
O nouă tentativă de aselenizare pentru start-upul japonez ispace / Modul „Resilience”, pregătit să încerce o asolizare istorică pe Lună
Un start-up japonez va încerca joi seară să plaseze un vehicul fără echipaj pe Lună, la doi ani după ce o primă tentativă s-a soldat cu un eşec, informează AFP.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Dacă lansarea va avea succes, va fi abia cea de-a treia alunizare reuşită de o companie privată şi prima realizată de o companie non-americană.
Start-up-ul ispace a precizat că asolizarea, care va fi transmisă în direct pe pagina sa de internet, este preconizată pentru joi, ora 19:17 GMT.
Modulul de alunizare, denumit Resilience, ”este pregătit să încerce o asolizare istorică pe Lună”, iar ”noi suntem încrezători în pregătirile pe care le-am făcut”, a declarat săptămâna trecută directorul general ispace, Takeshi Hakamada.
”Am tras învăţămintele din Misiunea 1 şi din călătoria efectivă spre Lună”, a mai spus acesta într-un comunicat.
Până acum, doar Statele Unite, fosta URSS, China, India şi, mai recent, Japonia au reuşit să plaseze un vehicul pe Lună.
Mai multe companii private încearcă să ofere oportunităţi de explorare spaţială mai frecvente şi mai puţin costisitoare decât cele desfăşurate de diferite guverne.
Anul trecut, Intuitive Machines, cu sediul la Houston, a devenit prima companie privată care a reuşit o alunizare.
Deşi vehiculul său fără echipaj s-a plasat pe solul lunar într-o poziţie necorespunzătoare, a reuşit să realizeze teste şi să trimită fotografii.
Apoi, în martie 2025, Blue Ghost dezvoltat de Firefly Aerospace – lansat la bordul aceeaşi nave SpaceX ca şi Resilience – a reuşit de asemenea să aselenizeze.
Deşi a fost lansată la bordul aceleiaşi nave ca Blue Ghost, Resilience a avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge pe satelitul natural al Terrei.
Alunizarea este o provocare tehnică majoră, întrucât vehiculele trebuie să încetinească în faza de coborâre cu ajutorul unor propulsoare controlate cu precizie extremă.
Cea de-a doua tentativă a Intuitive Machines s-a soldat cu un eşec în luna martie: sonda Athena a încercat să se poziţioneze pe platoul Mons Mouton – mai aproape de polul sud lunar decât oricare altă misiune precedentă -, însă s-a răsturnat, ceea ce a pus-o în imposibilitatea de a-şi încărca bateriile solare.
În paralel, un alt start-up japonez, Space One, încearcă să devină prima companie privată din această ţară care plasează un satelit pe orbită.
Cu prilejul celei mai recente încercări, în decembrie, nava a decolat cu succes, dar compania a trebuit să întrerupă misiunea după ce vehiculul a început să piardă altitudine şi să se rotească.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank