G4Media.ro

Noi ținte pentru energia verde în UE. Biocombustilii, văzuți în trecut drept…

Noi ținte pentru energia verde în UE. Biocombustilii, văzuți în trecut drept o soluție pentru reducerea poluării, sunt blocați

Consiliul UE a aprobat săptămâna aceasta directiva energiei regenerabile, potrivit căreia 32% din energia Uniunii Europeane va fi din surse regenerabile până în 2030, potrivit unui comunicat de presă. Consiliul a stabilit măsurile pe care ţările membre trebuie să le ia în acest sens.

Elemente-cheie ale acordului:

  • Crearea unor scheme de suport care să asigure posibilitatea susţinerii specifice din punct de vedere tehnologic, conform politicilor de ajutor de stat. Deschiderea schemelor de suport în domeniul energiei regenerabile către ţările membre vecine va fi voluntară, de cel puţin 5% între 2023 şi 2026 şi de 10% între 2027 şi 2030.
  • Procedurile de obţinere a avizelor vor fi simplificate şi reduse la maximum doi ani pentru proiecte obişnuite şi la un an în cazul înlocuirii unei centrale electrice vechi cu una nouă. Ambele termene limită pot fi extinse cu un an în anumite condiţii. În cazul proiectelor mici, de mai puţin de 10.8kW, vor fi suficiente doar simple proceduri de notificare. Fiecare stat membru poate decide să aplice proceduri simple de notificare pentru proiecte de maximum 50kW.
  • Ponderea energiei din surse regenerabile pentru încălzire şi răcire va creşte anual cu 1.3% sau cu 1.1% dacă energia pe bază de deşeuri nu este luată în calcul.
  • Energia regenerabilă va ajunge la cel puţin 14% în domeniul transportului până în 2030, susţinută de o serie de facilităţi care să încurajeze folosirea ei în diverse sectoare.
  • Folosirea biocombustibililor convenţionali va fi limitată în întreaga Uniune Europeană la maximum 7%. Statele membre pot impune propriile limite sub nivelul de 7%. Folosirea biocombustibililor va fi blocată la nivelul din 2019 şi gradual redusă din 2023 până în 2030.
  • Pentru producţia de electricitate pe bază de biomasă vor fi aplicate criterii de eficienţă în funcţie de mărimea instalaţiilor.
  • Consumul casnic, de maximum 30kW, nu va fi taxat. Statele membre for putea impune taxe în cazul în care consumul casnic din surse regenerabile va creşte excesiv.

Consiliul UE a adoptat propunerea iniţială a directivei în decembrie 2017, iar negocierile cu Parlamentul European au început în februarie anul acesta. Propunere va fi trimisă pentru aprobare către Parlamentul European, care ar putea să o voteze în octombrie. Directiva va fi apoi trimisă înapoi către Consiliu pentru adoptarea finală şi va fi pusă în aplicare la 20 de zile de la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE

Directiva pe energie regenerabilă este una dintre cele opt propuneri legislative prezentate de Comisia Eurpeană în noiembrie 2016. UE vrea să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 40% până în 2030.

România are o țintă de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează