G4Media.ro

Norocosul domn Cîțu

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Norocosul domn Cîțu

Campania de vaccinare s-a împotmolit, dar nimeni de la vârful statului nu pare să mai aibă grija ei. Premierul Cîțu este prins până peste cap cu altă campanie, mult mai importantă pentru domnia sa. Ședințele de la Cotroceni pe tema măsurilor anti-COVID au devenit, și ele, amintire. Președintele Iohannis a scăpat de chinuitoarele treburi administrative interne și s-a întors în sferele înalte ale politicii internaționale.

Toată România s-a relaxat, la propriu. Numărul de noi infectări a scăzut undeva la o sută, presiunea pe spitale a slabit. După un an jumate de stat în case, românii au luat cu asalt Grecia sau în alte destinații de vacanță. Se vede și în traficul din marile orașe. Economia și-a turat progresiv motoarele. Analiștii prevăd cel mai fast an pentru sectorul construcțiilor în 2021. Se anunță, așadar, reluarea freneziei imobiliare, un indicator de relativă prosperitate. Oamenii au bani de investit în case, terenuri, construcții.

Pe acest fundal de revenire la normalitate, cu perspective destul de optimiste în față, nimeni nu-și mai bate capul să-i ceară domnului Cîțu socoteală pentru ratarea obiectivului de 5 milioane de vaccinați la data 1 iunie. Mai puțin de 4,6 milioane de cetățeni sunt vaccinați, deși am trecut de jumătatea lunii iunie. Suntem pe ultimele locuri din UE la rata vaccinării raportat la populație. Cu 30.000 de vaccinați pe zi abia dacă vom atinge 5 milioane spre sfârșitul lunii. România se pregătește să vândă vaccinuri din cauza prăbușirii interesului pentru imunizare. Centrele își reduc activitatea sau se închid.

Greu de crezut, în aceste condiții, că România va putea atinge celălalt obiectiv major: 10 milioane de vaccinați în luna septembrie și obținerea imunității de turmă. Specialiștii trag deja semnalul de alarmă că al patrulea val devine aproape imposibil de evitat în toamnă, din cauza noii tulpini indiene, mult mai contagioase, prezentă deja în mai multe state europene.

În loc să-și concentreze toată energia pe campania de vaccinare în zonele rurale, să caute soluții pentru a contracara valul antivaccinist în creștere și pentru a convinge oamenii să se imunizeze, premierul Florin Cîțu aleargă prin țară în campania internă în competiția dură cu Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Chiar dacă se ocupă mai puțin de treburile țării, ocupat cu partidul, premierul nu riscă azi mai nimic. A ajuns șeful Guvernului pe când România, ca toate celelalte țări lovite de pandemie, atingea fundul prăpastiei. Roata s-a oprit în loc anul trecut. Ce poate fi mai rău decât atât? Florin Cîțu a luat guvernarea într-un moment de criză fără precedent în istoria recentă. Neșansa de lua guvernarea într-un moment atât de dificil reprezintă, culmea, o mare oportunitate pentru ambițiile sale politice. De ce?

Fiecare măsură de relaxare, orice pas înainte, revenirea la normalitate, creșterea economică, repornirea economiei, indiferent dacă toate acestea se datorează sau nu guvernului, premierul Cîțu și le trece în contul personal. Când iei o țară de foarte jos ai șansa nesperată ca politician să crești, oricâte prostii ai face, deoarece lucrurile merg implacabil spre mai bine.

Peste norocosul domn Cîțu se mai prăvălesc apoi vreo 30 de miliarde de euro de la Bruxelles din fondul pentru redresare post-pandemie, bani altfel neprevăzuți, la care se adaugă aproximativ 50 de miliarde de euro din bugetul multianual obișnuit. Cu bugetul național într-o mână și cu miliardele Bruxellesului în cealaltă, va avea cu ce să-i convingă pe liberali că el este viitorul, cum i-a zis Emil Boc deunăzi. Până și cel mai înrăit orbanist întoarce armele pentru prețul corect. Contractele sunt la Cîțu, lui Orban i-au rămas doar vorbele.

