G4Media.ro

Occidentul nu mai cumpără petrol de la Putin, dar în schimb cere…

foto: Familia regală saudită/Wikipedia

Occidentul nu mai cumpără petrol de la Putin, dar în schimb cere din țări conduse de dictatori precum Arabia Saudită, Iran și Venezuela

Prim ministrul britanic Boris Johnson s-a întors dintr-o vizită fulger din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în încercarea de a convinge monarhiile petroliere din Golf să pompeze mai mult țiței ca să compenseze golul din aprovizionare lăsat de embargoul impus de Statele Unite și renunțarea de către Regatul Unit la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Prețul petrolului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, aproape 140 de dolari un baril, căzând apoi până în jur de 100 de dolari, dar impactul la pompele de benzină din întreaga lume a fost imediat cu creșteri de prețuri usturătoare, mai ales comparate cu nivelurile scăzute de la începutul pandemiei de Coronavirus din 2020.

Arabia Saudită: Mohammed Bin Salman – poziție de forță

Premierul Johnson s-a întors cu mâna mai degrabă goală din Arabia Saudită, unde rugămințile sale adresate liderului de facto al țării, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, au rămas fără răspuns.

Mai mult, Arabia Saudită a anunțat chiar în timpul vizitei executarea a trei condamnați la moarte după cele 81 de execuții – record absolut în monarhia saudită pentru o singură zi – ale unor militanți islamiști opuși regimului de la Riad.

Vizita premierului Johnson a stârnit critici interne, atât din rândul opoziției Laburiste cât și din rândurile propriului Partid Conservator. Liderul opoziției Laburiste, Sir Keir Starmer, a spus că este de acord cu încercarea de a limita creșterea prețului petrolului, dar nu este de acord să boicotezi un dictator ca Vladimir Putin și după aceea să te duci la un altul cu căciula în mână.

Mohammed Bin Salman a respins și un apel din partea Statelor Unite de a mări producția de petrol, regatul saudit având o capacitate de rezervă de două milioane de barili pe zi (Emiratele Arabe Unite au o capacitate suplimentară de un milion de barili pe zi), Rusia având la ora actuală o producție de cinci milioane de barili pe zi.

Prințul moștenitor saudit are relații foarte proaste cu președintele Joe Biden, fiind urmărit în justiția americană, acuzat de uciderea disidentului Jamal Kashoggi, care a fost asasinat de serviciile secrete saudite în consulatul țării de la Istanbul în 2018.

Iran: acord nuclear iminent?

În mod aparent paradoxal, Occidentul pare să aibă mai mult succes cu o altă dictatură petrolieră, Iranul șiit. Regimul de la Teheran a eliberat miercuri doi cetățeni britanici-iranieni, Nazanin Zaghari-Radcliffe și Anousheh Ashouri, ținuți ostatici de peste cinci ani în contul unei datorii de 400 de milioane de lire sterline veche de peste 40 de ani pe care guvernul de la Londra a acceptat în sfârșit să o plătească.

Mai mult, relatări de presă vorbesc despre un acord nuclear iminent cu Iranul, care să ducă la ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului, ceea ce va permite dezghețarea activelor iraniene în Occident estimate la 75 de miliarde de lire sterline și mărirea exporturilor de petrol care ar aduce un venit anual de 40 de miliarde de lire.

Dar dacă Arabia Saudită are un regim “prietenos” față de Occident, Iranul este un dușman declarat, sponsor al unor organizații teroriste în Irak, Siria, Liban și Yemen și implicat în atacuri teroriste împotriva intereselor occidentale, cel mai recent săptămâna trecută la Irbil, în Kurdistanul irakian.

Israelul, care este ținta declarată a Iranului, a avertizat în repetate rânduri împotriva ridicării sancțiunilor împotriva Teheranului, care includ declararea de către Statelor Unite drept organizație teroristă a Gărzilor Revoluționare, bănuită a fi în spatele grupurilor teroriste care lansează atacuri teroriste în Orientul Apropiat, Mijlociu, dar și în Occident.

