G4Media.ro

O alergie la carne cauzată de mușcăturile căpușelor este din ce în…

Sursa foto: Pixabay

O alergie la carne cauzată de mușcăturile căpușelor este din ce în ce mai frecventă, potrivit autorităților americane

Mai mult de 100.000 de persoane din Statele Unite au devenit alergice la carnea roșie începând din 2010 din cauza unui sindrom ciudat declanșat de mușcăturile de căpușă, potrivit unui raport guvernamental.

Dar oficialii din domeniul sănătății cred că mult mai mulți au această problemă și nu știu acest lucru, scrie AP.

Un alt raport a estimat că până la 450.000 de americani au dezvoltat această alergie. Acest lucru ar face ca aceasta să fie a zecea cea mai frecventă alergie alimentară din SUA, a declarat dr. Scott Commins, un cercetător de la Universitatea din Carolina de Nord, coautor al ambelor documente publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că nu au cunoștință de niciun deces confirmat, dar persoanele cu această alergie au descris-o ca fiind derutantă și terifiantă.

„Nu am făcut niciodată legătura cu vreun aliment pentru că se întâmpla la câteva ore după ce mâncam”, a declarat o pacientă, Bernadine Heller-Greenman.

Reacția, numită sindrom alfa-gal, apare atunci când o persoană infectată mănâncă carne de vită, porc, vânat sau alte tipuri de carne de mamifere – sau ingerează lapte, gelatină sau alte produse de mamifere.

Nu este cauzată de un germen, ci de un zahăr, alfa-gal, care se găsește în carnea provenită de la mamifere – și în mușcăturile căpușelor. Atunci când zahărul intră în organism prin piele, acesta declanșează un răspuns imunitar și poate duce la o reacție alergică severă.

Oamenii de știință observaseră reacții la pacienții care luau un medicament împotriva cancerului produs în celule de șoarece care conțineau zahărul alfa-gal. Dar în 2011, cercetătorii au raportat pentru prima dată că acesta se poate răspândi și prin mușcăturile de căpușe.

Unul dintre studiile publicate recent a examinat rezultatele testelor din 2017-2022 de la principalul laborator comercial din SUA care caută anticorpi alfa-gal. Acestea au observat că numărul de persoane testate pozitiv a crescut de la aproximativ 13.000 în 2017 la 19.000 în 2022.

Experții spun că numărul de cazuri poate crește din mai multe motive, inclusiv extinderea ariei de răspândire a căpușelor, mai multe persoane care intră în contact cu căpușele sau mai mulți medici care află despre aceasta și cer teste.

Dar mulți medici nu o fac. Cel de-al doilea studiu a fost un sondaj realizat anul trecut în rândul a 1.500 de medici și profesioniști din domeniul sănătății din SUA. Sondajul a constatat că aproape jumătate dintre ei nu au auzit niciodată de sindromul alfa-gal și doar 5% au declarat că se simt foarte încrezători că ar putea să-l diagnosticheze. Cercetătorii au folosit aceste informații pentru a estima numărul de persoane cu această alergie – 450.000.

Persoanele care suferă de acest sindrom pot prezenta simptome precum urticarie, greață, vărsături, diaree, dureri severe de stomac, dificultăți de respirație, amețeli și umflarea buzelor, a gâtului, a limbii sau a pleoapelor ochilor. Spre deosebire de alte alergii alimentare, care apar la scurt timp după ce se mănâncă, aceste reacții apar câteva ore mai târziu.

Unii pacienți au doar simptome stomacale, iar Asociația Americană de Gastroenterologie spune că persoanele cu diaree inexplicabilă, greață și dureri abdominale ar trebui să fie testate pentru acest sindrom.

Medicii îi sfătuiesc pe cei care suferă de această alergie să își schimbe dieta, să aibă la ei epinefrină și să se ferească de mușcăturile de căpușe.

Alergia poate dispărea la unele persoane – Commins a văzut că acest lucru se întâmplă la aproximativ 15% până la 20% dintre pacienții săi.

Unul dintre pacienții săi este Heller-Greenman, istoric de artă din New York în vârstă de 78 de ani, care își petrece verile în Martha’s Vineyard. Ea s-a obișnuit să fie mușcată de căpușe pe insulă și a declarat că a avut boala Lyme de patru ori.

În urmă cu aproximativ cinci ani, a început să se confrunte cu urticarie teribilă, cu mâncărimi pe spate, pe trunchi și pe coapse în mijlocul nopții. Medicii ei au ajuns la concluzia că era o reacție alergică, dar nu au putut identifica declanșatorul.

Nu a fost niciodată o mare consumatoare de carne, dar într-o zi din ianuarie 2020 a mâncat un hamburger și apoi o friptură mare și grasă în seara următoare. La șase ore după cină, s-a trezit cu grețuri, apoi a suferit episoade teribile de vărsături, diaree și amețeli. A leșinat de trei ori.

La scurt timp după aceea a fost diagnosticată cu sindrom alfa-galic și i s-a spus să evite căpușele și să nu mai mănânce carne roșie și produse lactate. De atunci nu a mai avut reacții alergice.

„Am un nepot care mă urmărește ca un șoim”, a spus ea, asigurându-se că citește etichetele alimentelor ambalate și că evită alimentele care ar putea declanșa o reacție.

„Mă simt foarte norocoasă, într-adevăr, că acest lucru a funcționat pentru mine”, a spus ea. „Nu toți medicii sunt bine informați despre acest lucru”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...