Numai Călin Popescu Tăriceanu a mai avut un noroc atât de mare ca om politic. Intrarea României în UE în 2007 l-a prins în fruntea Guvernului, cu toate beneficiile care au urmat: banii au curs peste România, nivelul de trai a crescut, granițele s-au deschis. Fostul premier a ratat însă ocazia de a dezvolta țara prin investiții esențiale în infrastructură, preferând să împrăștie banii printr-o risipă bugetară nesăbuită.

Depinde cum va utiliza Florin Cîțu șansa uriașă pe care o are ca om politic, cât de determinat va fi să continue marile reforme în companiile de stat, restructurarea aparatului bugetar și a companiilor de stat și, mai ales, cât de fezabile vor fi marile proiecte de pe urma cărora speră să deconteze miliardele de la Bruxelles.

Una din condițiile de bază ale dezvoltării este ca România să rămână o democrație funcțională, cu mecanisme de echilibru și control puternice (justiție, presă, alte instituții – cheie și autorități independente capabile să regleze excesele din piață).

Or, nici președintele Iohannis, nici premierul Cîțu n-au arătat până acum mare apetență pentru reforme reale și construcție instituțională solidă. Vezi cazul justiției, unde nici până azi n-au fost îndreptate marile stricăciuni făcute de regimul Dragnea-PSD.

Recentul raport MCV este oglinda pusă în fața Guvernului Cîțu în care se reflecta clar stagnarea din justiție, băltirea unor reforme esențiale.

O țară se dezvoltă cu adevărat abia atunci când, pe lângă o economie puternică, infrastructură vitală (rutieră, sanitară, energetică) și un sistem de educație eficient, reușește să construiască instituții puternice. Ele sunt, pe termen lung, cheia succesului în orice democrație.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Delirul puterii se manifesta ca un drog. Doar ca orice drog trece si evident apare ‘sefrajul’ puterii(care se vede la Orban, Ciolacu&Co.) Neurologic e cam acelasi lucru. Restul sunt detalii.

    • *sevrajul … Nu beau cafea si ceai nu mai am …

    • (Pt. cei care cred ca m-am trezit la ora asta, am citit pan’ acum, mai exact, recitesc : https://okian.ro/blank-slate-9780140276053.html , o capodopera)

    • Nu e nici un sevraj.Ttrebuie sa fii Arogant ca sa poti „sa impiedici ca cineva prin intrebari incomode sa afle adevarul”.
      Iar adevarul e ca: nimeni nu e responsabil cu adevarat pentru ca nu exista interes pentru asa ceva.

      “When faced with a difficult question, we often answer an easier one instead, usually without noticing the substitution,” writes psychologist and Nobel Prize winner Daniel Kahneman, in a new book

    • Asa, ai facut un apel la autoritate dar ignori legile fizicii… Citeste ce v-am dat mai sus(chiar in repetate randuri) daca vrei sa te cunosti, e mult mai bun si mai concis decat Kahneman Pinker, „Pulitzer Prize Winner”…

      I-as citi ultima carte lui Kahneman dar pare obositoare si nu-mi spune ceva nou.

      Reafirm : Politica se manifesta ca un Drog, cu tot ce un drog implica. In special cand persoanele in cauza au afinitati pt. … E Neurologic ! „Unde-i Lege nu-i tocmeala.”

  2. Sa nu ne facem iluzii. Se vor face reforme minore – va fi consens în coaliție doar la a semenii purcoiul de bani pe care fraierii din UE ii dau.

  3. „instituții puternice” demilitarizate, ca cu alea de la MAI ne-am lamurit.
    Dar daca politicul e peste tot, imparte bani usor de sifonat … munca la negru ne va ocupa tot timpul iar interesul comun va fi lipsit de interes daca nu vine cu castiguri legale ispititoare.