Venezuela: Maduro devine frecventabil?

În sfârșit, un alt regim dictatorial dintr-un stat mare producător de petrol curtat de Occident este Venezuela. Aici avansurile au fost făcute de Statele Unite, dar divulgarea misiunii secrete a administrației a dus la o reacție vehementă la Washington.

Senatorul Republican Marco Rubio a spus că președintele Biden încearcă să înlocuiască petrolul provenit de la un dictator criminal, Putin, cu cel provenit de la un alt dictator criminal, Nicolas Maduro.

În plus, Statele Unite nici nu-l recunosc pe Maduro ca președinte, pe al cărui cap au pus o recompensă de 15 milioane dolari ca narco-traficant inculpat de justiția americană.

Venezuela este un aliat al Rusiei în America Latină, dar la recentul vot din Adunarea Generală ONU care a condamnat Rusia pentru agresiunea din Ucraina, reprezentantul lui Maduro nu a participat la vot, unde doar Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritrea au votat împotrivă.

În ceea ce privește capacitatea Venezuelei de a compensa golul lăsat de Rusia în piața petrolului există mari dubii. Deși are rezerve uriașe de țiței, Venezuela nu este capabilă să pompeze mai mult de 570 de mii de barili în medie pe zi, față de un milion, producția record din 2019, din cauza degradării infrastructurii petroliere, privată de investiții în ultimii ani.

Ca și Iran, Venezuela are active blocate în Statele Unite din cauza sancțiunilor impuse de Washington. Dar ca și în cazul Iranului, expedientele politice pe termen scurt s-ar putea dovedi mai puternice decât preocuparea pentru respectarea drepturilor omului sau chiar interesul strategic pe termen lung al Occidentului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. pai si cine e vinovat? nu cetatenii care merg cu masina si la paine? acum ce-oti vrea? sa avem si petrol si sa il luam si de la aia buni, chiar daca aia nu au petrol? 😀
    mai taiati consumul si scade procentul cumparat. spune-i neamtului sa nu mai faca naveta cu masina proprie. se uita ala la tine ca la nebuni.

    • dar si dvs cu ce va deplasati pana la smoothie shop? de unde sa stim ca si un om moral ca dvs nu are bolid german luat second hand? doar nemtii folosesc masina pana la servici? locuiti in bcuresti nu vedeti coloanele de masini? sau in alte capitale europene se teleporteaza lumea si doar nemtii au ramas in urma? hypocrite much? 🙂

    • Asa este, dar unii s-au născut în mașini și nu pot coborî din ele. Sa piară lumea, doar ei și mașină lor sa rămână

    • Andreiut, te saluta băiatu cu electrica…

  2. Life sucks, din pacate dar parca nu ai vrea sa te asociezi cu niste unii care ucid si ameninta sa porneasca razboaie nucleare

    • Iranul nu ucide???

      Arabia Saudita nu ucide???

      Eu inteleg ca voua daca nu vi se spune la tv nu stiti dar Arabia Saudita e implicata de catvi ani intr-un razboi in Yemen si arunca bombe peste civili, in orase in tara aia

    • Nu doar ca ucide. Dar dezastrul din yemen e cea mai nare catastrofa a secolului asta. O spun organizatiile internationale. Colac peste pupaza, arăbetii au executat zilele astea 80 de oameni. Amuzant este? 😂. Astia sunt aliatii americanilor de atatea decenii. La aia, ca dau petrol nu mai conteaza drepturile omului. Nu mai striga nimeni la ei. Ipocrizieeee

    • Si de ce va treziti tocmai acum sa spuneti asta daca va pasa atat de mult? Pana acuma ce-ati pazit, daca ati vazut, ati luat pozitie? Sau de fapt, va pasa de Rusia, asta e problema, pentru ca sunteti un propagandist pro-sovietic. De parca daca daca Rusia nu e singurul stat terorist din lume, inseamna ca nu e deloc. Cam cata minte aveti?

