G4Media.ro

Nuclearelectrica va face ”evaluări aprofundate suplimentare” ale sitului din Doicești (Dâmbovița) unde…

Foto: NuScale

Nuclearelectrica va face ”evaluări aprofundate suplimentare” ale sitului din Doicești (Dâmbovița) unde vrea să amplaseze reactoarele nucleare mici, la 90 km de București, după o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică 

România a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că în perioada următoare va realiza evaluări aprofundate suplimentare ale sitului de la Doicești (Dâmbovița), unde compania Nuclearelectrica vrea să amplaseze o centrală cu reactoare modulare mici, potrivit unui comunicat al companiei.

Decizia unor evaluări suplimentare vine după ce o echipă a AIEA a efectuat, la cererea Nuclearelectrica, o misiune SEED (Site and External Events Design) pentru a evalua procesul urmat la alegerea amplasamentului de la Doicești, judetul Dambovita, România.

Reamintim că Nuclearelectrica a decis împreună cu compania americană NuScale să amplaseze prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici la fosta termocentrală Doicești, deținută de compania Nova Power & Gas, parte a grupului E-INFRA, holding care administrează infrastructura subterană de fibră optică şi conducte pentru telecomunicaţii din Capitală, Netcity.

Misiunea SEED a AIEA, care a avut loc la finalul lunii augut si a durat trei zile, a evaluat modul în care România a desfășurat procesul de selecție a amplasamentului în raport cu standardele de securitate nucleara ale AIEA, inclusiv impactul potențial al unor evenimente externe asupra unui amplasament, cum ar fi cutremure și inundații etc. Echipa misiunii a fost formată din trei experți din Germania, Turcia și Regatul Unit, potrivit comunicatului Nuclearelectrica.

Misiunile SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape de dezvoltare a unui program nuclear, inclusiv în ceea ce privește revizuirea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potentiale riscuri externe și interne specifice amplasamentului.

„Am invitat AIEA pentru a realiza misiunea SEED fiind o prioritate pentru noi să construim în România un proiect SMR de ultimă generație, în deplină conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate, așa cum am făcut-o în cei 25 de ani în care am operat centrala nucleară de la Cernavoda.” a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

„Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA.

„Recomandările formulate vor ajuta România să se pregătească pentru construcția SMR, asigurându-se că potențialele probleme asociate cu securitatea amplasamentului sunt luate în considerare cu atenție la începutul procesului și că sunt disponibile amplasamente alternative în cazul în care amplasamentul selectat nu îndeplinește cerințele pe baza caracterizării detaliate a amplasamentului. Este important ca potențialele riscuri externe să fie identificate din timp pentru a permite luarea în considerare și evaluarea adecvată a măsurilor de protecție care pot fi necesare”, a mai spus Paolo Contri.

Procesul de selecție a amplasamentului este documentat într-un raport preliminar al SNN, care va fi urmat de studiul FEED (Studiu preliminar de inginerie și proiectare (FEED)), cu o cantitate limitată de muncă suplimentară necesară pentru analiza de sensibilitate și colectarea de date de confirmare, așa cum se sugerează în raportul misiunii SEED, împreună cu recomandări detaliate privind minimizarea riscurilor proiectului.

Echipa a furnizat unele recomandări pentru a sprijini optimizarea procesului de selecție a amplasamentului, care sunt deja puse în aplicare de SNN. În special, echipa AIEA a recomandat următoarele, potrivit Nuclearelectrica:

– Toate datele să fie colectate într-un raport sumar de selecție a amplasamentului, în conformitate cu recomandările emise în Ghidul de securitate SSG-35 al AIEA, pentru a oferi un sprijin trasabil pentru deciziile ulterioare și pentru fazele de evaluare a amplasamentului.

– Să se aplice o abordare graduală adecvată pentru tehnologia specifică selectată pentru SMR care urmează să fie implementată pentru a îndeplini obiectivele generale de securitate. Au fost furnizate orientări privind abordarea de clasificare a AIEA.

– Să se pună în aplicare o eventuală etapă suplimentară de colectare de date pentru procesul de selecție – prin investigații și monitorizări suplimentare limitate – pentru amplasamentele preferate, ca soluții de rezervă, axate pe criteriile de selecție cele mai diferentiatorii.

Reamintim că, în baza Acordului NuScale-Nuclearelectrica pentru implementarea tehnologiei NuScale SMR în România până la sfârșitul acestui deceniu și a grantului de 1,2 milioane de dolari acordat de USTDA, Nuclearelectrica a realizat evaluarea potentialelor amplasamente și a selectat Doicești, Dâmbovița, ca amplasament preferat.

În perioada următoare vor fi efectuate evaluări aprofundate suplimentare ale amplasamentului, care vor fi susținute de recomandările misiunii SEED a AIEA. În iunie 2022, Nuclearelectrica a primit un grant în valoare de 14 milioane USD de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) pentru a pregăti un studiu preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modular de mici dimensiuni la Doicești.

Raportul final al misiunii de evaluare va fi livrat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în trei luni, potrivit comunicatului agenției.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Les citoyens de doicesti se vor bucura nespus..

  2. Doar 90 de km de Bucuresti? Atat de aproape de Capitala, pentru implementarea unei tehhnologii aflata la inceput? Ati uitat ce a fost la Cernobal, ce explozie de cancere a urmat dupa aia in Romania? Cati copii s-au nascut cu malformatii? Ce drame au urmat? Am fost cobaii tehnologiei rusesti, acum devenim cobaii tehnologiei americane? Pentru niste amarati de dolari? Cine garanteaza ca aceasta tehnologie e sigura? Chiar a ramas tara asta fara resurse energetice, incat trebuie sa-si testeze altii tehnologia pe noi? Chiar si Ceausescu, care avea mare nevoie de energie pentru colosii industriali, nu a ales decat CEA MAI SIGURA TEHNOLOGIE existenta pe vremea aceea, si anume CANDU. Si, ma rog, ce o sa se intample cu uraniul saracit – reziduurile nucleare ramase – unde le vor duce? Continuarea construirii reactoarelor la Cernavoda e suficienta, nu cred ca trebuie sa ne impanam tara cu nuclearoelectrice. Nemtii inchid aceste centrale de prosti? Noi, in schimb, deschidem unele noi de destepti ce suntem?

  3. Esact! Hâc! Nu mi bine facem un cazan de țuică. Să respectăm tradiția și nu ne punem rău nici cu băutorii de vodcă.

  4. Acești mari specialiști au întrebat locuitorii? Amplasamentul fostei termocentrale sa edificat intr=o zona mlăștinoase, cu pânză freatica aproape de nivelul solului, cu multe izvoare de suprafata. Acest aspect este cunoscut? În condițiile în care proiectul presupune ca infrastructura principala sa fie subterana?