  4. Anul ăsta, din cauza Congeselor celor 2 partide, se pierde timpul câteva luni pentru campanii electorale și alegeri interne. Guvernarea anului 2021 va începe în trim. 4! Vom crește în 3 luni cât alții în 12!

    • La USR PLUS nu pierde nimeni #nimic. Nu mai sunt altii care sa-i impinga sau sa-i opreasca pe cei pe care-i vedem deja, ca la PNL.

  5. Ce pretenții aveți de la domnul Câțu? PNL prin majoritatea parlamentarilor au votat împreună cu PSD și AUR să nu avem educație sexuală în școli, votează acordarea a aproape 1 milion de euro pentru popii de la Athos și alte aberații din peșteră. Cu cine să reformeze instituțiile?

  6. De parca ar conta!
    Iese Zombie si ne abureste ca de fiecare data ca e fericire mare, ca asa vremuri nu au trait romanii, ca ce mai fericire ne va duce PNRRul nici nu visam noi, ca Romania duduie iar in funtea UE, precum in vremea dnei Dancila, ca e bineeeee!
    Si mai ales ca, „va asigur”, vom face si vom drege!!!
    Cat il priveste pe Prezident, el e deja „terminat”!!
    Cum i-au trecut lui Johannis degeaba 2 mandate, asa le trece si astora mandatul la guvernare, speram sa scapam cat mai repede de ei!
    Johannis va termina imediat al 2-lea mandat si lasa in urma ZERO, comparati cu ce a lasat in urma fostul Presedinte al Estoniei, cel care in 2 mandate a digitalizat Tara, ca nici o alta in lume!!!
    Niste jigodii!!

  7. Politicieni ocazional norocoși, cetățeni permanent ghinioniști și fricoși.
    MAI și MJ trebuie restructurate cu prioritate, altfel reformele in alte domenii rămân vise deșarte.

  8. Sau poate domnu’ Tapalaga, astia suntem!

    4-5 milioane de oameni responsabili, restul niste psdisti/auristi/manelisti/habotnici/anti-vaccinisti restul de 5 milioane pana la 10, de 20 nici nu mai spun, pe care nici Citu, nici Iohannis, nici Orban, nici Basescu, nici dvs. Tapalaga, nici nimeni nu i-ar convinge sa se vaccineze!

    Mai iesiti din Bucuresti, din „Redactia G4media” si luati-o la drum prin tara sa vedeti ce spune vulgul despre vaccin!

    • Bați câmpii, omule ! Ai ales sa fii cobai pentru terapia genetică experimentală, SĂNĂTATE !
      Dar nu ii jigni pe cei care nu vor sa facă la fel ca tine.
      Ia vezi exact cum procedează FDA in America in legatura cu serul experimental…

    • Motz, stai linistit, ca ce-ai al tau e pus de-o parte. Pacat ca nu e si inteligenta…

  9. E terminator, nu „terminat”!!

    • Branduit ca ex-TERMINATOR de căpușe publice, l-au convertit grupările de influența sălbatice in SPECTATOR la show-uri de corupție diabolice.

  10. La ce vă așteptați când toată doctrina politică PNL e „PSD nu e voie”…
    Și ajungeți să-i reproșați lui Cîțu lipsa de efort propagandistic anti-anti-vaccinist, în loc să denunțați tentativele repetate de privatizare a actului medical (imaginați-vă o pandemie într-un sistem medical privat…), și să evitați evidența că instituțiile publice puternice se fac cu bani publici cheltuiți deștept, nu cu privatizări și cu risipirea de miliarde pe rachete.

  11. Premisa e greșită! Guvernul poate face foarte puțin pentru accelerarea vaccinării atâta timp cat ea e voluntara. Ce care au vrut sa se vaccineze s-au vaccinat, ceilalți nu vor sa se vaccineze din diferite motive : sunt antivaccinisti, dezinformați, au frica de inoculare etc… Asta e tara! Nu va așteptați la mai mult.

