G4Media.ro

Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta

Foto: G4Media

Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat sâmbătă că preţul gigacaloriei nu va creşte iarna aceasta, relatează Agerpres.

„Subvenţia o să continue să fie plătită în Bucureşti şi, mai mult decât atât, o să fie plătită la timp, ca să nu mai ajungem în mecanismul ăsta prin care se acumulează datorii şi Termoenergetica sau ELCEN riscă insolvenţa. Şi vă spun şi motivul pentru care subvenţia trebuie să fie plătită în continuare: nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci. Deci, în momentul acesta, preţul real al gigacaloriei este aşa de mare pentru că nu s-au făcut la timp investiţiile în reţeaua de distribuţie a agentului termic”, a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice alături de ministrul Florin Cîţu.

Potrivit edilului, ar fi „nerezonabil” să se gândească la creşterea gigacaloriei în prezent. „În condiţiile în care pentru bucureşteni calitatea agentului termic este cea pe care o cunoaştem, ar fi absolut nerezonabil să ne gândim în acest moment la mărirea preţului gigacaloriei, deci la diminuarea subvenţiei (…) Este un răspuns pe care l-am transmis şi Comisiei Europene. Le-am spus: ‘Este în interesul nostru, este în interesul Comisiei Europene ca această reţea centralizată de distribuţie a agentului termic din Bucureşti să continue să funcţioneze’. Nu putem să stricăm relaţia pe care o avem cu cele 560.000 de familii care sunt abonate la sistemul centralizat”, a punctat Nicuşor Dan.

El a spus că eventual o să se gândească la reducerea subvenţiei când o să se realizeze investiţiile anunţate în reţeaua de termoficare şi pe segmentul de producţie a energiei termice. „Eventual o să ne gândim la reducerea subvenţiei în momentul în care o să facem aceste investiţii şi valoarea reală a producţiei şi transportului gigacaloriei să fie mult mai mică”, a afirmat Nicuşor Dan.

În opinia sa, Municipalitatea are bani pentru subvenţiile destinate termoficării, respectiv transportului public.

„Avem bani pentru cele două subvenţii, pentru salarii, pentru funcţionare şi în plus vrem foarte repede, pentru tot ce înseamnă investiţii, să accesăm fondurile europene care ne sunt puse la dispoziţie, fondurile din PNLR şi fondurile din finanţări private pentru partea de cofinanţare”, a mai declarat Nicuşor Dan.

El a explicat faptul că bugetul Bucureştiului a fost în ultimii 4 -5 ani de 4 miliarde de lei.

„Cred că putem să mergem, nu vorbesc aici de noile fonduri europene şi de alţi bani atraşi pentru investiţii, undeva la 4,5 miliarde de lei. Masa salarială e undeva la 700 de milioane, sunt cele două subvenţii la Termoenergetica şi la STB cam de 1 miliard fiecare. Ne permitem să plătim şi salarii şi cele două subvenţii, 2,7 miliarde din 4,5 şi să desfăşurăm activitatea curentă pe care Primăria şi instituţiile din subordine au desfăşurat-o până acum. Bineînţeles, o să reducem acolo unde dumneavoastră, presa, aţi scris foarte mult de-a lungul timpului, tot felul de evenimente fără niciun sens şi tot felul de alte cheltuieli inutile, inclusiv companiile municipale care, prin delegarea serviciului, au dus la creşterea preţurilor pentru servicii publice undeva uneori şi la 50%”, a declarat edilul general.

Întrebat când s-ar putea repara complet reţeaua de termoficare, el a promis că iarna 2022-2023 va fi mult, mult mai bună decât aceasta.

