redactată de Consiliul Național de Informații, Putin nu ar fi fost implicat în discuțiile descrise.

Însă alte persoane din cadrul administrației care au consultat documentul au reacționat cu îngrijorare, deoarece acesta oferă o fereastră rară în conversațiile dintre generalii ruși de rang înalt și dezvăluie frustrarea tot mai mare a acestora cu privire la pierderile Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. Această frustrare s-ar putea transforma în disperare, se tem unii oficiali. Există, de asemenea, întrebări cu privire la faptul că anexarea autoproclamată de Rusia a estului Ucrainei la începutul acestui an înseamnă că Rusia este dispusă să ia măsuri mai extreme pentru a proteja acest teritoriu.

SUA au urmărit, de asemenea, acțiunile Rusiei în jurul orașului Herson din sudul Ucrainei, pe care forțele ucrainene încearcă să îl recupereze de la forțele ruse într-o contraofensivă. În ultimele săptămâni, oficialii ruși au ordonat evacuarea orașului, iar SUA sunt îngrijorate că, dacă Ucraina îi alungă pe ruși printr-o înfrângere umilitoare, ar putea fi genul de eveniment care l-ar putea determina pe Putin să recurgă la bombe nucleare tactice. Acesta se numără printre scenariile avute în vedere de evaluarea serviciilor de informații.

The New York Times a relatat primul despre evaluarea serviciilor de informații. Dar diviziunile interne privind calitatea informațiilor și modul de interpretare a acestora nu au fost raportate anterior.

Armele nucleare tactice sunt uneori descrise ca fiind „bombe nucleare mici” și au o putere explozivă de 10 până la 100 de kilotone de dinamită, în timp ce armele nucleare „strategice” au o putere explozivă de 500 până la 800 de kilotone și sunt concepute pentru a distruge orașe întregi. Dar armele nucleare tactice pot fi în continuare inimaginabil de letale: bombele lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki din Japonia în 1945 au avut o putere echivalentă cu aproximativ 15 și, respectiv 21 de kilotone.

Oficiali americani consideră că probabilitatea ca Putin să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina este poate cea mai mare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie – dar încă nu este probabilă.

Orice utilizare a armelor nucleare ar genera indignare internațională și ar pune presiune asupra SUA și NATO pentru a lua măsuri de represalii.

Evaluarea nu este un produs brut de informații, iar sursele pentru aceasta nu sunt solide, au declarat surse pentru CNN. Dar disputa internă cu privire la modul de interpretare a evaluării reflectă dificultatea mai largă pe care SUA au avut-o în a determina cu un grad mare de încredere dacă Putin ar merge într-adevăr până la utilizarea unei arme nucleare în Ucraina. Doar Putin poate ști ce are în cap, au subliniat oficialii.

Îngrijorările au escaladat după ce Putin a avertizat într-un discurs din septembrie: „În cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate sistemele de arme pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma”.

Iar săptămâna trecută, oficialii ruși au început să afirme că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” – o acuzație despre care SUA se tem că ar fi doar un pretext pentru ca Rusia să folosească ea însăși una.

„Motivul pentru care această acuzație specială ne îngrijorează este că Rusia are un istoric de proiectare, adică de a-i acuza ăe alții că vor să facă ceva ce ei înșiși au făcut sau se gândesc să facă”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, săptămâna trecută. Blinken a precizat că SUA au „comunicat direct și foarte clar rușilor, președintelui Putin, despre consecințele” în cazul în care acesta va folosi o armă nucleară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „experții” nu s-au decis.
    Sa publice pe Twitter sau Facebook concluziile și aia bună rămâne, cealaltă va fi ștearsă automat