    • 2/3 din populatie au o parere buna despre vaccin. Nu discutam de o majoritate anti-vaccinista ca in Franta, de exemplu.

      „Guvernul poate face foarte puțin”. Nu prea e asa, guvernul poate face foarte mult, ducand vaccinul in mediul rural. Oameni s-ar vaccina, dar putin bat 20-30 de km pentru asta. Exista o initiativa a unui ONG numit „Caravanei cu Medici”. Merg prin sate si ofera servicii medicale de baza: control general, cartiologic, dermatologic, ecografii abdominale. Imaginile de prin sate sunt impresionante, oamenii de acolo au nevoie disperata de astfel de servicii.

      Astfel de caravane ar trebui organizate la scara mare, cu fonduri publice. Vaccinarea ar merge mana in mana cu astfel de initiative.

    • Zici că eu, dacă nu vreau să mă vaccinez, sunt dezinformat? Dacă tu ești informat, zi-mi și mie:
      1/ pe ce dată expiră autorizația de urgență dată acestor vaccinuri?
      2/ câte alte vaccinuri bazate pe mARN mai sunt pe piață?
      3/ când sunt prevăzute să se încheie studiile clinice pentru aceste vaccinuri?
      4/ de ce anume trebuie să semnez că am luat la cunoștință când mă duc să mă vaccinez?
      5/ ce înseamnă triunghiul negru de pe prospectele acestor vaccinuri?
      6/ ce înseamnă „diagnostic secundar COVID” din raportul MS de acum o lună?
      Mulțumesc!

    • Mai sunt și alte întrebări:
      – de ce a dispărut gripa obișnuită?
      -de ce la copii și tineri fără alte probleme de sănătate virusul nu ” pătrunde” in celule?

  12. in primul rand ca la tara nu se crede in virus. orice ai face. apoi, acolo nu stau claie peste gramada in ratb sau adunari sociale. aia sunt departati fara sa vrea neaparat. deci nu e asa problema ca nu se vaccineaza in ritm sustinut. sigur ca ar fi bine, dar merge si asa in zonele rurale. poate sa faca guvernul ce campanie vrea, cam degeaba. doar sa mobilizeze preotii. dar nici cu astia nu mai tine, tinererul nu se uita la popi.
    asa ca nu vad stresul cu vaccinarea in tara. important e sa se vaccineze cei expusi prin natura jobului.

    • si ar mai fi: in ROmania, daca dupa 4 zile ai efecte secundare de la vaccin e putin probabil ca vei fi luat in serios.

    • avand in vedere scaderea incidentei cel mai probabil ca cei mai expusi s-au vaccinat deja. deci nu cred ca e asa de important sa se vaccineze un procent covarsitor, cand poate jumatate din cetateni sunt izolati prin cine stie ce catune cu contact minimal. e de ajuns in cazul lor ca e vaccinat factorul postal sau medicul, care ar putea aduce in comunitate boala.

      mi se pare aiurea sa comentezi ca nu s-au vaccinat 5 milioane ci numai 4.6. good enough as zice eu. in plus de asta nu cred ca e vina cuiva ca romanii nu vor sa se vaccineze. ce sa faci, campanie de manipulare sa ii speli pe creier sa se vaccineze? lasa ca stiu ei ce stiu si isi asuma ce isi asuma. campanii de mediatizare s-au facut, restul e alegerea libera a fiecaruia. celor care comenteaza ca s-ar putea economisi bani la sanatate daca s-ar vaccina oamenii si nu ar merge bolnavi la spital, le-as aminti ca fiecare om contribuie la sanatate.

      se mai vehiculeaza faptul ca nu insista suficient preotii sa isi convinga enoriasii. asta e deja imixtiune in chestiunile religioase. preotii au obligatii doar de ordin confesional, nu scrie in Biblie sa convingi oamenii sa faca vaccin. pe de o parte sunt o multime de atei, pe de alta parte ei striga ca de ce nu fac preotii propaganda pentru vaccin.

