G4Media.ro

Noile rute ale dronelor americane deasupra Mării Negre „limitează în mod cert…

Sursa foto: General Atomics Aeronautical (ga-asi.com)

Noile rute ale dronelor americane deasupra Mării Negre „limitează în mod cert capacitatea de a colecta informații” legate de războiul din Ucraina – înalt oficial militar american

Decizia SUA de a-și trimite dronele de supraveghere mai la sud deasupra Mării Negre, după ce un avion rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană la începutul acestei luni, „limitează în mod cert capacitatea noastră de a colecta informații” legate de războiul din Ucraina, a declarat un înalt oficial militar american pentru CNN.

Zborul dronelor la distanțe mai mari reduce calitatea informațiilor pe care le pot colecta, a explicat un oficial militar american, menționând că sateliții de spionaj pot compensa într-o anumită măsură, dar au timpi mai scurți deasupra țintelor, reducând din nou eficiența în raport cu dronele de supraveghere.

După ce avionul rusesc a intrat în coliziune cu o dronă americană Reaper la începutul acestei luni, SUA au început să își zboare dronele de supraveghere mai la sud și la o altitudine mai mare deasupra Mării Negre decât până acum, plasându-le mai departe de spațiul aerian care înconjoară Peninsula Crimeea și porțiunile estice ale Mării Negre.

Un oficial american a declarat anterior că noile rute fac parte dintr-un efort „de a evita să fie prea provocatoare”, în condițiile în care administrația Biden continuă să fie atentă să evite orice incident care ar putea escalada într-un conflict direct cu forțele rusești. Oficialul a declarat că zborurile dronelor vor continua în acest mod „pentru moment”, dar a adăugat că există deja „un apetit” pentru a reveni la rutele mai apropiate de teritoriul controlat de Rusia.

Întrebat despre impactul noilor rute asupra colectării de informații, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a declarat pentru CNN că „nu vor discuta despre misiuni, rute sau calendarul operațiunilor”. De asemenea, nu vom discuta despre operațiunile de informații decât pentru a spune că menținem o capacitate ISR robustă în regiune și dincolo de ea”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a trimis întrebările la Pentagon.

Mai multe despre rutele americane: În urma coliziunii cu drona americană MQ-9 Reaper din 14 martie, oficialii americani au declarat în mod repetat că SUA vor continua să zboare în spațiul aerian internațional. Cu toate acestea, noile rute plasează aceste zboruri la peste 40 de mile marine de coasta ucraineană, mai degrabă decât la 12 mile marine recunoscute în mod normal ca fiind limita spațiului aerian al unei națiuni.

Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, există îngrijorarea că, odată ce SUA și-au mutat rutele de zbor departe de zonele mai apropiate de coasta Ucrainei, va fi mai greu să revină la acestea și să afirme libertatea de zbor pentru aeronavele americane. Marina americană nu a mai navigat în Marea Neagră din decembrie 2021.

Doborârea dronei a marcat prima dată când aeronavele militare rusești și americane au intrat în contact fizic direct de când Moscova a lansat invazia în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu stii ce spui. Acum 20 de ani americanii erau cu doar vreo zece ani tehnologic peste restul lumii, acum sunt cu peste 50 si nu-si permit sa piarda vreo drona in mana rusilor.