„E o problemă financiară, care ţine şi de producţie, şi e o problemă de serviciu, care ţine de transport. Pe problema de transport, noi avem de schimbat grosier 1.000 de kilometri de conductă reţea principală. Avem bani în momentul acesta pentru 350. Specialiştii au spus unde sunt zonele cele mai vulnerabile, acolo unde se produc avarii, deci cu ele o să începem. În toamna lui 2022, mare parte din zonele vulnerabile vor fi deja schimbate. (…) Iarna viitoare o să avem probleme mai mici decât anul acesta, dar o să avem probleme”, a mai spus Nicuşor Dan.

El a subliniat că iarna aceasta va fi dificilă. „Avem o reţea de transport care nu a fost modernizată 30 de ani şi care, din păcate, s-a deteriorat foarte rău în ultimii 3-4 ani (…) Cantitatea de apă necesar a fi introdusă în reţea e de trei ori mai mare decât în 2016. (…) tot ce putem noi să facem este să avem echipe care să intervină cât mai repede la avarii şi să informăm foarte bine populaţia despre aceste avarii”, a adăugat Nicuşor Dan.

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. „Nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci.” Și atunci vii cu subvenția. Această sumă de bani care crește prin copaci, de unde toți primarii Bucureștiului au cules-o pentru ca bucureștenii racordați la rețeaua RADET să nu plătească facturi mai mari. Că doar n-o fi obținută din impozite și taxe…

  2. Subvenţia o să continue să fie plătită în Bucureşti şi, mai mult decât atât, o să fie plătită la timp, ca să nu mai ajungem în mecanismul ăsta prin care se acumulează datorii şi Termoenergetica sau ELCEN riscă insolvenţa.

    Datoriile se acumuleaza din cauza modului de calcul al lor.
    Acum, primele la plata sunt DATORIILE! E normal sa se tot adune, pentru ca daca ai o suma anume de platit, iar tu platesti din aceiasi bani niste datorii restante, iti ramane o parte din suma curenta drept datorie. Care se tot mareste, de la luna la luna.
    Ar trebui ca prima la plata sa fie suma curenta, iar apoi si datoria veche. In felul asta, datoriile vechi nu vor mai acumula penalizari la penalizari la penalizari, dar n-am pretentii la asemenea calcule complicate de la niste institutii conduse de absolventi de teologie (Elcen) sau politisti de pasapoarte (Radet)…

  3. Neo marxismul incepe sa-si arate roadele..usor…usor…

  4. Nicusor Dan: |Şi vă spun şi motivul pentru care subvenţia trebuie să fie plătită în continuare: nu poţi să pui oamenii să plătească nişte pierderi pe care tu, ca furnizor, le produci.”
    Ipocrizie, in Bucurestiul cu cel mai mare Salariu mediu NET pe Tara, bucurestenii platesc cel mai mic Pret din Tara la Gigacalorie, e cel mai mic PRET la gigacalorie platit de consumator, uite:

    8 Octombrie 2019, STIRILE PRO-TV: „Prețul gigacaloriei în orașele din România. Unde se plătește cel mai puțin.
    „În Arad, tarifele mari au forţat zeci de mii de oameni să se decupleze de la reţeaua termică a oraşului şi să se descurce pe cont propriu. Acum câţiva ani, furnizorul din municipiu avea 46.000 de abonaţi casnici. Acum mai sunt doar 14.000 iar gigacaloria e aproape 400 de lei.
    Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde cetăţenii plătesc 285 de lei pe gigacalorie, în Oradea tariful e de 276 de lei, la Piteşti 260, iar Capitala are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei.
    La Cluj, o gigacalorie costă 240 de lei.”
    Anul trecut, Primaria Bucurestiului a aprobat o subvenție de aproape 1 miliard lei pentru RADET.
    11Februarie 2020: „În municipiul București, prețul total al GIGACALORIEI cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este plătit de populație (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei subvenție este plătită de Primăria Capitalei. Pentru o luna de iarnă, la o garsonieră (1 camera cu o persoană) se plătesc 109 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat de primărie ar ajunge 320 lei/ luna de iarnă. Pentru o lună de iarnă la un apartament de 2 camere cu 2 persoane se plăteste energia termică subvenționată aproximativ 165 lei/ luna și nesubventionata de Primăria Capitalei s-ar plăti 450 lei/ luna. Pentru o luna de iarnă la un apartament cu 3 camere (trei persoane) se plătește acum 206 lei/ luna de iarnă subvenționat iar nesubvenționat 610 lei/ luna”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.
    PNLeii care o tot atacau, acum tac chitic, Ministrul Virgil popescu era portavocea, azi tace chitic, Catu da drumul la BANI publici pentru a SUBVENTIONA bucurestenii cu cel mai mare Salariu pe Tara sa plateasca CEL MAI MIC Pret la Gigacalorie!!!