  13. Se vrea ca repede-repede să se recupereze tot ce nu s-a făcut 32 de ani. Nu cumva sunteţi cam prea nerăbdători?

    • Vă rog, nu dați vina diabolic pe nerăbdare când vinovată este ineficiența în execuția PROMISIUNILOR din programele de guvernare!

  14. Cred ca este linistea dinaintea furtunii. Cu tot traficul in si din afara tarii si cu relaxarile actuale este imposibil sa nu fie un val 4, care va fi determinat de numarul de vaccinari. Cu chiu cu vai o sa ajungel a 6 milioane, prin urmare mai sunt destul de multe persoane care nu sunt vaccinate si care nu au trecut prin boala sa se infecteze. Sa sperm ca nu ajungem din nou la ce am avut in Martie.
    Faimosii bani de la PNRR? Stati sa vina, prima la mana, si sa stim sa ii folosim, a doua la mana. Ca ne-am cam pierdut sperantele cu marele partidul peformanta cu veste Hugo Boss de 1000 de lei pentru dezapezire si si viitorul partid ong care va iesi de la guvernare in 2023.
    P.S. De 30 de ani de la Revolutile noi nu de bani am dus lipsa ci de oameni competenti, corecti, harnici, sinceri si care doresc sa lase ceva solid si sustenabil in urma lor.

  15. O sa iasa cu werner intr-o conferinta si o sa ne spuna cat bine îi merge romanului si ca vin bani garla de la ue iar campania de vaccinare este un mare succes ca doar uite cum au scazut ei infectarile, el si werner

  16. Domnule Tapalagă, specialustii spun ca la fiecare infectat cu covid exista 8-10 indivizi care au avut boala fără manifestari sau cu manifestări nesemnificativa.
    Sunt 1,2 milioane de bolnavi înregistrați ceea ce înseambă că 8,8-12 milioane de oameni au trecut prin boală. Plus cei vaccinați( nu chiar toți dar o bună parte) adică, mult mai mulți decât ținta de 10 milioane.
    De ce nu-i luăm în calcul și pe cei imunizați natural?
    Pentru că au scăpat controlului guvernamental și imunizării pe bani?
    Vă credeam om serios. M-am inșelat! Și dv sunteți înhămat la căruță…

    • Inca de la inceput, scopul celor ce vroiau sa salveze situatia era ca virusul sa nu ajunga la multi indivizi. Cand nu exista vaccin masca a fost prima arma, distantarea fizica de 2 m dar dovedita insuficienta fara masca, data fiind transmiterea prin aerosoli, a fost a doua arma impotriva raspandirii virusului, spalatul mainilor frecvent, pentru ca picaturile mici si mari ar fi putut ajunge pe maini ori fata, a fost o alta masura utila, apoi a urmat vaccinul.
      Scopul bun e ca un un numar cat mai mic de indivizi sa ia contact cu virusul. Pentru virus fiecare individ e un mic laborator in care el isi poate face de cap, se replica intr-un numar foarte mare intr-un singur individ si in functie de lupta pe care o duce cu sistemul imunitar al celui pe care l-a infestat poate dezvolta strategii noi prin mutatii. Mai multi indivizi infectati cu atat mai multe sanse pentru el sa invete sa pacaleasca sisteme imunitare ori macar sa incerce s-o faca. De aici variante alfa, delta – indiana care probabil ca a cuibarit pe la multi indivizi prin India de a ajuns la varianta delta, – realitatea igienica de acolo…
      Deci, scopul, oricare ar fi masurile, e sa eviti imbolnavirea, nu e in regula sa faci imunizare prin imbolnavire ca anul viitor pe vremea asta epuizam alfabetul grec, trecem la chirilic si ajungem la varianta sci, ca tot s-au inmultit cazurile in Rusia, si o sa prabusim in realitate economiile, ca acum suntem decat – vorba bancherei – la faza pe horeca si drobul de sare.

