G4Media.ro

Numărul ciorilor și porumbeilor, în continuă creștere în București / Ornitolog: vina…

Sursa foto: G4Media

Numărul ciorilor și porumbeilor, în continuă creștere în București / Ornitolog: vina e a noastră, pentru le dăm de mâncare și lăsăm gunoaiele peste tot

Deși ornitologii se feresc să estimeze oficial de câte ori a crescut de la un an la altul numărul porumbeilor și ciorilor care își fac veacul pe teritoriul capitalei, admit acest lucru. Asta, pentru că faptul este evident și poate fi observat cu ușurință de către oricine. Porumbeii scot în decursul unui an în jur de 7 – 8 perechi de pui.
În București, în cele mai aglomerate zone există și cele mai mari populații de porumbei. Una dintre cele mai numeroase populații de înaripate își face veacul în zona Tineretului. La orice oră din zi pot fi văzuți sute de porumbei care obișnuiesc să coboare la intrarea în Parcul Tineretului pentru a fi hrăniți. În periplu lor murdăresc multe trotuare, mașini dar și fațade ale clădirilor. Mulți porumbei mai pot fi văzuți în: Parcul Herăstrău, Piața Romană, Piața Universității sau Dealul Mitropoliei.
Sursa foto: G4Media
„Sunt frumoși dar au devenit incomozi din cauza mizeriei pe care o fac. Este dizgrațios. Nu știu dacă se poate face ceva pentru dimininuare lor. Nu văd cum. E o problemă.”, a declarat un bucureștean pentru G4Media.
În afară de porumbei, pare că s-au înmulțit și ciorile care fac din ce în ce mai multă mizerie. Deși stau ziua pe lângă gropile de gunoi din jurul Bucureștiului, seara vin în oraș pentru a înnopta. Preferă copacii înalți din parcuri. În Parcul Cișmigiu, odată cu lăsarea întunericului,  pot fi văzute mii de ciori.  În urma lor, totul rămâne murdar. Multe locuri de joacă pentru copii și bănci sunt efectiv acoperite în totalitate cu găinaț.
Sursa foto: G4Media
Ornitologii spun că de vină pentru înmulțirea porumbeilor sunt cei care îi hrănesc în mod intenționat, iar pentru înmulțirea ciorilor sunt cei care lasă la întâmplare tot felul de resturi menajere.
„Numărul porumbeilor este mai mare pentru că noi le dam de mâncare. Pe de o parte ne lăsăm gunoaiele peste tot dar și pentru că îi hrănim dorind să le facem bine. Hrănirea porumbeilor le stimuleaza înmulțirea. Ciorile nu neapărat că s-au înmulțit, dar creșterea numărului lor în interiorul localităților mari se datorează comportamentului nostru și a felului în care facem managementul deșeurilor. Rampele de gunoi de lângă marile orașe le oferă de mâncare iar faptul că am tăiat copacii din afara localităților, aliniamentele de copaci de pe marginea drumurilor, le-au luat locurile de cuibărit si de înnoptare, și atunci e normal să folosească parcurile”, a declarat pentru TVR, Alida Barbu, reprezentantă a Societății Ornitologice Române.
Întrebat de jurnaliști la începutul lunii ce va face pentru a rezolva această problemă, Primarul General al Capitalei Nicușor Dan a răspuns că „ar fi trebuit ca direcția ALPAB de până acum să discute cu specialiștii. Nu sunt specialist în asta, dar îmi închipui că există păsări și în alte țări.”
Sursa foto: G4Media
Cum au procedat alte orașe
 
