G4Media.ro

Noua unitate de primiri urgențe de la spitalul „Bagdasar Arseni”, inaugurată în…

Sursa foto: News.ro

Noua unitate de primiri urgențe de la spitalul „Bagdasar Arseni”, inaugurată în urmă cu trei luni de primarul Băluță în prezența președintelui Iohannis, este închisă și acum. Clădirea încă nu este autorizată de ISU / Explicațiile managerului

Andi Nodiţ, managerul Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală, a explicat pentru News.ro de ce este încă închisă noua secţie de primiri urgenţe vizitată de preşedintele Klaus Iohannis pe 27 mai anul acesta, de Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă. Deşi autorităţile au spus public atunci că noua unitate de primiri urgenţe se va deschide în perioada imediat următoare, aceasta are şi acum, la final de august, lacătul pus, în pofida faptului că este dotată la standarde moderne.

Managerul unităţii sanitare spune că o parte din cablurile existente în construcţie, fabricate de o firmă din Polonia, nu au avut încă de la început certificat pentru rezistenţă la substanţe periculoase, ci numai pe cel de rezistenţă la foc. Firma din Polonia a trimis spre spital în urmă cu 3 zile actul care certifică rezistenţa la substanţe periculoase, act care a fost înaintat de spital către ISU, urmând ca specialiştii să se pronunţe dacă acesta este bun sau nu. Acest certificat este ultimul act care mai era necesar astfel încât spitalul să poată obţine autorizaţia ISU, precizează managerul Andi Nodiţ.

“Ea ( n.red noua Unitate de Primiri Urgenţe) a fost vizitată de domnul preşedinte Iohannis şi de practic tot ceea ce înseamnă serviciu de medicină de urgenţă din Bucureşti, pentru că, atunci, odată cu vizita şantierului unităţii de primiri urgenţe Bagdasar Arseni s-a marcat Ziua Internaţională a Medicinei de Urgenţă. Din acel moment, eram practic la partea finală a lucrărilor, până la începutul lunii iunie, a mai durat până când s-a putut semna procesul verbal de recepţie între Primăria Sectorului 4, în calitatea sa de contractor al lucrării, şi Bagdasar, în calitate de beneficiar. Imediat după aceea am început demersurile pentru finalizarea documentaţiei necesare în vederea autorizării de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Documentaţia a durat mult mai mult decât ne-am fi dorit, din diferite motive: de concediu de odihnă al celor care ne-au ajutat fără bani să studiem această documentaţie, care este extrem de laborioasă, de piese desenate care au trebuit aprobate ulterior, pentru a completa dosarul ce urma a fi depus la ISU pentru autorizaţie.

Dosarul de documentaţie a fost extrem de voluminos, undeva la 2000 de pagini au fost depuse la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii.”

După care, cu totată bunăvoinţa şi profesionalismul celor de la ISU, s-a trecut la analiza documentaţiei şi la câteva vizite în teren. Au fost teste de funcţionare a sistemului automatizat de protecţie a oamenilor, sunt uşi care se deschid automat, sunt circuite de oxigen care se închid în clipa în care sistemul de detecţie alertează la un nivel mai înalt, practic totul este automatizat, după toate standardele.

Peste toate acestea a mai apărut o problemă care părea mică la început, dar pe care nu am surmontat-o până în prezent. O parte din cablurile folosite în construcţie, cabluri care conduc curenţi slabi, ar fi trebuit să fie, printr-o declaraţie a producătorului lor, o societate comercială din Polonia, ar fi trebuit să fie certificate atât pentru rezistenţă la incendiu, cum şi sunt, cât şi pentru rezistenţă la substanţe periculoase”, a declarat pentru News.ro managerul Spitalului Bagdasar Arseni.

Conducerea unităţii sanitare a luat recent legătura cu firma din Polonia care a produs cablurile, iar în urmă cu 3 zile, pe 23 august, firma a trimis spre spital un act în care se regăsesc mai multe rezultate de laborator, act despre care managerul afirmă că atestă rezistenţa la substanţe periculoase. Acest lucru va fi stabilit însă de experţii ISU, spune managerul spitalului, care vor analiza documentul împreună cu toată documentaţia depusă de unitatea sanitară la ISU în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei, strânsă într-un timp îndelungat, dar şi situaţia legată de acest certificat care a lipsit la început au întârziat inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar mai bine de două luni.