    • S-a trezit si nea Ion, ca e si el om. Ipocriti sunteti dvs, propagandistii pro- sovietici, pentru ca daca v-ar pasa intr-adevar de drepturile omului, v-ar interesa peste tot unde nu sunt respectate si nu ati sustine dictaturile. De fapt, pt dvs nu conteaza ce face Arabia Saudita, dar sa fie lasata si Rusia, pentru ca nu sunteti pentru protejarea drepturilor omului ci vreti ca incalcarea lor sa fie universala.

    • Da, ai mare dreptate. Este o mare diferență între Puțin și dictatorii din Iran, Arabia Saudită , Venezuela, Irak: aceștia nu ucid occidentali și nu sunt porniți pe războaie nucleare. Da, sunt ucigași și ei, dar omoară local, in propria curte, omoară cetățeni de-ai lor, ,nu se extind cu crimă în afara granițelor. Puțin s-a extins deja în afara Rusiei, plus că amenință cu războiul nuclear. Statistic, este mult mai periculos decât orice dictator arab.

    • Gheorghiță, nu sunt saudiții ușa de biserica însă dezastrul din Yemen are de-a face cu secarea surselor de apă, nu are origini militare. Da vina pe geologie… Oricum se bat între ei.

  3. Rusia nu mai e buna acum dar alti dictatori sunt buni peste noapte

    nu va doare ipocrizia?

  4. Problema e ca statele producatoare de petrol sunt autocratii carora nu le pasa de oameni, dar dvs n-aveti atata minte cat sa intelegeti asta.

  5. Foarte bine,Iranianul și venezuieleanul sunt preteni cu putler ,pe calea asta împușcăm 2 iepuri dintr-un foc ,ingenunchem putlerland și îi alienăm aliații.

  6. Pai pe astia daca misca in front ii rade instant 🙂

  7. si campioanele la ipocrizie ->> 🇺🇸 🇬🇧

  8. „Occidentul nu mai cumpără petrol de la Putin, dar în schimb cere din țări conduse de dictatori precum Arabia Saudită, Iran și Venezuela”

    Și phutin nu e dictator?
    Sau cum?

  9. phutin fiind un mare democrat.

  10. Aici ai mare dreptate.

  11. De undeva tot trebuie luat petrol. Si decat sa cumpere de la unul care foloseste banii sa finanteze razboaie de cucerire mai bine de la aia care intretin 150 de neveste sau isi fac umerase si ligheane de aur.

  12. Habar n-aveti ce spuneti, vorbiti ca sa nu adormiti. USA e primul producator din lume, iar Canada al patrulea. Stiti ca in Canada se produc 100 de mii barili/zi/ cap de locuitor fata de 70 de mii in Rusia? Deci lasati povestile. Pe de alta parte, e adevarat ca strategia energetica in lume trebuie sa se schimbe, sa avansam spre energie verde, spre civlizatie, spre sanatate, sa depasim stadiul de inapoiere in care ne aflam in prezent. Asa, nici sa nu mai stam la mana unor autocrati care santajeaza cu petrolul. Ca sunt tot felul de trogloditi care nu vor aceasta schimbare, e fix problema lor, evolutia omenirii nu sta in ei.

  13. Întodeauna pentru occident dictatorii au fost pe trei categorii. Dictatori buni cu care poți face afaceri, dictatori buni care au devenit răi pentru că nu au mai vrut să facă afaceri și dictatori răi care nu vor să facă afaceri cu occidentul. Afacerea era în general despre resurse ale țării respective, exploatate la profit maxim. Apar situații de criză în care dictatorii răi pot deveni dictatori buni. Acum este o astfel de situație.