    În Programul de guvernare al Guvernului Orban se specifică o evaluare a celor care primesc subvenție, astfel încât să o primească DOAR cazurile sociale.
    ”Ministrul Economiei va promova necesitatea îmbunătățirii politicilor publice în domeniul eficienței energetice și a protecției Consumatorilor VULNERABILI de energie. În prezent, România risipește foarte multă resursă energetică, iar protecția socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu își pot plăti facturile la energie să fie identificați și ajutați mai mult decât în prezent. Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze. România trebuie să încerce să aducă în dezbatere la nivel UE problematica socială a sectorului energetic, inclusiv nevoia DEFINIRII unui concept European în privința sărăciei energetice și, eventual, DEFINIREA Consumatorului Vulnerabil la nivel european”, se arată în Programul de guvernare. ​
    Vorbe goale…bucurestenii vor primi la gramada Subventie la caldura si apa calda, din BANI publici, BANI imprumutati zilnic de Guv Orban!!!

  5. Că va crește gigacaloria, va crește.

    Până una-alta, reparăm și noi țevile alea? Că în campanie ați repetat la nesfârșit ce rea este Vulpița Firea că a lăsat Bucureștiul fără apă caldă. Dacă s-a tot repetat că administrația precedentă a greșit, poate n-ar fi o idee rea să se și remedieze greșelile pe care le-ați cântat non-stop în campanie.

  6. Face exact ce facea Firea.

    Astia ca Nicusor sunt buni la dati din gura, dar cam atat.

    Sa speram ca restul nu sunt ca asta, ca e vai de capul lui!

    • Si mie imi pare ca nici Nicusor nu se va tine de marile promisiuni..
      A promis Audit profesionsit la Primaria Bucuretsi, ceva absolut obligatoriu, spun eu, cum sa preiei o Institutie cand nu stii ce a lasat predecesorul?!
      Cu cat trece timpul, cu atat se dilueaza Informatiile, chiar ma asteptam ca unule din THE BIG FOUR sa faca un Audit profesionsit, care sa nu poate fi contestat de populista Gabita…
      Apoi, ma asteptam ca Nicusor sa spuna: Da, Anul asta NU marim Pretul la Gigacalorie, dar Anul viitor vom Reglementa si pune in aplicare Legea acre defineste Consumatorul vulnerabil si Pretul Gigacaloriei va fi cel real iar Consumatorii vulnerabili vor primi inca subventie pana ce Primaria va realiza Refacerea infrastructurii RADET…
      Nici o vorba depsre asa ceva, vor continua cu Subventie la caldura si apa calda la gramada, pentru cei vulnerabilI(de ANI de zile guvernantii NU sunt in stare sa puna la punct un Sistem care sa defineasca Consumatorul vulnerabil si subventia sa fie aplicabila DOAR celor vulnerabili!) cat si celor cu Salarii mari…
      FIX asa a facuut fi guv. Orban, nici macar nu s-au atins de nimic din ce-a lasat mostenire PSD…
      Schimbarile in Adminsitratia publica, oricum se produc greu, trebuie vointa politica, trebuie dezbateri, informare, comunicare… ma tem ca nu vom avea asa ceva…