G4Media.ro

O necropolă antică cu 40 de morminte și rămășițe umane de bebeluși…

O necropolă antică cu 40 de morminte și rămășițe umane de bebeluși și adulți a fost descoperită în Corsica

O necropolă antică cu 40 de morminte, între care şi amfore conţinând rămăşiţe umane, a fost descoperită pe insula franceză Corsica, relatează vineri Live Science.

Rămăşiţele indică faptul că în necropolă sunt îngropaţi de la sugari la adulţi, au spus arheologii. Situat în oraşul Île-Rousse de pe coasta de nord a insulei, cimitirul pare să fi fost folosit între secolele III – V d.Hr., o perioadă în care Imperiul Roman se afla în declin.

Multe rămăşiţe au fost găsite îngropate în amfore, vase mari care ar fi fost utilizate în mod normal pentru transportul mărfurilor precum ulei de măsline, vin sau murături. Proiectarea amforelor indică faptul că acestea provin din Africa de Nord, cel mai probabil din Cartagina.

Chiar şi aşa, rămăşiţele găsite în necropole, inclusiv cele din amfore, au aparţinut unor persoane care locuiau probabil în apropierea necropolei din Corsica, a declarat Jean-Jacques Grizeaud, arheolog la Institutul Naţional Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive (INRAP) care a condus săpăturile la faţa locului. La acea vreme, aveau loc multe schimburi comerciale peste Marea Mediterană, a adăugat Grizeaud.

Arheologii au descoperit, de asemenea, că unele dintre morminte erau acoperite cu plăci de teracotă pe care romanii le numeau ”tegulae” şi ”imbrices”. Romanii foloseau adesea astfel de ţigle pentru acoperişurile clădirilor şi, uneori, pentru a acoperi morminte.

Necropola este situată la poalele bisericii Concepţiei Imaculate construită în 1893, afirmă cercetătorii.

Alte morminte găsite pe insulă, cum ar fi cele descoperite la sit-urile Mariana şi Sant’Amanza, sunt legate de clădiri de cult, au menţionat cercetătorii, apreciind că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce oraşe sau localităţi antice erau situate în apropierea acestei necropole.

”Nu există nicio menţiune reală despre un oraş în textele antice sau, de exemplu, pe harta insulei Corsica făcută de Ptolemeu”, a spus Grizeaud.

În următoarele câteva luni arheologii vor efectua lucrări de laborator pentru a determina sexul celor înmormântaţi, vârsta exactă a acestora şi orice boli sau răni pe care le-ar fi putut avea, a indicat Grizeaud.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...