G4Media.ro

O asociație cere sprijin în privinţa câinilor agresivi întâlniţi de drumeţii care…

sursa foto: Turnul Sfatului

O asociație cere sprijin în privinţa câinilor agresivi întâlniţi de drumeţii care străbat Via Transilvanica / ”În anumite situaţii, câinii s-au obişnuit şi nu mai atacă drumeţii”

Asociaţia Tăşuleasa Social, iniţiatoarea proiectului Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeţie din ţară, cere sprijinul autorităţilor pentru reglementarea situaţiei câinilor periculoşi întâlniţi de-a lungul celor 1.400 de kilometri ai drumului ce leagă Putna de Cazanele Dunării, anunță Agerpres.

Într-o postare făcută luni pe pagina de socializare a asociaţiei, cei de la Tăşuleasa Social spun că au identificat aproximativ 20 de situaţii „cu adevărat periculoase” pentru drumeţi, pe Via Transilvanica, cu câini abandonaţi sau câini de la stână, care se manifestă agresiv.

„Cea mai urâtă situaţie care se poate întâlni pe Via Transilvanica este atunci când deţinătorii de câini fie i-au abandonat şi aceştia şi-au format instinctul de haită, devenind foarte periculoşi, fie sunt în număr foarte mare şi nu mai pot fi stăpâniţi, băgând spaima şi groaza în cei care merg pe VT. Drumeţii nu pun absolut deloc în pericol proprietatea celor de mai sus şi de multe ori se întâlnesc situaţii în care animalele au învăţat înaintea oamenilor acest lucru. În anumite situaţii, câinii s-au obişnuit şi nu mai atacă drumeţii, doar atunci când spre distracţia iresponsabilă sunt asmuţiţi de către ciobani, cu consecinţe foarte grave câteodată. Situaţia este scăpată de sub control la nivel naţional şi, chiar dacă lângă capitala României o femeie a murit de curând muşcată de câini, nu s-au luat măsuri şi este o chestiune numai de timp, până când altcineva va cădea victimă în acelaşi mod”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Cei de la Tăşuleasa Social mai menţionează că au avut, luni, o întrevedere cu prefectul de Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi alţi factori de decizie, cu tema câinilor periculoşi identificaţi pe traseul turistic, ocazie cu care i-au cerut lui Radu Moldovan să supună atenţiei prim-ministrului Marcel Ciolacu o petiţie pe care au înaintat-o săptămâna trecută, pentru a reglementa, pe termen lung, situaţiile de acest gen şi altele semnalate, astfel încât Via Transilvanica să devină un traseu sigur, de care să se poată bucura cât mai multă lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu sondează niciun oengeu câți români cu copii nu mai fac drumeție montană de frica urșilor, chiar în Bucegi.

  2. Cainii de stana sunt extrem de agresivi peste tot si din pacate in anumite situatii unii ciobanii sunt extrem de indolenti – chiar si cand sunt treji – in strunirea acestor dihanii. Inainte de a face autoritatile ceva – adica sa existe amenzi penale sau chiar pedeapsa cu inchisoare pentru evenimentele grave – este vorba si de mentalitatea si obiceiurile celor din aceasta „industrie”, nu numai ciobani dar si proprietarii de stani.

    • Capete de melc, e simplu: Nu mai aruncați gunoaie, câinii simt nesimțiții. Și luați cu voi cate o felie de parizer pentru fiecare câine. Nu mai băgați în voi cu mustar! P.S.: Se scrie „trezi” nu „treji”, toți francejjjii și japonejjjiii știe!

  3. Am fost de multe ori pe munte si de fiecare dată am întâlnit caini agresivi și niciodată nu am vazut urs. Si da, pe tot traseul pet-uri, cutii de bere din aluminiu, la tot pasul inclusiv în rezervații naturale.

  4. Noi nu mai mergem oricum de frica ursilor. S-ar mai putea merge in muntii Macin acum ca este si podul gata si pana nu-si gasesc areal si pe acolo.
    Din cate stiu este in legislatie scris ca la stana nu pot fi tinuti prea multi caini, ceea ce este desigur nemultumitor pentru ciobanii care si asa stau in calea ursilor.
    Dar ce sa zic, succesuri in demers.