G4Media.ro

Noul comisar european pentru justiție acuză Polonia și Ungaria că fac pași…

Noul comisar european pentru justiție acuză Polonia și Ungaria că fac pași înapoi de la standardele democratice: Am observat evoluții negative în ultimele săptămâni și luni

Noul comisar european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, a acuzat marţi Polonia şi Ungaria că fac paşi înapoi în privinţa standardelor democratice, în contextul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale la Bruxelles în care cele două state ar urma să fie îndemnate să respecte statul de drept, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a propus recent măsuri pentru întărirea controlului guvernului asupra teatrelor. În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este blocat într-o dispută cu magistraţii care critică măsurile de reformă din justiţie adoptate de Varşovia în ciuda îngrijorărilor că acestea ar submina independenţa instanţelor.

„Din păcate, am observat evoluţii negative în ultimele săptămâni şi luni, de la ultimele discuţii despre Polonia şi Ungaria”, a spus Didier Reynders, înaintea întrevederii miniştrilor pentru afaceri europene din blocul comunitar.

Ambele ţări sunt acuzate că atacă libertăţile democratice, inclusiv în lumea academică şi media, şi sunt sub presiunea UE şi a organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, având totodată deschise procese la Curtea Europeană de Justiţie.

Miniştrii din Finlanda, Olanda, Austria, Germania şi Franţa au evidenţiat nevoia de a respecta fără echivoc statul de drept, la sosirea la Bruxelles pentru noi discuţii asupra îngrijorărilor lor în legătură cu politicile adoptate de Budapesta şi Varşovia.

„Această procedură nu duce nicăieri. Se bazează pe acuzaţii false şi stârneşte neîncredere între statele membre”, a afirmat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, la sosirea la reuniune.

Reynders a mai declarat că UE are „o problemă” cu Malta, unde premierul socialist Joseph Muscat a anunţat că va demisiona în contextul crizei privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a expus corupţia guvernului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. PNL aduce in fata noastra o noua modalitate de a face politica . Transparenta decizionala si aducerea la suprafata a acestor decizii ,ce sunt automat prezentate publicului , fac din PNL un cistigator absolut .Deja de ceva vreme va tot scriu asta , mereu si mereu -TRANSPARENTA – este noul concept politic al UE. Au mai ramas doua state, ce apartin UE , agatate de modalitati trecute de a face politica , ce inca mai traiesc sub copertina unei forme noi de comunism numite iliberalism . Curind si aceste popoare se vor trezi la viata reala .Sper ca si M.B. dupa alegerile anticipate din 12 dec .2019 sa urmeze vechiul drum .

  2. Eu cred ca „a observa” nu inseamna automat a acuza! Si Presedintele nostru „a obsevat” timp de 4 ani ce se intampla in tara lui, dar acei 4 ani au trecut unul dupa altul….

    • Sa nu ne amagim sa credem ca presedintele doar a observat , si nici sa credem ca tot ceea ce se intimpla acum este ivit -din inaltul cerurilor- .Presedintele a primit un mandat , a invatat , a contracarat , a observat , a prevazut si anticipat , a planificat si cind a avut ocazia a lovit decisiv . Cine mai crede inca ca presedintele a dormit vreo cinci ani si brusc dintr-o revelatie a pornit tot ceea ce acum vedem este naiv .

  3. Trebuie sa intelegem odata ca barosanii de peste tot „observa” doar pe timpul si banii nostri.