G4Media.ro

Noul an școlar ar putea începe pe 5 septembrie. Ministrul Cîmpeanu: Vacanţa…

Foto: Pexels.com

Noul an școlar ar putea începe pe 5 septembrie. Ministrul Cîmpeanu: Vacanţa de iarnă, între 22 decembrie şi 8 ianuarie / Vacanţe de câte o săptămână pentru toţi elevii, în octombrie şi în februarie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că a propus ca anul şcolar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie şi să se încheie în 16 iunie, transmite News.ro. Vacanţa de iarnă ar putea fi între 22 decembrie şi 8 ianuarie, iar cea de Paşte între 7 şi 18 aprilie. Săptămâna Altfel ar putea fi mutată în toamnă şi ar putea fi introdusă o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, la final de octombrie. „Putem lua în calcul o săptămână de vacanţă – analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult – în luna februarie”, a arătat Cîmpeanu, precizând că o astfel de decizie ar putea fi luată în interesul elevilor din perspectiva pedagogică şi pentru a susţine practicarea sportului.

Cîmpeanu a afirmat, miercuri, la TVR 2, că există un „dezechilibru” între semestre, unul având 12-13-14 săptămâni, iar celălalt 22-23 de săptămâni.

„Avem o fragmentare mai puţin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi, şi anul 2022-2023 vom propune ca această vacanţă de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată sufiecient de mare, şi avem a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Anul acesta vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanţe mari care împart în trei secţiuni anul şcolar”, a susţinut ministrul Educaţiei, citat de News.ro.

El a subliniat că interesul elevilor este de a învăţa şi în România avem una dintre cele mai scurte durate ale anului şcolar.

„Am făcut deja propunerea, o pot repeta în această seară, de a începe pe 5 septembrie anul şcolar 2022-2023 şi a-l încheia pe 16 iunie. în acest fel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană. Nu mai suntem pe ultimele locuri din perspectiva numărului de zile de şcoală”, a adăugat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, experţii în pedagogie consideră că este de preferat să se alterneze perioade de şcoală, module de învăţare de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă.

„Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel şi, de asemenea, o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii. Am înţeles foarte bine şi neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învăţământ primar şi un copil în învăţământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanţe. Şi cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Tot în această primă secţiune să fie şi săptămâna Şcoala Altfel”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă semestrul I ar urma să se încheie în 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă, Cîmpeanu a replicat: „Nu. Semestrul sau trimestrul sau secţiunea denumită generic se încheie pe 22 decembrie”.

„Mai apoi avem vacanţa de iarnă 22 decembrie – 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de şcoală cu perioadă de odihnă putem lua în calcul o săptămână de vacanţă – analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult – în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor, din perspectiva pedagogică, şi se va lua, de asemenea, şi pentru a susţine sportul ca activitate benefică tinerilor”, a subliniat el.

Cîmpeanu a afirmat după această „posibilă” vacanţă din februarie, se continuă activitatea şcolară până la perioada sărbătorilor pascale care în 2023 ar fi între 7 şi 18 aprilie, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale.

„După care, în a treia secţiune, un lucru foarte important şi o noutate absolută este includerea unei Săptămâni Verzi – o săptămână în care elevii să poată învăţa, în afara şcolii, lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziţionată în luna mai”, a menţionat el. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dumnezeule, ce se mai complică oamenii ăștia! Vacanță la sfârșit de octombrie?? Pierderea de vreme numită Școala altfel mutată toamna? Unde e celebra vacanță mare, când cei mici își petrecrau zilele parcă nesfârșite de vară jucându-se fericiți, COPILĂRIND? Nu vor nicicum să priceapă „experții” ăștia în educație că la noi calendarul ideal e cel cu trimestre, 15 septembrie-15 iunie, cu vacanțe clasice, de iarnă-Paști-vară!

    • Eu nu inteleg logica omului. Spui ca prelungesti anul scolar dar in loc sa faci scoala de fapt mai bagi o saptamana de vacanta toamna , o saptamana de vacanta in februarie si o panarama numita invatare in afara scolii, adica trimitem copiii acasa ca sa ne vedem de treburi asa cum e si cu scoala altfel. De ce dracu nu faceti in saptamana scoala altfel si treaba cu mediul ? Deci in final prelungim anul cu 2 sapt si taiem de fapt din zilele reale de scoala 3 saptamani. Genial.

  2. toarasu’ ministru, poate lasati pierderea de timp, cu tot felul de prostii , ca asta cu modificatul vacantelor si va apucati de o reforma adevarata. sistemul pisa inseamna ca din 2 ,3 materii va fi una. aici e durerea mare. ce avem noi acum e o aberatie. sau nu ne mai chinuim si vedem unde e sistemul de invatamant mai bun si l copiem

  3. Asa este in toate tarile din vest.
    Dar acolo nu stau operatorii din turism calare pe guvern.
    Dar la noi incepe Clitoralul pentru toti si nu vor hotelierii sa rateze mușterii.

  4. Nu e sigur nimic, ca poate cer hotelierii de la mare sa inceapa pe 20 septembrie, sa manance si gura lor ceva.

  5. Dar ia in calcul ce programa scolara are Romania,si ce programa au alte state de ne tot compară?Tot fac comparatii dar nu se gandesc sa faca o analiza a programelor.