  17. Unde gasim un politician pe care sa nu-l intereseza cariera lui, sa nu fie atat de impresionat ca a ajuns parlamentar, ministru, prim-ministru si poate presedinte, sa nu dea doi bani pe functiile astea, doar sa-si faca treaba ? Doi lei nu dau pe titulatura si pe cel ce-o poarta daca nu se ridica la inaltimea la care s-a/a fost cocotat.
    In talentatul domn Citu mai sper dar, la schimb, cer sa faca lucruri cu cap si suflet, (a nu se intelege „din suflet” de finantist la Harpvard).
    Dincolo de granite politice, o viata avem si-i pacat ca ne-o joaca la poker politicieni ca Tariceanu s.a.m.d.

  18. Gasesc articolul ca fiind partinitor fata de Catu.

    Cu siguranta nu poate fi numit noroc sa preiei guvernarea dupa ce finantele a fost parjolite si legile justitiei siluite timp de 4 ani de mafia comunista in capul careia s-a instalat cioflingarul din Teleorman.

    Cu siguranta nu poate fi numit noroc sa trebuiasca sa faci fata unei pandemii cu o infrastructura medicala adusa in colaps de aceeasi mafie comunista, mafie care, ca o mica parenteze, nu a fost capabila sa gestioneze o amarata de pesta porcina.

    Cu siguranta nu poate fi numit noroc sa ai ca sef de partid un vataf, cei drept ceva mai spalat decat cioflingarul din teleorman, dar tot vataf. In democratiile consolidate Orban ar fi demisionat de la sefia partidului in momentul in care guvearnul pe care il conducea a fost demis prin motiune. Nu numai ca Orban nu a facut pasul in spate, dar se vrea sef al PNL in continuare, si se viseaza candidat pentru functia de presedinte al tarii. Astfel ca in mod curent sunt doi poli de putere in PNL, si frinctiunea ce rezulta de aici afecteaza negative procesul guvernarii. Orban este unul din ultimii dinozauri politici, este timpul sa fie impins in spate, dat fiind ca nu a avut onoarea sa o faca singur dupa ce a fost demis.

  19. Vaccinat=inteligent? Grija mare la mititiei..scapati de covid..dar o dati in ciroză.

  20. Dl.Tapalaga lasa impresia de multi ani ca traieste undeva in afara Romaniei ,poate la Bruxelles langa favoritul Base,si a pierdut contactul cu realitatea romaneasca!Ce e de mirare ca intr-o tara in care se aduna la vot cu chiu cu vai cam 40% din populatie si aia destui pe mita electorala ,acelasi procent se vaccineaza ?Din care o parte o fac pentru slujba,pentru vacanta in strainatate di/sau pentru niste mici!Asa ca daca s-a depasit 4 mil.de vaccinati e cifra de succes,daca se ajunge la 5 mil.este extraordinar,iar pana la 10 mil.sunt cei trecuti prin boala sau viitori infectati ,deci obiectiv atins!Stil romanesc ,necunoscut de alienul Tapalaga!

  21. mai e şi campionatul european. de fotbal. dacă juca România iar ne enervam pe stilul de joc al super fotbaliştilor noştri, pe Rădoi şi nu în ultimul rând pe central, pe frf, politicieni..pe FC Vasiliou. noroc cu carul, domnule!
    altfel toate bune.
    diaspora va veni să cheltuie sute de milioane, poate chiar 1 (un) miliard de euro in țară. pe surse şi sigur. de să ne plângem? carpe diem.

  22. Faptul că nu s-a atins numărul de vaccinați propus nu trebuie reproșat guvernului, ci Bisericii Ortodoxe, care a subminat încontinuu campania de vaccinare.

  23. Justiție?Avem Stelian,avem Ghinea grasu, ,Bârnă etc.unu și unu pe care nu-i vezi