G4Media.ro

O companie britanică deplânge ”închiderea ultimei mine de cărbune din Anglia”/ Activist…

O companie britanică deplânge ”închiderea ultimei mine de cărbune din Anglia”/ Activist de mediu: Suntem extrem de aproape de sfârşitul producţiei de electricitate pe bază de cărbune în Marea Britanie

Închiderea minei Bradley, în nordul Angliei, marchează un nou pas spre renunţarea la cărbune în Marea Britanie chiar dacă acest proces ar putea fi întârziat de mai multe proiect de extracţie destinate oţelăriilor şi fabricilor de ciment, informează AFP, citată de Agerpres.

Mina Bradley, situată în apropiere de Durham, a încetat luni activitatea, la scurt tip după minele Shotton şi Brenkley, aparţinând aceluiaşi proprietar, Banks Group, care deplânge „închiderea ultimei mine de cărbune din Anglia” şi afirmă că aproximativ 250 de locuri de muncă sunt ameninţate.

Închiderea minei Bradley a fost salutată de apărătorii mediului după mai multe luni de proteste, în special din partea ONG-ului Extinction Rebellion, pentru a împiedica menţinerea minei în funcţiune până în 2021, cum a cerut, fără succes, Banks Group autorităţilor britanice.

Banks Group subliniază că mina de la Hartington, tot în nordul Angliei, continuă să funcţioneze chiar dacă este vorba de o mină mai mică decât cele aparţinând grupului Banks şi că mai există alte câteva mici mine subterane în alte părţi din Angliei. De asemenea există câteva mine „în Ţara Galilor şi în Scoţia”, a precizat un purtător de cuvânt de la Banks Group.

Chiar şi aşa este vorba de sfârşitul unei ere pentru o ţară unde extracţia de huilă datează din epoca romană şi unde la începutul anilor 2000 mai erau încă operaţionale câteva zeci de mine.

Însă pe fondul schimbărilor climatice, Marea Britanie a decis să pună capăt definitiv extracţiei de cărbune pentru producţia de electricitate la orizontul anului 2025 iar centralele care mai utilizează încă acest combustibil se pot număra în prezent pe degetele de la o mână.

Paul Etkins, profesor de economie la Universitatea UCL, subliniază că odată cu avansul energiilor regenerabile care reprezintă „aproape 40% din producţia de electricitate din Marea Britanie” şi al căror cost a scăzut puternic, „minele de cărbune pentru termocentrale se închid pentru că nu mai sunt rentabile”.

„Suntem extrem de aproape de sfârşitul producţiei de electricitate pe bază de cărbune în Marea Britanie iar închiderea treptată a termocentralelor pe cărbune funcţionează”, este de părere Isobel Tarr, responsabil la asociaţia de mediu Coal Action. Totuşi, acesta nu vizează „cărbunele destinat producţiei de ciment sau oţel iar companiile miniere încearcă să facă tranziţia spre aceste industrii”, subliniază Isobel Tarr.

Închiderea minelor este însă un subiect sensibil din punct de vedere politic, având în vedere că sunt în joc locuri de muncă într-un moment de recesiune pentru o administraţie care a promis că va veni în ajutorul regiunilor. La aceasta se adaugă şi obiectivele de mediu ale guvernului, care vizează neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. energia verde este scumpa si ineficienta cu tot cu tonele de subventii: https://www.statista.com/statistics/418126/electricity-prices-for-households-in-the-uk/

    • Pe long-term este singura solutie viabila. Ai grija cu balonul ca e periculos …

      Daca ai stii cu adevarat matematica, ti-ai da seama ca, puse in balanta, daunele sunt incomparabile.

      Si lasa UK, da ceva WorldWide. Deja juma’ de Europa sta perfect la capitolul GreenEnergy. In special Eolienele, divine …

      Pana si noi facem pasi marunti dar siguri … E nevoie de mai mult creier si implicit vointa.

    • ** + ca statistica ‘ta’ poate fi valabila pt. alte 999 variabile absolut nementionate, una dintre ele mare si tare, Elefantul din camera : BREXIT-ul & tot ce implica pe Piata Financiara, despre care sper ca stii cum functioneaza … (trage un prim-ministru in partz, oscileaza). 🙂

    • ***un partz

    • ion vrea gaz rusesc