G4Media.ro

Nicușor Dan: Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie,…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan: Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie, iar cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că urbanismul practicat în ultimii ani în Bucureşti a fost o „golănie” şi că prin PUZ-urile coordonatoare de sector sute de hectare de spaţii verzi ar deveni construibile.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6.

„Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie şi cele cinci PUZ-uri de sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că CGMB, în şedinţa de vineri, o să dea un semnal şi o să pună capăt acestui tip de dezvoltare şi va orienta oraşul către o dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureştenii stau în trafic, avem cartiere întregi care nu au şcoli, iar un oraş care are un potenţial turistic e prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Din cauza acestui tip de urbanism, sunt zeci de mii de oameni care şi-au pus toată agoniseala de o viaţă într-un apartament sau într-o casă şi s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor”, a arătat el.

Edilul general a apreciat că este „absolut scandalos” faptul că în baza PUZ-urilor de sector „sute de hectare de spaţiu verde” ar urma să piardă acest statut, devenind spaţii construibile, în condiţiile în care în Bucureşti zeci de mii de copii se confruntă cu boli respiratorii, iar zeci de mii de vârstnici suferă de afecţiuni cardio-vasculare ca urmare a poluării atmosferice.

Nicuşor Dan a invocat şi un argument punctual împotriva PUZ Sector 5, reamintind că există deja acordul Ministerului Transporturilor pentru realizarea unui metrou de suprafaţă în zona Giurgiului – Ferentari, proiect care ar permite unui număr de 200.000 de persoane acces direct spre zonele: Gara de Nord, Pipera, Otopeni. Pe de altă parte, prin PUZ Sector 5, pe linia de tren care există deja fizic, ar urma să fie construite „alte blocuri, între blocurile care există deja în acea zonă”.

Un alt aspect semnalat de primarul general a fost că, în ciuda faptului că în Bucureşti există 30 de kilometri de mal de lac, unde ar putea fi amenajate spaţii pentru sport şi agrement, în fiecare weekend „sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraşul acesta” din cauza lipsei unor alternative pentru petrecerea timpului liber.

„Şi ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General? Prevăd construcţii de blocuri de 14 etaje, până în malul apei. Cum e posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic, să ai străzi de şapte metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje? Cum e posibil într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea dens, încă din epoca comunistă, în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună: ‘obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea oraşului’? Adică nu suntem suficient de aglomeraţi în trafic, hai să ne densificăm şi mai mult! Să construim şi mai mult pe metrul pătrat în oraşul acesta! Cum e posibil să apară o firmă privată care să se ducă la primăria de sector şi să îi spună ‘facem noi PUZ-ul de sector şi găsim noi şi banii’. Şi aşa s-a întâmplat. Nu cumva firma aceea s-a dus după aceea la dezvoltatori şi le-a spus: ‘atenţie, eu fac PUZ-ul'”, a declarat primarul general.

Edilul Capitalei a subliniat că este un adept al dezvoltării, dar că aceasta trebuie să fie sustenabilă, astfel încât noile construcţii să beneficieze şi de infrastructura necesară.

„Prin dezvoltarea asta, din ultimii ani, am distrus o piaţă. Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul care îi face proiectul mai bun şi nu pe arhitectul care are o relaţie în primărie şi care ia un etaj sau două în plus”, a precizat el.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și: Nicușor Dan propune suspendarea pentru doi ani a Planurilor Urbanistice Zonale din cinci sectoare ale Capitalei, pe motiv că distrug spațiul verde

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Fals. Ceea ce s-a făcut în Haules-Bucales a fost conform spiritului și caracterului miticesc.

  2. Bravo, Nicusor!✌

  3. Pina pe la sfirsitul anilor 90′ ziceam ca zonele construite de Ceasca dupa 74′ sint inghesuite.
    Au venit cefele late si au indesat bloc in bloc, cu largul concurs al primarilor corupti si zonele lui Ceasca incep sa para parfum.
    Calca-i pe cap Nicusoare!

    • Iar PNL- ul a promis de nenumărate ori, prin vocea lui nea Marian-Dinte-de-Aur, că nu mai acordă Autorizații de Construire in localitățile-dormitor fără să țină cont de capacitatea dumurilor de a prelua fluxul auto, dar, pesemne, a fost doar o strategie de campanie…
      PS. Nea Mariane,
      E adevarat că finuțu’ mata de suflet și-a cumparat insuliță in Grecia și hotel de lux la Mamaia ?

    • Nu prea erau înghesuite. Ba chiar deloc. Aproape toate aveau zone verzi, locuri de joacă pentru copii,,,,
      Acum au numai betoane, asfalt și parcări!

    • Barbu Gh.

      „Nu prea erau înghesuite. Ba chiar deloc. Aproape toate aveau zone verzi, locuri de joacă pentru copii,,,,”

      Cartiere precum Militari sau Tineretului sau Colentina-Tei nu au fost construite dupa revolutie. Sunt sute, mii de blocuri de 10 etaje infipte unul in altul, cu strazi inguste intre blocuri. Pe vremea aia, singura cerinta era sa bagi cati mai multi oameni ai muncii pe metru patrat, oameni ai muncii care se duceau toti la munca cu mijloacele de transport in comun, inghesuiti si acolo ca sardelele. O calitate mizerabila a urbanismului, cam asta a produs sistematizarea comunista in Bucuresti. Si nu e singurul oras distrus in halul asta.

  4. Puz-ul Sectorului 3 a fost anulat în primă instanță.
    Procesul : 26705/3/2019

    Dar asa zisă „presă” a ignorat subiectul. Am trimis informația la G4media, au ignorat-o.

    • De către locuitori, fără ajutor de la Usr-Plus, Ong-uri, cu toate că le-am solicitat sprijinul.

  5. Un adevarat om de dreapta! Sanatatea poporului este mai importanta decat golaniile imobiliare marca pesede

    Soarta zecilor de mii de copii este mai importanta decat venalitatea pesedista.

  6. ma poate lamuri cineva daca prin aceasta decizie sunt afectate (blocate) si lucrarile de infrastructura aflate in desfasurare (ex: pasaj dna ghica, parcare granitul)?
    multumesc.

    • Daca expira autorizatiile de construire, da, nu se mai pot emite noi autorizatii in lipsa puz-ului.

  7. Ce e nasol e ca nicu va fi primar numai tura asta si va face si el asa o carpeala romaneasca… Ca prietenia lui cu PNL nu e pe gratis… cine va fi candidatul dupa ce pleaca iohana… ei bine hai … pariurile pe masa.

  8. Nu stiu daca mai era nevoie si de alte argumente……doar cine e rau intenționat si cu interese obscure se face ca nu intelege ce spune acest primar …..

  9. Domnule primar, cei care nu au arhitect cu relații, nu obțin aprobări pentru construirea unui imobil unifamiliale. De trei ani niște prieteni din București, sunt batjocoriți de salariații Primăriei Generale pentru un PUD.

  10. Nicușor, trezestete, nu mai esti in opozitie la Consiliu, esti primar. Nu trebuie sa te raportezi la Firea si sa o critici, trebuie sa FACI TU. Inca nu ai inteles ca esti primarm

  11. Dacă mai desfiintezi si toate hidoseniile de terase și Herăstrău vei mai avea un mandat , începutul e bun!