G4Media.ro

Nu se știe deocamdată cine a distrus marele baraj de la Nova…

Sursa foto: Captură video - Twitter / ТРУХА⚡️English

Nu se știe deocamdată cine a distrus marele baraj de la Nova Kahovka. Dar se știe cine are mai mult de câștigat. Rusia

Deși nu s-a confirmat încă modul exact în care a fost aruncat în aer marele baraj de la Nova Kahovka, armata rusă este cea care, în mod cinic, ar crede că are cel mai mult de câștigat, notează editorul pe probleme de apărare al cotidianului britanic The Guardian, Dan Sabbagh.

Ucraina va trebui să se confrunte cu barajul distrus, plus consecințele de mediu și umanitare pe termen lung, arată acesta. Experții se tem că va distruge insulele din deltă și așezările joase, în special pe malul sudic. Se estimează că aproximativ 16.000 de persoane se află în zona critică de pe malul ucrainean al râului. Astfel de efecte previzibile înseamnă că este probabil să fie o crimă de război, definită în convențiile de la Geneva, dacă încălcarea acesteia cauzează „eliberarea de forțe periculoase și, în consecință, pierderi grave” pentru civili.

Dacă, așa cum s-a raportat inițial, nivelul apei a ajuns în ultimele săptămâni la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, acest lucru ar putea sugera un grad de previziune care nu ar face decât să consolideze un viitor caz juridic.

Argumentul militar evident este că Rusia s-a temut de un atac amfibiu peste delta Niprului. Unele dintre forțele armate ucrainene au primit pregătire specifică în acest sens din Marea Britanie, ceea ce sugerează că, cel puțin, Kievul a vrut să păstreze deschisă opțiunea de a încerca ceea ce ar fi fost un atac relativ riscant care, dacă ar fi avut succes, ar fi putut deschide opțiunea unei lovituri mai directe spre Crimeea – sau de a deturna forțele rusești de pe frontul sudic, mai la est, în regiunile Zaporojie și Donețk.

Pozițiile defensive rusești din aval, așa cum au fost cartografiate din imaginile din satelit, au fost deja concentrate pe terenuri mai înalte. Ruperea barajului este un eveniment incert și va dura câteva zile până când va fi clar unde va fi noua linie a râului – și dacă fortificațiile sunt în poziții adecvate.

Lărgirea râului Nipru de la sute de metri la câțiva kilometri face ca sarcina de a traversa în forță râul să fie cu atât mai dificilă la nivelul deltei. Rusia are încă la dispoziție forța sa aeriană pentru a îngreuna traversarea râului și, așa cum a arătat bătălia pentru Herson din noiembrie, este dificil să menții un cap de pod peste râul central al țării.

Cu toate acestea, este posibil ca râul Nipru să se îngusteze în amonte, la sud de Zaporojie. Acest lucru poate crea, de asemenea, unele oportunități militare pentru Kiev. Ceea ce este sigur, este că, la fel ca și în cazul impactului asupra civililor și a mediului, toate consecințele sunt departe de a fi jucate.

Și Sky News notează că este „greu de crezut” că Ucraina a fost în spatele atacului asupra barajului, deoarece nu avea „nimic de câștigat”.

Analistul în domeniul apărării Michael Clarke spune că distrugerea barajului ar sprijini obiectivele Rusiei „mult mai puternic decât cele ale Ucrainei”.

„Este foarte greu de crezut că Ucraina ar fi făcut acest lucru. Chiar dacă ar fi putut, nu uitați că explozia a avut loc pe partea rusă a barajului”, a spus el.

Și acest expert consideră că inundarea râului Nipru ar face mai dificilă traversarea acestuia de către ucraineni în timpul viitoarei sale contraofensive.

„Chiar dacă acest lucru ar fi rău pentru Crimeea și pentru rușii care trăiesc în Crimeea, fără îndoială, opinia mea este că este mult mai probabil să fie vorba de Rusia decât de Ucraina”, a adăugat profesorul Clarke.

„Ucraina nu are nimic de câștigat dacă face acest lucru – Rusia are foarte mult de câștigat”.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului Nova Kahovka din Herson.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Gogo, wc-ul sovietic!

  2. Rusia e în faza de răzbunare, ca Germania în 1945. Rusia știe că nu poate învinge Ucraina, așa că distruge ce mai poate, din răutate pură, nu că ar mai avea vreun obiectiv.

  3. @gogoo ai „dreptate” ucrainenii ca sa nu poata incepe ofensiva .. pe partea rusa .. minte de orc ce mai ai

  4. Doar susținătorii mujicilor pot fi mai îngrozitori decât aceștia…

  5. Gogo….iar ti a dat simion de băut? Cum dreacu aveți drept de vot?

  6. Ar putea fi aceeași ‘necunoscuți’ care au distrus conductele de gaze din Marea Baltică. Tot așa,nu se va afla nici aici cine este vinovatul real. Rămâne să vedem care dintre cele doi bănuiți minte mai bine. Căci amândoi mint de la începutul acestei gâlceve.

  7. Lasati vrajeala…! Speculatii de doi bani! Nu se stie..!
    Nu e posibil un bombardament atat de intens incat sa distruga un baraj din beton atat de solid, cu asemenea precizie in atat de scurt timp…
    Barajul a fost „sabordat” dinauntru. Pentru asta e nevoie de o cantitate substantiala de explozibil si plasata dupa schema specifica. Si de mult timp pentru amplasarea optima a incarcaturilor explozibile. Sub paza stricta.
    Constructorii de baraje invata asta in facultate sau eventual in timpul serviciului militar TR.
    Nici pe departe nu se compara cu a provoca o gaura de < un metru intr-o teava aflata la 90 de metri adancime si nesupravegheata.