G4Media.ro

O parte din tablourile co-fondatorului Microsoft, decedat în 2018, sunt scoase la…

Sursa foto: Pixabay

O parte din tablourile co-fondatorului Microsoft, decedat în 2018, sunt scoase la licitație / Valoarea e estimată la un miliard de euro / ”Un eveniment care are loc o dată într-un secol” / Toți banii vor fi donați

O parte din colecţia privată a lui Paul Allen, cofondatorul Microsoft, a fost dezvăluită miercuri la Los Angeles spre a fi scoasă la licitaţie de casa Christie’s, care estimează valoarea totală a acesteia la un miliard de dolari, ceea ce ar fi un record, informează joi Agerpres, care preia AFP.

Intitulată „Visionary”, licitaţia va avea loc la New York la 9 şi 10 noiembrie şi va cuprinde peste 150 de opere, inclusiv picturi ale lui Vincent van Gogh şi Gustav Klimt, precum şi ale pictorilor francezi Claude Monet şi Paul Gauguin.

Toate veniturile obţinute în urma licitaţiei vor fi donate unor organizaţii caritabile, conform ultimelor dorinţe ale lui Paul Allen, care a încetat din viaţă în 2018.

„Aceasta este colecţia cu cea mai mare valoare scoasă vreodată la licitaţie. Este un eveniment care are loc o dată într-un secol”, a declarat pentru AFP Johanna Flaum, vicepreşedinta departamentului de artă din secolele XX şi XXI din cadrul Christie’s.

Actualul record în materie de colecţii private a fost stabilit în primăvara anului trecut de cuplul american Harry şi Linda Macklowe, cu 922 de milioane de dolari, la mai multe licitaţii organizate de casa Sotheby’s.

Potrivit Christie’s, cele mai scumpe piese din colecţia lui Paul Allen sunt „La montagne Sainte-Victoire” de Paul Cézanne, cu un preţ estimat la 120 de milioane de dolari şi „Verger avec cypres” de Vincent Van Gogh, cu un preţ estimat la 100 de milioane de dolari.

„Colecţia acoperă multe perioade ale istoriei artei, ceea ce face din Paul Allen un colecţionar unic”, a precizat Johanna Flaum. „Artiştii de aici sunt vizionari în sine, Paul Allen fiind el însuşi un vizionar”, a adăugat ea.

O parte a colecţiei va fi expusă public înainte de licitaţie la Los Angeles, Londra, Paris, Shanghai şi New York.

Paul Allen, care a murit de cancer la vârsta de 65 de ani, şi-a imaginat, alături de Bill Gates, sistemul de operare pentru computerele personale care a adus succesul pentru Microsoft, fondată în 1975.

El a părăsit compania în 1983 din cauza unor probleme de sănătate, dar şi a unei relaţii deteriorate cu Bill Gates, care a rămas la cârma Microsoft până în 2000.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bani furati prin strivirea sanselor unei generatii.
    Monopolul Microsoft a intarzaiat explozia Internetului cu, probabil, mai bine de un deceniu. Suntem toti mai saraci din cauza asta.

    • Sosocii isi iau toti informatii dintr-un canal care le sopteste conspiratiile.
      Trebuie doar sa ai creier subdezvoltat sa nu poti sa procesezi ca sa poti emite aberatii.