G4Media.ro

O specie nouă de insectă, descoperită în județul Constanța a fost denumită…

Sursa foto: USAMV Cluj

O specie nouă de insectă, descoperită în județul Constanța a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep: Phlebotomus simonahalepae

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă în județul Constanța și au denumit-o Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, potrivit unui comunicat al instituției.

Descoperirea a fost anunțată oficial printr-un articol publicat în revista de specialitate Articolul publicat în Revista Parasites & Vectors, iar Simona Halep și-a dat acceptul pentru ca numele să-i fie împrumutat insectei, potrivit comunicatului citat.

Insecta face parte din specia flebotomi – insecte hematofage (care se hrănesc cu sângele altui animal) răspândite pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele, potrivit USAMV.

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța.

“Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”, explică coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare.

Foto: USAMV Cluj Napoca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. 😆😆😆😆😆😆😆😆😥😆

  2. Pare stire de TNR

    • Pai si? Nu e? Sau e doar umor involuntar?
      Candva li se zicea si „tînțari” mai in gluma mai in bascalie …
      Acum de cand cu combaterea discriminarii chiar si „machidoni” este incorect politic.
      Dar sa-i pui unui țînțar numele dupa un aromân…
      Asteptam sa se autosesizeze CNCD.

  3. Ha, ha, ha, foarte tare!

  4. Phlebotomus a.k.a. taierea venelor

  5. Ce radeti? Ca parca si seamana putin…

  6. FLORIN MARINESCU, cacamaca, cenzureaza comentarii inofensive. Mars, ma, de-aici, ce cauti?

    • Un hibrid al acestei insecte incrucisate cu un bondar batran e musai sa fie numit cumva gen halepiurucus, nu?

    • Ce sa spun, halal partida si-a ales. Un crai batran, divorțat de doua ori. Peste un timp va incepe iar sa caute vreo prospatura.

  7. Da, mare onoare…
    I-au cerut permisiunea măcar?

  8. Insecta-vampir, seamana, seamana… lol

  9. Gura de oxigen pt disperatii care trăiesc din eviscerarea propriilor stari /trairi/experiențe spre Simona H
    Saracii

  10. Pai adevarul ca la cat a supt Halep de la Tiriac…

  11. Asteptam cu nerabdare sa aflam și alte noi descoperiri din fauna constanteana care vor purta numele latinizat. Se vede treaba ca din flora nu se descopera nimic prin Constanta. E deja catalogata toata. De-ale lui Caragiale nu se petrec decat in tarisoara noastra… de râsul lumii…