Pentru a reduce numărul porumbeilor și totodată mizeria pe care o fac, primăriile altor orașe din țară au interzis hrănirea lor pe domeniul public. Spre exemplu, în Timișoara, în urma unei hotărâri de consiliu care a fost luată în urmă cu patru luni, cei care sunt prinși pe picior greșit pot primi amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Invatati domnule primar, stiu ca puteti. Sa va sculati in gand cu ”Bucurestiul merita sa fie ingrijit mai bine decat a fost, decat nu a fost pana acum”.
    . https://www.themayor.eu/en
    . Search Gergely Karácsony
    Luati contact cu Universitatile, cu specialistii, uitati-va ce fac altii. Cu alti primari. Ce fel de primar o sa fiti, ce o sa lasati in urma, depinde si de ce faceti dumneavoastra din jobul acesta. Sunt mii de site-uri de primarii ale oraselor mici si mari. Ati luat contact cu Asociatia arhitectilor peisagisti, parca imi aduc aminte ca s-au oferit sa va jute, nu stiu daca asa se numeau.

    • Primarul general NU mai vrea sa plateasca PUTORILE PESEDEULUI,intelegi??AM ALES DOAR PRIMARUL CU VOT DIRECT! FIRMELE CE SE OCUPA DE SERVICIILE PUBLICE SUNT INRADACINATE DE 31 ANI IN PRIMARII,DE CAND COMUNISTII SI-AU SCHIMBAT DOAR HAINELE SI SE NUMESC ACUM PESEDE,PEMEPE SI ECHIPA CITU DIN PNL!!Nicusor Dan a dat o ultima sansa ADPului,care este ,ca in toate firmele abonate la banii nostri,condus de pesedisti(asa sunt si cele de salubritate,TOATE au fost infiintate de ciumatii lui ilici si ai lui base!) Daca le desfiinta sau schimba sefii FARA MOTIV-asa spune orice lege,n-ai ce face!!-se trezea dat in judecata!!!

    • Sper să nu reușească nicusor dan la Primărie și să vină următorul primar iar de la PSD. Multe a făcut Gabriela Firea.
      USR PLUS minus să de a gres la primăriile din România.

  2. Sper să nu reușească nicusor dan la Primărie și să vină următorul primar iar de la PSD. Multe a făcut Gabriela Firea.
    USR PLUS minus să de a gres la primăriile din România.

  3. Oooof, oamenii astia… chiar vreti sa ramaneti singura specie pe planeta, alte fiinte nu mai au loc de voi??? Mai bine v-ati gandi cum sa aduceti natura in orase, nu sa artificializati mediul urban. Va plangeti de gainat, dar oamenii nu produc dejectii?

    • Nu le da idei

  4. Iubitorilor de animale: redirijati afecțiunea dvs către oameni ! Lăsați orătăniile, pot și singure sa și poarte de grijă. Apropo: știați că porumbeii răspândesc mai multe boli decât șobolanii ? Și sunt la fel de „curați”.

    • Pentru oameni exista programe de protecție.
      Pentru animale nu exista.
      Iar daca e de ales intre un egoist ca tine si un animal amarat, orice om normal la suflet, ajuta animalul.

  5. Am facut sesizari la primarie…politia animalelor si politia locala ca un vecin da sapramanal doi saci cu porumb la porumbei…am acoperisul alb iar scurgerile de la jgheaburi infundate cu pene si porumbei morti…zona pute ca un coteț…sobolani la greu…nimeni nu face nimic… Doar sa ii otravesc a ramas ultima solutie chiar daca nu sunt ei vinovati de disconfortul pe care il aduce atat mie cat si celorlalti vecini..

  6. Porumbeii nu fac 7-8 perechi de pui pe an, ci maxim 2 -3. Scot doi pui, din care de regula unul supraviețuiește dacă nu pleacă devreme din cuib și aterizează pe jos unde este vânat de pisici sau călcat de mașini. Se exagerează, ca să inoculeze populației un sentiment de ostilitate fata de păsări . Asa au făcut și cu câinii vagabonzi. Îl loc de adopție, hai sa-i omoran sau sa-i lăsăm pe stradă. În curând o sa înceapă și cu pisicile sa le stârnească. Primarul asta incompetent sa organizeze curățenia în oraș și în parcuri. Face mare eveniment din curățenia făcută în Cișmigiu când curățenia este un lucru banal care ar trebui făcut odată pe luna în acest parc.