G4Media.ro

O pădure urbană cu senzori de monitorizare, realizată de Universitatea Transilvania din…

Sursa foto: Pixabay

O pădure urbană cu senzori de monitorizare, realizată de Universitatea Transilvania din Brașov

O pădure urbană cu senzori de monitorizare. Este viitoarea Smart Tech Forest a Universității Transilvania.
Bazele acesteia au fost puse vineri, 31 martie, de către studenți și profesori de la Facultatea de Silvicultură, care au plantat aproximativ 1.000 de puieți în zona Institutului de Cercetare Dezvoltare a instituției de învățământ superior. Asta în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene – Uforest, transmite Rador.

„Inovativ, cel puțin în pădurea pe care o facem astăzi, este că vom amplasa senzori inteligenți în care vom demonstra beneficiile cu cifre, cu date reale. O să ne uităm pe mai multe componente, o să ne uităm în partea de sol și cum anume va afecta pădurea urbană. Ne vom uita în partea de climă, microclimat. Știm foarte bine, în timpul verii, temperaturile sunt foarte ridicate, vom vedea ce se întâmplă în afara pădurii urbane, la nivel de temperaturi, de calitate a aerului, de tot ce înseamnă microclimat și nu în ultimul rând, vom putea monitoriza și tot ce înseamnă biodiversitate, adică o pădure va atrage la rândul său un întreg lanț trofic, de la insecte până la specii de păsări și mamifere mici”, a explicat pentru Radio România Brașov FM cadrul didactic al Universității Transilvania”, Mihai Niță.

Uforest este un proiect al Alianței pentru cunoaștere, care reunește patru universități, cea din Brașov, Barcelona, Milano și Dublin, dar și întreprinderi și instituții publice din Europa.

„În primul rând, să fie o platformă de colaborare și discuții între cei interesați de pădurile urbane și vegetație urbană, fie că vorbim de cei care lucrează în administrație, de cei care lucrează în sistem educațional sau care au afaceri în domeniul spațiilor verzi, vegetației forestiere și a pădurilor urbane. După aceea, să dezvolte un program de pregătire, de training care include mai multe module ce vizează pădurile urbane și vegetația urbană, adresat atât publicului, cât și specialiștilor în domeniu și, de asemenea, un alt obiectiv de a da niște exemple de păduri urbane, Brașovul alegând în acest proiect o pădure, noi am zis Smart Tech Forest, iar cel de-al doilea exemplu în grădina dendrologică”, a declarat rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan.

Proiectul este cofinanțat de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...