  14. Sunt putine tari care au petrol si gaze si care in acelasi timp nu sunt conduse de dictatori. Petrolul si gazele atrag dictatorii precum dulceata mustele, si daca mustele mai zboara dictaturile facute din petrol, gaz , droguri se termina cand se termina si rezervele.
    Daca te certi cu iranienii trebuie sa te imprietenesti cu sauditii si reciproca, valabil si cu „satelitii ” lor. Era previzibil ca daca sauditii nu vor sa stea de vorba cu americanii EAU se vor arata prietenoase cu rusii – Cine ar fi surprins? Prin urmare impacarea cu Iranul devine logica, doar daca nu cumva, prin miracol deloc favorabil noua, atat iranienii cat si sauditii inchid relatiile cu vechiul partener/dusman si bat palma amandoua cu China, marele energofag – cine a pus lumea intreaga sa produca tot in China? Tratatul cu Iranul pune nervii israelienilor la incercare …si multe astfel de incurcaturi. Iar daca nu ai alte relatii istorice si iti pui toate ouale in cosul constrictorului de la rasarit, cazul Germaniei, mori sufocat, Uniunea moare sufocata sau cel putin Ucraina e demolata. Ca sa nu ramana si alte variante, Venezuela e intoarsa cu fundul in sus si dintr-o tara prospera ajunge saraca bogatasa in zacaminte de petrol. De vina sunt britanicii care dupa al doilea razboi mondial au inteles potentialul petrolului si in felul asta au scos multe din tarile astea din pestera sau coliba si le-au urcat in masini si zgarie-nori. Sa consumam mai putin, dar ne va bate ministrul economiei daca facem asta, economia si consumul urca sau coboara impreuna, iar noi stim doar atat, ca trebuie sa crestem chiar daca fundatia (energia) e de la dictatori, ne mai si miram ca oamenii din energie au legaturi cu furnizorii – indirect cu dictatorii-, doar nu era sa trimiti la negociere un calugar. Singura solutie e alta solutie. Cine te vrea in lant nu te vrea nici green si nici folosind si cautand alte rezolvari. Sa speram ca planetele dictaturi nu se aliniaza.

    • Poate știe cineva ce vroia să facă Nicolae Tesla când zicea că vaa energie gratis la toți?De s-au speriat producătorii și furnizorii de petrol!

  15. EUROPA TREBUIE SA TREACA CIT MAI REPEDELA MASINILE ELECTRICE. NU VOR MAI AVEA NEVOIE DE ATITA PETROL .SA VEDEM CE VOR FACE CU PETROLUL DICTATORII ASTIA

    • Mai sa fie, „sa treacă toată Europa la mașini electrice”, dar energia aia din ce o produci Dudule?! …din fasole?!

  16. Cand vine vorba de resurse de care depinde nivelul de trai al tarilor occidentale moralitatea vine pe ultimul loc. Un alt aspect e ca nu-i intereseaza ca finanteaza cam aceleasi lucruri ce se intampla in Ucraina atat timp cat nu se intampla in vecinatatea lor. De ce nu a fost sanctionata Rusia in restul conflictelor in care a fost implicata? Pentru ca nu vizau state europene. Ce nu se vede nu exista.

  17. Faceti ceva intelept cu Venezuela, dar repede, pana nu e prea tarziu !

  18. Westul se revolta de operatia rusa din rest-ucraina,dar se face ca nu vede masacrele facute de sauditi si emirezi in Yemen…cum numim asta?!

  19. @8oane, aia sunt dictatori la ei în tara. Nu încearcă sa fie dictatori și peste vecini

  20. Unde e petrol e si dictatura😕 dar e cam adevarat: schimbi dictatorul de la care cumperi, dar Rusia nu se multumeste cu dictatura la ei, au impus-o im Belarus, Georgia, Cecenia, vor s-o impuna un Ucraina si jumatate de Europa daca ar putea

  21. Evident pentruca una este sa fii n dictator cu propriul tot popor si alta este sa vrei sa fii un dictator mondial si un distrugator de civilizatie

  22. Ciobica și Ion, ciobitilor, nu zice nimeni că aia sunt buni.
    Oricum cumpărau de la ei și înainte. E doar o măsură punitivă pentru ursul de carton.
    Te doare?