G4Media.ro

Nou semnal de alarmă tras de ONU privind gazele cu efect de…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Nou semnal de alarmă tras de ONU privind gazele cu efect de seră: Clima este într-un derapaj necontrolat

Cu câteva zile înaintea reuniunii COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM, o agenţie ONU) trag un nou semnal de alarmă. În ciuda avertismentelor experţilor, previziunile privind încălzirea climei sunt mai departe catastrofale. Emisiile principalelor 3 de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O) şi metan (CH4) – au atins noi cote record anul trecut, transmite RFI România.

«Epidemia de Covid-19 şi încetinirea activităţii economice care a însoţit-o nu au avut niciun impact tangibil asupra emisiilor de gaze cu efect de seră», spun experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM). Mai mult de atât, concentraţiile au crescut mai repede decât media înregistrată în ultimul deceniu.

În acest ritm, creşterea temperaturilor la sfârşitul secolului va fi mai mare decât cele 1,5 până la 2°C prevăzute de Acordul de la Paris. «Nu avem de ales. Trebuie diminuate cât mai repede emisiile. Când statele promit că devin neutre în carbon, aceste angajamente trebuie să se concretizeze în ceva ce se vede în atmosferă. Dacă nu se vede nimic, cel puţin o încetinire a creşterii gazelor cu efect de seră, atunci nu putem vorbi de vreun succes în combaterea încălzirii» spune un expert de la OMM citat de agenţia France Presse.

O altă îngrijorare vine din faptul că aşa-zisele puţuri naturale de carbon cum ar fi oceanele şi pădurile nu mai reuşesc nici ele să-şi joace pe deplin rolul, acela de a absorbi gazele nocive. Lucrul este foarte vizibil în Amazonia unde o parte din pădure emite mai mult CO2 decât absoarbe. Dacă acest fenomen, încă puţin cunoscut, se amplifică, obiectivele Acordului de la Paris ar fi repuse în cauză.

În aceste condiţii, Organizaţia meteorologică mondială cere statelor să-şi revadă complet modurile de viaţă, de la industrie la sectorul energetic, trecând prin transporturi. «Transformările necesare sunt abordabile din punct de vedere economic şi realizabile din punct de vedere tehnic», spune agenţia ONU.

sursa: RFI România

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu se va intampla nimic fara razboaie, foamete si multa suferinta!

    • Mai facem un lockdown cativa ani ca sa salvam clima?:)))
      Salvam clima, dar sacrificam umanitatea. Good trade I’d say (or Klaus Schwab would).

  2. La fel si ONU, UE, etc. Derapaje pe banda rulantă.

  3. Noi vrem gaz rusesc! Am putea extrage gaz din Marea Neagra, dar suntem prea ticalosi si prosti ca sa facem asta, deci vrem gaz rusesc! Sa fie Putin stapanul Europei, cum vor postacii lui aici pe site! Fiindca romanii nu gandesc si voteaza numai hoti!

  4. Despre defrișările făcute în interesul marilor companii, finanțate de marile bânci, nimic

    • Defrişările nu se puteau face fără complicitatea statului român şi a votantului român.

  5. Cand ne vom uita inapoi la perioada COVID aceasta ne va parea de vis.

  6. Populația globului creste cu 60-70 milioane pe an
    Conversia din energie poluanta în cea verde se face cu consum mult mai mare de energie.
    Creșterea nivelului de trai duce implicit la creșterea consumului de energie.

    • Pai cum facem? Banuiesc ca daca bagam vreo 50 de taxe pe cap de sclavete, rezolvam problema, nu? Swab si maniacii din echipa, doar la asta se gandesc.

    • Morala trasa de francezi este ca trebuie sa le cumparam masinile electrice ca sa reducem emisiile din transporturi, fara se mentioneze cu cat reducem emisiile daca trecem pe electric si care e pretul platit.

      Ceea ce nu ni se spune este ca UE produce 9% din emisiile globale cu efect de sera, acest procent este in continua scadere (cu sau fara interventia bruxelezilor) datorita cresterii nivelului de trai in Asia de sud-est si in Africa (emisiile globale sunt in crestere).
      UE incearca sa dea un exemplu lumii reducand emisiile prin de-industrializare desi aceasta nu poate fi o solutie scalabila global, pentru ca industria si poluarea aferenta tot pe aceasta planeta vor fi mutate, doar ca vor fi trecute in contul altor state, foarte probabil tari in curs de dezvoltare care nu-si pot asuma target-uri „ambitioase” ca civilizatia europeana.
      A venit UE cu solutii scalabile la nivel global? Nu.
      A venit UE cu solutii tehnice? Nu. Se creste consumul de gaz natural. Reducerile emisiilor sunt mici.
      A prioritizat corect masurile de reducere a emisiilor? Nu. Trecerea la masini electrice inainte de modernizarea centralelor electrice este o greseala.
      Prima masura, cea mai ieftina, este oprirea folosirii carbunelui pentru obtinerea de electricitate, peste tot in lume.
      Suntem pregatiti economic sa renuntam la carbune? Poate ca cei din UE da dar restul India, Pakistan, Indonezia si altii cu siguranta NU. Carbunele ars in UE este neglijabil fata de cat se consuma in India sau Indonezia.

      Lupta cu schimbarile climatice este deja pierduta pentru ca nu avem tehnologia necesara.
      Principala solutie ramane energia din fuziune nucleara, o vom exploata peste un secol dupa ce va face ravagii clima.