
Numărul adolescenţilor obezi şi supraponderali va creşte vertiginos până în 2030, arată un nou raport de specialitate
Aproape o jumătate de miliard de adolescenţi din lumea întreagă vor fi supraponderali sau obezi până în 2030, au prezis experţii din sectorul medical, care au avertizat că sănătatea adolescenţilor se află într-un „punct critic”, informează agenția de știri DPA, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o nouă analiză majoră ce a vizat sănătatea şi bunăstarea adolescenţilor, experţii au declarat că unele dintre principalele cauze ale problemelor de sănătate identificate în rândul adolescenţilor au trecut de la ţigări şi alcool la creşterea în greutate şi probleme de sănătate mintală.
Ei au avertizat că sănătatea mintală în rândul adolescenţilor a înregistrat „un declin semnificativ” în ultimele trei decenii, iar această evoluţie negativă a fost exacerbată de criza declanşată de pandemia de COVID-19.
Experţii au previzionat totodată că 464 de milioane de adolescenţi din întreaga lume vor fi supraponderali sau obezi până în 2030 – cu 143 de milioane mai mulţi decât în 2015.
Totuşi, Comisia Lancet privind Sănătatea şi Bunăstarea Adolescenţilor a subliniat: „În ceea ce priveşte riscurile pentru sănătate, consumul de substanţe (în special tutun şi alcool) a scăzut în fiecare regiune”.
Experţii din comisie au declarat că este nevoie de acţiune pentru a aborda ameninţările la adresa sănătăţii şi bunăstării adolescenţilor.
Ei au avertizat că progresele înregistrate în domeniul sănătăţii adolescenţilor „au rămas mult în urma” îmbunătăţirilor care au fost obţinute în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea copiilor mici – aceste beneficii riscând să fie „subminate” de creşterea numărului de probleme de sănătate în rândul adolescenţilor.
Ei au adăugat că finanţarea actuală „nu este proporţională cu amploarea provocării”.
„Adolescenţa nu mai poate fi ignorată… acum este momentul în care trebuie să acţionăm”, au scris ei.
Autorii raportului au subliniat, de asemenea, felul în care trecerea spre „o lume mai digitală” ar putea avea „un impact profund asupra viitoarei sănătăţi şi bunăstări a tinerilor”.
Însă ei au avertizat împotriva „supra-restricţionării” accesului la spaţiul online, spunând că este nevoie de un echilibru şi că lumea online le oferă adolescenţilor noi oportunităţi de interacţiune socială, educaţie, locuri de muncă şi promovarea sănătăţii.
De asemenea, ai au subliniat că această generaţie de adolescenţi este prima din istorie care se dezvoltă în contextul unor condiţii climatice mai dure.
„Adolescenţii de astăzi sunt prima cohortă de oameni care vor trăi întreaga lor viaţă confruntându-se cu reverberaţiile în creştere ale schimbărilor climatice”, au scris autorii raportului.
Copreşedinta comisiei, profesoara Sarah Baird, de la Universitatea George Washington din Statele Unite, a declarat: „Sănătatea şi bunăstarea adolescenţilor din lumea întreagă se află într-un punct critic, cu progrese mixte observate pe parcursul ultimelor trei decenii”.
„În timp ce consumul de tutun şi de alcool a scăzut şi participarea la educaţia secundară şi terţiară a crescut, excesul de greutate şi obezitatea au crescut de până la opt ori în ţări din Africa şi Asia în ultimele trei decenii şi există o povară tot mai mare reprezentată de sănătatea mintală precară a adolescenţilor la nivel global”, a adăugat ea.
„În plus, provocările cu care se confruntă adolescenţii din întreaga lume riscă să fie exarcerbate de probleme globale emergente, inclusiv schimbările climatice, conflictele internaţionale şi tranziţia rapidă spre o lume mai digitală. Investiţiile în sănătatea şi bunăstarea tinerilor sunt cruciale pentru salvarea viitorului nostru comun”, a adăugat ea.
Autorii raportului întocmit de această comisie subliniază că „investiţiile în sănătatea adolescenţilor vor deveni tot mai importante pe parcursul secolului al XXI-lea”. „Pe măsură ce populaţiile îmbătrânesc şi ratele de fertilitate scad chiar şi în ţările cele mai sărace, asigurarea sănătăţii şi bunăstării adolescenţilor va fi crucială pentru sănătatea şi prosperitatea tuturor ţărilor”, au adăugat ei.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.