Numărul ciorilor și porumbeilor, în continuă creștere în București / Ornitolog: vina e a noastră, pentru le dăm de mâncare și lăsăm gunoaiele peste tot
Deși ornitologii se feresc să estimeze oficial de câte ori a crescut de la un an la altul numărul porumbeilor și ciorilor care își fac veacul pe teritoriul capitalei, admit acest lucru. Asta, pentru că faptul este evident și poate fi observat cu ușurință de către oricine. Porumbeii scot în decursul unui an în jur de 7 – 8 perechi de pui.
În București, în cele mai aglomerate zone există și cele mai mari populații de porumbei. Una dintre cele mai numeroase populații de înaripate își face veacul în zona Tineretului. La orice oră din zi pot fi văzuți sute de porumbei care obișnuiesc să coboare la intrarea în Parcul Tineretului pentru a fi hrăniți. În periplu lor murdăresc multe trotuare, mașini dar și fațade ale clădirilor. Mulți porumbei mai pot fi văzuți în: Parcul Herăstrău, Piața Romană, Piața Universității sau Dealul Mitropoliei.
„Sunt frumoși dar au devenit incomozi din cauza mizeriei pe care o fac. Este dizgrațios. Nu știu dacă se poate face ceva pentru dimininuare lor. Nu văd cum. E o problemă.”, a declarat un bucureștean pentru G4Media.
În afară de porumbei, pare că s-au înmulțit și ciorile care fac din ce în ce mai multă mizerie. Deși stau ziua pe lângă gropile de gunoi din jurul Bucureștiului, seara vin în oraș pentru a înnopta. Preferă copacii înalți din parcuri. În Parcul Cișmigiu, odată cu lăsarea întunericului, pot fi văzute mii de ciori. În urma lor, totul rămâne murdar. Multe locuri de joacă pentru copii și bănci sunt efectiv acoperite în totalitate cu găinaț.
Ornitologii spun că de vină pentru înmulțirea porumbeilor sunt cei care îi hrănesc în mod intenționat, iar pentru înmulțirea ciorilor sunt cei care lasă la întâmplare tot felul de resturi menajere.
„Numărul porumbeilor este mai mare pentru că noi le dam de mâncare. Pe de o parte ne lăsăm gunoaiele peste tot dar și pentru că îi hrănim dorind să le facem bine. Hrănirea porumbeilor le stimuleaza înmulțirea. Ciorile nu neapărat că s-au înmulțit, dar creșterea numărului lor în interiorul localităților mari se datorează comportamentului nostru și a felului în care facem managementul deșeurilor. Rampele de gunoi de lângă marile orașe le oferă de mâncare iar faptul că am tăiat copacii din afara localităților, aliniamentele de copaci de pe marginea drumurilor, le-au luat locurile de cuibărit si de înnoptare, și atunci e normal să folosească parcurile”, a declarat pentru TVR, Alida Barbu, reprezentantă a Societății Ornitologice Române.
Întrebat de jurnaliști la începutul lunii ce va face pentru a rezolva această problemă, Primarul General al Capitalei Nicușor Dan a răspuns că „ar fi trebuit ca direcția ALPAB de până acum să discute cu specialiștii. Nu sunt specialist în asta, dar îmi închipui că există păsări și în alte țări.”
Cum au procedat alte orașe
Pentru a reduce numărul porumbeilor și totodată mizeria pe care o fac, primăriile altor orașe din țară au interzis hrănirea lor pe domeniul public. Spre exemplu, în Timișoara, în urma unei hotărâri de consiliu care a fost luată în urmă cu patru luni, cei care sunt prinși pe picior greșit pot primi amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon
10 comentarii