G4Media.ro

O caravană mobilă pentru depistarea TBC în mediul rural din Mureș a…

Sursa Foto: doc.ro

O caravană mobilă pentru depistarea TBC în mediul rural din Mureș a început să funcționeze sub coordonarea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Caravana mobilă a proiectului Screening TBC, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, prin care se oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din nouă zone rurale ale judeţului Mureş în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, a debutat, luni, în comuna Saschiz, transmite Agerpres.ro.

Caravana mobilă de screening a tuberculozei va rămâne în judeţul Mureş până în data de 28 aprilie şi vizează comunele Saschiz, Albeşti (în zilele de 4, 5 şi 6 aprilie), Nadeş (în zilele de 7 şi 10 aprilie), Fântânele (11-12 aprilie), Ogra (în zilele de 13 şi 18 aprilie), Petelea (19-20 aprilie), Hodac (în 21 şi 24 aprilie), Deda (25-26 aprilie) şi Răstoliţa (26-28 aprilie).

Potrivit datelor statistice din Programul Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei pentru anul 2022, incidenţa tuberculozei în judeţul Mureş este de 32 cazuri la suta de mii de locuitori, sub media naţională care e de 46,1 cazuri.

Activitatea face parte din cel mai mare proiect de screening din România, „Screening TB”, derulat la nivel naţional în urma accesării de fonduri europene cu cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor proiectului Screening TB, caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie mobilă de ultimă generaţie şi beneficiază de cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei, diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert.

De asemenea, dispune de un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare, iar serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical de specialitate.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, citată în comunicatul de presă.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase.

Iniţiatorii proiectului susţin că tuberculoza este în continuare o ameninţare importantă a sănătăţii publice, atât la nivel european cât şi naţional şi că, potrivit datelor statistice OMS/2022, România a raportat aproape un sfert din totalul cazurilor de tuberculoză la nivelul UE în 2020.

„Accesul gratuit la acest serviciu medical direct în comunităţile aflate la risc, prin caravana mobilă, este deosebit de important în vederea depistării precoce a tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii. Este important să avem un număr cât mai mare de participanţi pentru un screening eficient; un avantaj major pentru încetinirea răspândirii bolii în comunitate prin identificarea persoanelor bolnave şi tratarea lor. Avem încredere în sprijinul autorităţilor locale precum şi reţelei de asistenţă comunitară în vedere mobilizării comunităţilor la risc”, a arătat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mureş, dr Iuliu Moldovan.

Mobilizarea şi informarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează de către partenerii de la Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, al autorităţilor locale, reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali – şi a medicilor de familie.

Proiectul beneficiază de suportul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare, mai precizează comunicatul de presă.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...