G4Media.ro

Nou atac PSD la ministrul Energiei, după ce Virgil Popescu a făcut…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nou atac PSD la ministrul Energiei, după ce Virgil Popescu a făcut apel la instituțiile conduse de social-democrați: ”Pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire că preţurile furnizorilor sunt mari! La muncă, domnule Virgil Popescu!”

Un nou atac PSD la ministrul Energiei a fost lansat marți dimineață, după ce Virgil Popescu a făcut apel la instituțiile conduse de social-democrați în criza enegetică:

  • ”Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari. Legile pieţei libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei preţurile cresc. Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici. Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”, a transmis purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Mesajul lui Oprea vine ca replică la declarațiile ministrului Energiei (PNL) care cerea, luni, ca ANRE să-și facă treaba, iar Protecția Consumatorului să verifice furnizorii de energie, în scandalul facturilor prea mari. Ambele instituții se află sub patronajul PSD.

Radu Oprea a lansat și o serie de întrebări pentru Virgil Popescu, în contextul crizei energetice:

  • ”Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei Virgil Popescu?
    Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanța nouă pe energie nu prevede plafonarea prețurilor pentru companiile mari și reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiții? Ce prețuri vor plăti companiile?
    Ordonanța pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligația companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile mari.
    Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent. Volumul tranzacționat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România.
    Cum se încheie contracte bilaterale?
    Prin mandatarea de către ministrul energiei a reprezentanților statului în AGA companiilor mai sus menționate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani și a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile din România.
    Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanții statului în regim de urgență.
    Astăzi, pe piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari. Legile pieței libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei prețurile cresc.
    Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici.
    Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”

Context

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, luni, la Parlament, despre cazurile de persoane care au primit facturi mari la energie electrică, că face un apel către ANRE ”să îşi facă treaba”. Poate inclusiv Protecţia Consumatorilor ar trebui să intre peste furnizorii respectivi, mai spune ministru.

De precizat este că ambele instituții se află sub conduceri controlate de PSD, iar Popescu răspunde astfel atacurilor social-democraților din ultima perioadă, care îi reproșează o gestionare ineficientă a crizei energetice.

”Fac un apel, cum am făcut şi în luna ianuarie, ANRE să îşi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, poate inclusiv Protecţia Consumatorilor să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice aceste lucru”, a spus ministrul Energiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. PSD trebuia sa voteze motiunea de cenzura , nu sa faca gargara pentru propriul electorat . De ce nu au votat motiunea de cenzura?

    • Era moțiune simplă, dar ai dreptate. L-au menținut în funcție, să se spele pe cap cu el. E responsabilitatea lor.

    • SA VORBEASCA DESPRE AFACERILE DIN ENERGIE ALE TOVARASILOR DE PARTID.
      AIA CARE FAC DOAR FACTURI….

    • Voi neomarxistii pidosnici, ca și bolsevicii, aveți în cap un singur lucru. Moțiuni. Doar asa ajungeți la putere. În rest sunteți toți niște nulități. Și psd a ajuns la putere printr!-o moțiune pe care ați votat-o împreună cu ei și cu aur. Cine se aseamănă, se adună. PSD+USR+AUR.

  2. PSD (care conduce ANRE de multi ani) si PNL (care are ministerul Energiei de 3 ani) sunt la fel de vinovate de faptul ca romanii sunt jefuiti pe facturile de curent electric si gaze.
    Incearca cu lasitate sa scape de responsabilitate, dar sunt ambele de vina…

  3. Potaia acolo a încremenit. Nu-l clintește nimeni. Bine că l-a salvat Ciocalacu.

  4. PSD a dinamitat timp de 30 de ani tot sectorul energetic iar acum arata cu degetul in alta parte! Daca Dragnea și PSDul nu blocau exploatările din Marea Neagra, nu închideau sonde la Romgaz iar Ponta nu jecmanea Hidroelectrica prin declararea insolventei și vânzarea de microhidrocentrale clientelei de partid (să nu mai zic de Năstase și vânzarea petrolului la OMV și altele precum capusarea și îndatorarea unităților de producție energie pe baza de cărbune in Hunedoara și Gorj, astea se puteau retehnologiza de mult nu băgate in faliment ) , acum am fi avut suficientă energie sa dam și vecinilor! PSD tot un partid de hoți rămâneți în veci, nu sunteți în stare de altceva!

  5. Ce prostalai! Dupa ce USR called their bluff cu motiunea, pentru ce mai joaca teatrul asta cu good cop/bad cop?

    • Fatarnicie psd – ista ! Asta sunt criticile PSD!
      Pt ca :
      Dixit dl Ciolacu, azi 20 09 2022 la emisiunea Subiectiv, de la ora 21 -22 , la Antena 3 . Citat:
      ,,PSD vrea sa duca aceasta coalitie cel putin pana in 2024″.
      Rezulta foarte clar, ca oricate critici aduce PSD partenerului PNL, oricate jigniri ar face PNL partenerului PSD, inclusiv dlui Ciolacu, chiar daca PNL ar duce tara in fundul prapastiei, dl Ciolacu va fi solidar cu acestia, nu ar pleca, si nu va pleca in veci de la guvernare .
      Dl Ciolacu stie precis ca nu va fi premier niciodata .
      Dar ar ceda la orice, numai sa fie la guvernare .
      Pt ca sunt prea multe sinecuri, si daca ar pleca de la guvernare, ar avea soarta lui Dancila, Dragnea, Citu, Orban .
      Iar promisiunile si criticile dumnealui sunt doar simple ,, ciolacisme”, dupa cum le a numit dl Turcescu la B1 tv .
      Daca dnii Drula si Ciolos, ar fi pe faza si ar enumera permanent aceste ,, ciolacisme „, dl Ciolacu va avea precis drumul celoe patru de mai sus .