“Aceste cabluri sunt practic situate peste tot în plafonul Unităţii de Primiri Urgenţe. Ele au o certificare la foc, chestiune absolut obligatorie, dar înţeleg că la fel de obligatoriu este ca ele să fie certificate şi pentru aceste substanţe periculoase. Fără această certificare, eu nu primesc autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu ştiu câte unităţi de primiri urgenţe au această certificare, cea pe care eu o am funcţională acum sigur nu are o astfel de certificare, ce se poate întâmpla fără ea nu ştiu să vă răspund.

Conform reglementărilor ISU, normativelor naţionale şi europene, este vorba despre o condiţie obligatorie fără de care nu se poate emite autorizaţie.

Pentru pacienţi, noua unitate de primiri urgenţe înseamnă efectiv trecerea dintr-un secol în altul, este cea mai ridicată legat de tot ceea ce înseamnă dotare, clădire, tot ceea ce înseamnă condiţii pentru pacienţi şi pentru personal. Sunt aproape 2500 de metri pătraţi desfăşuraţi pe două planuri, cel principal este parterul, dar mai avem şi un etaj de comunicare, care face legătura, o pasarelă care face legătura cu sălile de operaţie, cu secţiile spitalului, şi un subsol cu imagistică modernă.

Primăria Sectorului 4 a predat clădirea complet şi la timp, noi am preluat şi am întocmit documentaţia şi am depus-o la ISU care s-au mişcat cu toată buna credinţă şi cu tot profesionalismul, au făcut acele teste, este important să vezi cum funcţionează, cum se deschid uşile, cum se blochează circuitele, ce se întâmplă în momentul în care alarma porneşte şi computerele preiau practic controlul. Oamenii trebuie să ştie foarte bine ce au de făcut în situaţia unei alarme datorate unui incident. Totul este la ultimele standarde în materie“, a relatat pentru News.ro managerul Andi Nodiţ.

Foto: Klaus Iohannis, Daniel Băluță și Raed Arafat (captură Digi24)

În 27 mai, președintele Klaus Iohannis i-a lăudat joi pe primarul Sectorului 4 din Capitală, Daniel Băluță, pe reprezentanții Ministerului Sănătății și pe cei ai Departamentului pentru Situații de Urgență cu ocazia inaugurării Unității de Primiri Urgențe a Spitalului „Bagdasar-Arseni” din București.

Am venit la o unitate UPU nouă, care se va deschide zilele următoare, apărută dintr-o colaborare foarte bună între Primăria Sectorului 4 și Ministerul Sănătății. Dacă lucrează împreună autoritățile locale și cele centrale, pot ieși lucruri foarte bune. Primăria s-a ocupat de clădire, Ministerul Sănătății – de dotare. Vă felicit pe toți cei care ați contribuit la realizarea acestei unități de primiri urgențe. Îi rog pe ceilalți să urmeze acest exemplu”, a declarat atunci președintele Iohannis.

Sursa foto deschidere: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. …din moment ce stiati foarte bine ca nu aveti toate avizele si aprobarile legale necesare?

    Ati incalcat legea cu buna stiinta ca sa faceti niste poze si sa va laudati singuri, iar acum dati din colt in colt ca „a mai apărut o problemă care părea mică la început”
    MIca sau mare, problema respectiva trebuia rezolvata inaintea inaugurarii.
    Boilor!

  2. Cel mai tare din parcare, pacat ca arata de parca ar fi fost proiectat de „am un verisor, sa mor eu de nu va rezolva el pentru 10 milioane de euroi”.
    Ce sa mai vorbim de decoratiuni, ca indicatorul „UNITATE PRIMIRI URGENTE” picura de scarba… ce fel de oameni lucreaza acolo si ce fel de manageri au?!
    Cumva inteleg pe cei care nu lasa medicii sa atinga echipamentele; probabil multe au fost stricate pe principiul „pai ce vreai sa fac?”

  3. Romania educata si a lucrului bine facut!

  4. Deci practic s-a transmis certificatul ca acele cabluri sunt ok dpdv ISU. E o chestiune de scurt timp pana se aproba. Titlul si articolul nu arata ca unitatea nu se va deschide. Cititi cu atentie!

  5. Baga unii batul in gard sa dea in Baluta ca nu a folosit nu stiu ce cabluri. Explica omul ala clar acolo ca e vorba de niste chestiuni birocratice si treaba e ca si rezolvata.