G4Media.ro

Nicușor Dan oferă asigurări că Primăria Capitalei va plăti cel puțin 66%…

Nicușor Dan oferă asigurări că Primăria Capitalei va plăti cel puțin 66% din prețul gigacaloriei și promite că iarna viitoare va fi mai bine în București: „Eu, în campania electorală, nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă, probleme”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că autorităţile locale nu cunosc, deocamdată, procentul cu care va creşte preţul gigacaloriei, întrucât nu a fost stabilit tariful pentru transportul agentului termic, însă dă asigurări că Primăria va plăti, la fel ca şi până acum, cel puţin 66% din tarif, în timp ce bucureştenii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor suporta o treime din preţ.

El susţine că ELCEN nu a fost pregătit pentru sezonul rece la începutul lunii octombrie, iar alţi doi furnizori de agent termic, care au o cotă mică de piaţă, au sistat furnizarea.

„Eu, în campania electorală – şi era campanie electorală, da? – nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă probleme. Chiar fiind în campanie electorală, am spus: Atenţie, iarna 2021-2022 o să fie puţin mai bună decât iarna 2020-2021 (…) şi am spus că schimbările fundamentale o să se vadă în iernile următoare. În iarna 2022-2023, asta e ceva ce pot să spun acum, o să fie mult mai bine decât 2021-2022”, a afirmat Nicuşor Dan duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Edilul a explicat că, în România, preţul de producţie al energiei termice nu este reglementat, în timp ce cel de vânzare este supus unor plafoane, iar în acest context doi operatori care asigură furnizarea de agent termic pentru 5-6% dintre locuitorii Capitalei, „pur şi simplu au oprit căldura din Bucureşti”. Nicuşor Dan a menţionat că cei doi operatori sunt Vest Energo şi CET Griviţa, iar afectate au fost zona de vest a oraşului şi cartierul Griviţa.

„Pe de altă parte, ELCEN-ul nu l-am găsit pregătit pentru iarnă, producătorul care nu ne aparţine şi tocmai de aia am făcut demersurile pentru a prelua noi ELCEN, să nu mai dăm tot timpul vina de la unii la alţii. ELCEN-ul nu a fost pregătit, el nu a pornit când a venit sezonul de iarnă – 6-7 octombrie – nu a fost pregătit să înceapă. El era pregătit să înceapă undeva 25 octombrie – 1 noiembrie şi din cauza asta nu a livrat, în cele patru CET-uri mari pe care le au, nu a livrat la capacitate. Şi a mai fost o vină, care este a Termoenergeticii, care este în subordinea noastră, care nu a prevăzut, şi atunci lucrările noastre care sunt pe magistrala Ferentari au întârziat pornirea CET-ului Progresul”, a explicat primarul.

Nicuşor Dan consideră că acest sezon rece ar trebui evaluat, din perspectiva încălzirii în Capitală, după data de 1 noiembrie, explicând că ELCEN a promis că de la acea dată va funcţiona la capacitate maximă.

Edilul a arătat, răspunzând unor întrebări, că el beneficiază de căldură şi apă caldă întrucât locuieşte într-un cartier care nu este racordat la sistemul centralizat de termoficare şi are centrală individuală.

În  ceea ce priveşte majorarea tarifului pentru gigacalorie, Nicuşor Dan nu confirmă cifra de 86% cu care ar urma să crească tariful şi care este vehiculată, el explicând că un răspuns final în această privinţă va fi primit de către autorităţile locale zilele următoare.

Conform lui Nicuşor Dan, preţul de producţie a crescut, pentru o gigacalorie, de la 206 lei la 329 de lei. În ceea ce priveşte preţul pentru transport, acesta nu a fost fixat.

„În orice caz, în momentul ăsta noi (Primăria Capitalei – n.r.) plătim cam două treimi din preţ.  Adică din 506, bucureşteanul plăteşte 164 şi noi plătim 340. Doi la unu este raportul, acest raport nu o să scadă. (…) Poate să crească (acest raport- n.r.) cel puţin până trecem peste perioada de iarnă, situaţia financiară ne-o permite”, adaugă Nicuşor Dan.

Acesta susţine că primăria are „interesul de a păstra oamenii în sistemul centralizat”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nicusor Dan da asigurari ca speranta moare ultima, dar moare!

  2. Normal că o să fie mai bine. Mai rău decât în acest an, nu a fost niciodată în București. Mai jos de atât nu ai cum să cobori, Nicușoare.

  3. Nici nu a venit iarna, dar el promite că iarna viitoare va fi mai bine? :))

  4. „Eu, în campania electorală, nu am spus că o să vin la primărie şi o să rezolv pe loc, într-o secundă, probleme”

    Cât trebuie să plătim și când vom avea apă caldă și în Colentina, domnule primar general?

  5. Jos cu pomenile și atunci o să aveți bani de reparații și modernizări!

    • Exact.
      Cu e posibil așa ceva?
      Pomană de 66%… bucureștenii sunt asistați social?

    • De unde ia bani pentru pomana? Nu tot de la bucureșteni? Pentru ce, pentru a încuraja risipa? Sa mai pună un plovar pe ei,cum bine zicea nenea Nicu. Nu-i pomana electorala pe banii alegatorilor ?

  6. Nimikusor are nevoie de fo’ 40 de mandate ca sa faca ceva.

  7. Lăsați omul în pace ca să se concentreze mai bine. Poate așa vine si apa caldă!

  8. Da.
    Și cu puțin efort, putem ajunge la 100%.
    Hai că se poate – căldură gratuită pentru tot românu’…

  9. Pai plătește restu tarii ca sa dea governu subventii la mitici. Mitica stie numai de pomana, niste cersetori cu aere de superiori. Superiori in prostie, ca in rest nu exceleaza la absolut nimic. O adunătură de amestecuri din toata tara care pana mai ieri mancau paine cu zahar si acuma sunt si ei bucureșteni, nu mai din provincie. Da face mucusor subventii ca na… cersetoria e mare la bucale. Rupe-ne-ar odata Transilvania de restu tarii, ca doar in loc ne tineti din neputinta voastra de evolutie, din banii care ni-i luati pentru nimic! Transilvania ca tara ar fi net superioara lui mitica-land si nu are nici nevoie de subventiile voastra, care sunt cersetorii si bati aruncați pe nimic. Nu iti permiti sa te incalzesti, mars la soba de teracota si sparge lemne.