
Nouăsprezece țări ale UE solicită simplificarea legislației UE privind defrișările
Nouăsprezece țări ale Uniunii Europene au solicitat Comisiei Europene să înceapă un proces de „simplificare” a legislației UE privind defrișările și să amâne în continuare implementarea acesteia, conform Euronews, citat de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Îndemnăm Comisia Europeană să includă rapid Regulamentul privind defrișările în planurile sale de simplificare, pentru a asigura o implementare coordonată și eficientă a EUDR (Regulamentul UE privind defrișările) în întreaga UE”, se arată în scrisoare.
Declarația a fost semnată de miniștrii agriculturii din Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.
În ultimele săptămâni, Comisia Europeană a prezentat o serie de pachete de simplificare pentru a modifica actele legislative adoptate de prima Comisie Ursula von der Leyen, în mandatul 2019-2024.
Aceste pachete au vizat Directiva privind auditul (due dilligence) necesar pentru sustenabilitatea întreprinderilor, precum și acte legislative referitoare la Politica Agricolă Comună Europeană și la sectorul apărării.
„În așteptarea propunerilor de simplificare ale Comisiei, ar putea fi oportună amânarea în continuare a datei de aplicare a Regulamentului”, continuă scrisoarea.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni reporterilor că scrisoarea nu a fost încă „identificată”, însă a adăugat că executivul UE „a depus deja multe eforturi pentru a simplifica regulamentul și că lucrările, într-un fel, sunt încă în desfășurare”.
Ce este EUDR privind defrișările și ce urmărește acesta?
Regulamentul UE privind defrișările este o lege care își propune să reducă impactul UE asupra defrișărilor globale.
Acesta a intrat în vigoare în iunie 2023 și clasifică țările în funcție de riscul defrișărilor în producția a șapte mărfuri: animale, cacao, cafea, ulei de palmier, cauciuc, soia și lemn.
În urma presiunilor statelor membre, Comisia Europeană a decis să amâne implementarea sa până la 30 decembrie 2025 pentru companiile mari și mijlocii și până la 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, în urma presiunilor din partea statelor membre.
În scrisoarea lor, statele membre semnatare susțin că obligațiile impuse fermierilor, proprietarilor de păduri și operatorilor de păduri prin regulament sunt excesiv de împovărătoare, în special pentru țările cu un risc mic sau inexistent de defrișări.
Cerințele sunt disproporționate față de obiectivul regulamentului de a preveni defrișările și duc la costuri mai mari atât pentru întreprinderi, cât și pentru guverne.
Statele membre susțin că normele ar putea să crească şi costurile materiilor prime și ale producției, sporind riscul ca producătorii să își mute operațiunile în afara UE.
Criticile societății civile la adresa EUDR
Organizațiile de mediu au acuzat statele membre și europarlamentarii că încearcă în mod repetat să submineze legislația.
„Autoritățile competente din multe țări ale UE, inclusiv unele dintre cele care au semnat această scrisoare, spun că sunt pregătite să pună în aplicare legea”, a declarat pentru Euronews Hannah Mowat, coordonatoarea campaniilor FERN (organizație internațională neguvernamentală înființată pentru a urmări implicarea Uniunii Europene în păduri și pentru a coordona activitățile ONG-urilor la nivel european. Fern lucrează pentru a proteja pădurile și drepturile oamenilor care depind de ele).
Semnatarii scrisorii au subminat, de asemenea, conceptul de „degradare a pădurilor”, un fenomen în creștere în Europa, a explicat Mowat.
„Scrisoarea miniștrilor agriculturii susține că suprafața arborilor din Europa este în creștere, dar ignoră faptul că pădurile Europei sunt din ce în ce mai degradate. Plantațiile de copaci nu sunt păduri, iar în Germania, Austria și alte țări, plantațiile mari de monocultură s-au prăbușit deja din cauza bolilor, a secetei și a supraexploatării”, a declarat Mowat pentru Euronews.
„EUDR ar aduce o analiză mult necesară modelului de monocultură, impunând ca produsele forestiere să fie produse legal și să nu contribuie la degradarea pădurilor în Europa și în străinătate”, a concluzionat el.
„Această propunere nu reprezintă o simplificare, ci mai degrabă o complicație pentru toate părțile implicate, inclusiv companiile, care se vor confrunta cu o lipsă de claritate juridică, întârzieri suplimentare în implementarea legii și sarcini sporite pentru cei care au implementat deja sisteme de conformitate”, a declarat pentru Euronews Anke Schulmeister-Oldenhove, managerul forestier al WWF Europa.
„În timp ce fac mare zgomot în privința stopării defrișărilor, miniștrii subminează de fapt una dintre cele mai importante legi de mediu ale UE, închizând ochii la ratele tot mai mari de defrișări la nivel global și la impactul schimbărilor climatice în UE”, a adăugat Schulmeister-Oldenhove.
Traducerea Rador: Cătălina Păunel
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.