G4Media.ro

O nouă provocare pentru jurnaliști: chestionarea surselor. Broidy cere Associated Press să…

Sursa Foto: Al Jazeera/ Elliot Broidy

O nouă provocare pentru jurnaliști: chestionarea surselor. Broidy cere Associated Press să spună de unde are email-urile care au stat la baza ultimelor dezvăluiri despre fundraiserul președintelui Trump

Unul dintre fundraiserii republicani, Elliott Broidy, cunoscut în România pentru invitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de învestire a președintelui american Donald Trump, în ianuarie 2017, cere agenției americane Associated Press să dezvăluie sursa emailurilor obținute care au stat la baza ultimelor articole despre el, au declarat pentru Politico surse apropiate cazului.

AP a primit citația de la Elliot Broidy – subiectul unor recente articole referitoare la eforturile sale de a-l convinge pe Donald Trump și administrația americană să adopte o poziție dură față de Qatar – iar agenția se pregătește să reziste acestei solicitări, potrivit unui director citat de Politico.

Această situație de impas generează o dispută în ce privește protecția presei într-o perioadă în care bătălia politică se duce tot mai mult prin metoda scurgerilor de informații și a informațiilor obținute de hackeri (furate). O copie a citației obținută de Politico solicită AP să dezvăluie toate informațiile despre surse, inclusiv numele lor, împreună cu informații despre modul în care AP a obținut aceste emailuri.

Notificarea AP are loc în contextul acțiunii în instanță făcute de Broidy împotriva statului Qatar și împotriva firmei Stonington Strategies, care s-a înregistrat ca agent al Qatar-ului. Broidy acuză statul Qatar că i-a furat email-urile și că firma condusă de Nic Muzin (Stonington) le-ar fi diseminat. AP nu este parte în acest proces.

În multe jurisdicții, jurnaliștii se bucură de protecția legii, care le permite să refuze dezvăluirea surselor de informație. Dar aceste legi, notează Politico, sunt mai permisive la nivelul curților federale, unde se judecă Broidy, decât la nivelul tribunalelor locale. Cu toate acestea, notează Politico, legile federale protejează organizațiile de presă să-și dezvăluie sursele, acestea fiind obligate să o facă numai dacă aceste informații sunt cruciale pentru rezolvarea cazului și dacă cei care solicită aceste informații au epuizat orice căi în încercarea de a le obține. Din acest motiv, nu va fi ușor pentru Broidy să convingă instanța să admită citarea AP ca martor.

Politico amintește că luna trecută, Wall Street Journal a scris că avocatul personal al lui Trump, Michael Cohen, i-a plătit 1, 6 milioane de dolari unui fost model Playboy cu care Broidy a avut o aventură, în urma căreia fotomodelul a rămas însărcinată. The New York Times a scris că achetatorul special Robert Mueller îl investighează pe George Nader, consilier care a lucrat împreună cu Broidy în adoptarea unei poziții anti-Qatar și posibilitatea ca Nader să fi alimentat campania lui Trump cu fonduri din Emiratele Arabe Unite.

Associated Press a folosit luni emailurile furate drept bază pentru un articol despre eforturile lui Broidy și Nader pentru a submina poziția Qatar-ului la Washington, care au inclusiv întâlniri private cu Trump și lobby pe lângă Ed Royce, șeful comisiei de politică externă din Camera Reprezentanților.

Nu doar Broidy în Statele Unite a cerut chestionarea surselor jurnalitice, ci și invitatul său din România, Liviu Dragnea. Liderul PSD Liviu Dragnea a cerut autorităţilor, pe data de 13 mai, să se sesizeze în legătură cu jurnalistul Dan Tăpălagă din cauză că G4Media.ro a dezvăluit că Guvernul Dăncilă a discutat un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel.

Autorul articolului nu a fost însă Dan Tăpălagă, ci Cristian Pantazi. Întrebat, într-un interviu la RTV, dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns, potrivit HotNews.ro: “Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut – de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cand la putere a ajunge pe mana unor oameni ce nu au nimic sfant in ei , consecintele sunt dezastruoase…

  2. iarasi preluati din fituici de stanga precum Politico? ma dezamagiti. de ce nu preluati macar o data din fox news sau alte surse de dreapta din SUA? tocmai mizeria de publicatie numita Politico? broidy e unul dintre miile de fundraiseri ai lui trump. oricum marea majoritate a banilor au fost bani personali in campania electorala , nu ca la clinton care a luat spaga de la toate statele de pe mapamond, inclusiv rusia.

    „Robert Mueller îl investighează pe George Nader”
    george nader e unul dintre marii donatori la fundatia clinton, prieten cu clanul clinton etc. daca mueller il investigheaza in chestiuni legate de trump si nu de clinton, inseamna ca mueller e un ticalos (asta stim deja) si un procuror politic. oricum toate informatiile despre mueller din fituica de stanga new york times au fost data pe surse, deci nu stim ce cerceteaza mueller despre trump.