G4Media.ro

O activitate fizică susținută pare să limiteze riscurile legate de Covid (studiu)

Sursa Foto: G4Media.ro

O activitate fizică susținută pare să limiteze riscurile legate de Covid (studiu)

Persoanele care practică o activitate fizică regulată prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Covid-19 și de a dezvolta o formă severă, concluzionează un studiu publicat marți, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Activitatea fizică regulată este asociată cu un risc mai mic de infectare” cu coronavirusul, precum și cu un prognostic mai bun în ceea ce privește „spitalizările, gravitatea și mortalitatea”, conchide studiul publicat în British Journal of Sports Medicine.

Este deja bine stabilit faptul că o activitate fizică bună promovează un răspuns mai bun al organismului la bolile respiratorii în general, dar această lucrare s-a concentrat mai ales pe Covid.

Nu este vorba de un studiu izolat, ci de o analiză care reia și compilează aproximativ cincisprezece lucrări preexistente, ceea ce îi conferă a priori o soliditate superioară.

Autorii concluzionează că, în cazul unei activități regulate, riscul de infecție este ușor redus și, mai ales, că riscul de spitalizare este redus cu aproximativ o treime (-36%), iar cel de deces cu aproape jumătate (-43%).

Autorii estimează că sunt necesare cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână pentru un efect maxim.

Cu toate acestea, acest tip de studiu nu ne permite să tragem concluzii cu privire la mecanismele în joc.

Este probabil ca o activitate fizică bună să faciliteze în mod direct un răspuns imunitar eficient, după cum subliniază autorii. Dar poate, de asemenea, să limiteze anumiți factori de risc pentru o formă gravă de Covid, cum ar fi excesul de greutate.

Mai presus de toate, autorii avertizează că aceste concluzii trebuie privite „cu prudență”, deoarece studiile selectate variază foarte mult în ceea ce privește metodologia lor.

În plus, majoritatea acestor studii se bazează pe indicațiile date de pacienții înșiși cu privire la activitatea lor fizică, și nu pe o evaluare obiectivă.

În cele din urmă, cercetătorii nu exclud o prejudecată care ar duce la publicarea doar a celor mai concludente studii privind efectul pozitiv al activității fizice.

Dar „constatările noastre ar putea ghida medicii și autoritățile din domeniul sănătății” în ceea ce privește gradul de activitate fizică pe care trebuie să îl recomande, în special pentru pacienții cu risc ridicat de Covid sever, concluzionează autorii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Deviza lui scoabă: „n-aveț’ voi atâta cur cât pot io pupa!“ :)))))

  2. Nu-i chiar asa. Ne-a explicat dl Rafila ca activitatea fizica intensa si sustinuta poate fi fa tala, mai ales la tineri!
    Pare sa fie ceva nou, cam de vreun an si jum atate, de cand au inceput schimbarile astea clim atice nemaivazute… Orice alte posibile cauze pentru sindromul mo rtii subite sunt pure co incidente, conspirationistilor sosocisti putinisti!

  3. Nimeni din anturajul meu nu a facut nici macar o forma medie de covid, si toti practica sporturi diverse (in aer liber, ca alea la sala nu sunt acelasi lucru). Am facut de doua ori covid, fara a-mi schimba in vreun fel rutina zilnica (fara a intra in contact cu altii, desigur) si fara a lua altceva decat doua pastile pentru dureri de cap. Nu am considerat ca merita sa ma vaccinez si am avut dreptate.

  4. Ba nu. Stai acasă, îți poate salva viața. Lipit de canapea.

  5. „Raceala” asta a trimis vreo 130.000 de romani pe lumea cealalta, si pana la 26 de milioane de oameni la nivel mondial. Intr-un an obisnuit sunt 56 milioane de decese la nivel mondial, deci in primii doi ani de COVID acesta „simpla raceala” a devenit una din principalele cauze de deces in Romania si in lume.

    Pe langa faptul ca nu te opreste nimeni sa faci miscare si in casa, unul dintre motivele de pe celebrele formulare pentru iesirea din casa era activitatea fizica. Asadar, exact, in ce mod ti-a fost limitata „la zero” miscarea? Te-au legat de pat? Ceea ce pentru unii dintre adversarii restrictiilor poate n-ar fi fost rau.