G4Media.ro

Nigerul discută despre crearea unei monede comune cu Burkina Faso și Mali:…

sursa foto: X/ Colonel Assimi GOITA

Nigerul discută despre crearea unei monede comune cu Burkina Faso și Mali: “Nu se mai pune problema ca statele noastre să fie vaca de muls a Franței”

Șeful regimului militar rezultat în urma unei lovituri de stat în Niger a vorbit duminică seara despre posibila creare a unei monede comune cu Burkina Faso și Mali, ca o „cale de ieșire” din „colonizare”.

„Moneda este o cale de ieșire din această colonizare”, a declarat generalul nigerian Abdourahamane Tiani la televiziunea națională, referindu-se la francul CFA și la Franța, fosta putere colonială, potrivit Le Figaro.

Niger, Mali și Burkina Faso – trei foste colonii franceze conduse în prezent de regimuri militare – grupate în cadrul Alianței Statelor din Sahel (AES), „au experți (în monedă) și, când va fi momentul potrivit, vom decide”, a continuat el. „Moneda este un semn de suveranitate”, a continuat generalul Tiani, iar statele AES sunt „angajate într-un proces de recuperare a suveranității (lor) depline”. El a afirmat că „nu se mai pune problema ca statele noastre să fie vaca de muls a Franței”. Liderul nigerian nu a dat detalii despre posibila introducere a unei viitoare monede.

Înlocuirea francului CFA

În cadrul ESA, moneda ar putea înlocui francul CFA, folosit în prezent de cele opt țări membre ale Uniunii Economice și Monetare a Africii de Vest (UEMOA), care include Niger, Burkina Faso și Mali. Criticile puternice aduse francului CFA de către aceste trei țări din Sahel și de susținătorii lor ar putea, de asemenea, să le determine să părăsească UEMOA. În noiembrie, miniștrii economiei și finanțelor din cadrul ESA au recomandat crearea unui fond de stabilizare și a unei bănci de investiții.

Declarația generalului Tiani intervine la două săptămâni după ce Mali, Burkina Faso și Niger s-au retras din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (Ecowas, 15 țări), pe care o acuză că este manipulată de Franța. ECOWAS s-a opus loviturilor de stat militare din toate cele trei țări și a impus sancțiuni economice grele Mali, înainte de a le aplica Nigerului. În august, a mers până la a amenința cu o intervenție militară în Niger pentru a restabili ordinea constituțională și a-l elibera pe președintele răsturnat Mohamed Bazoum, care este încă ținut în captivitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Riposta tarilor bananiere. Or vrea si astea o noua ordine mondiala.

  2. O să pună mâna Putin pe voi și atunci o să vedeți ce înseamnă ”muls”.

  3. Sa adopte direct rubla ca moneda comuna, ce atata unga bunga?