G4Media.ro

Nelu Tătaru: Sunt surprins de decizia CCR / Toate măsurile luate de…

Nelu Tătaru: Sunt surprins de decizia CCR / Toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi pentru Agerpres că este surprins de decizia CCR, care a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi referitoare la instituirea carantinei, el precizând că toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor în contextul pandemiei de COVID-19.

„Sunt surprins de decizia CCR, dar după cum ştiţi eu nu comentez hotărârile judecătorilor. Toate măsurile luate de Guvernul României, respectiv Ministerul Sănătăţii, precum şi eforturile depuse au ca scop limitarea îmbolnăvirilor şi răspândirii bolii. Aşteptăm motivarea acestei decizii”, a spus Tătaru.

El a afirmat că este în vigoare Legea specială 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Oricum, avem în vigoare o lege specială – Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a arătat ministrul.

Dispoziţii ale articolului 25 alineatul 2 teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la unele măsuri aferente instituirii carantinei „nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale”, a stabilit, joi, Curtea Constituţională a României.

Curtea a luat în discuţie, joi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 25 alineatul (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi ale articolului 8 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Dispoziţiile criticate au următorul cuprins:

* Art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 – „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii”;

* Art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020: „(1) În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul Sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza întâi din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii; a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei; cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind în reforma în domeniul sănătăţii, precizează CCR.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

BREAKING CCR: Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului / Carantina și internarea obligatorie, instituite prin ordin al ministrului Sănătății, neconstituționale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. nu conteaza intentia , totul trebuie facut legal ! Daca nu merge ,schimbati legea !

  2. „Toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor”

    De aceea, incepand de maine, toti asimptomaticii vor fi pusi in coma indusa ca sa prevenim raspandirea bolii in societate pana la descoperirea unui tratament.

    • @gheo,
      Nu e o idee rea si bine ar fi sa le fie indusa coma si raspandacilor de fake news-uri sosite via Kiseleff 6…

  3. Deci nu mai putem interna asimptomaticii cu forța?

  4. a fost si Arafat la tv. a zis ca asimptomaticii trebuie internati la fel cum se interneaza cu forta nebunii care sunt pericol pentru societate.

    • mai minţi mult, trol rusnac ce eşti?

    • uita-te la A3 si verifica.

  5. de ce sa fie surprins? asta e schema mafiei. verificata. e oare ceva mai sinistru decat CCR ? tericeanul ?

  6. Crima și teroare…libertatile COVID-ului mai importante decât viața și sănătatea omului.

  7. TRUMP spune:Testezi puțin,confirmi puțin!!!Deci,v-ati batut joc adunând din februarie continuu!!!Ati creat psihoză zecilor de mii de bolnavi!!!

  8. Acest tip de country lockdown trebuie interzis prin Constitutie, deoarece reprezinta o calcare in picioare a drepturilor omului si o negare a civilizatiei. Urgentele de sanatate publica trebuie tratate conform cunoasterii stiintifice la zi, nu conform opiniei birocratilor sau politicienilor, si trebuie lasata in seama expertilor confirmati profesional (si atat).

  9. Pai de ce sa va ia prin surprindere d-le ministru? Nu traiti in Romania? In tara asta in situatii normale, toate cele se reglementeaza prin OUG, iar in situatii de urgenta descoperim ca OUG-urile sunt neconstitutionale. Perfect logic pt politica damboviteana.

  10. Exagerează si domnii de la CCR.
    Reiese logic ca decidenții din MS si DSU au vrut sa minimizeze riscul răspândirii incontrolabile a pandemiei pe teritoriului României si au luat măsuri ținând cont de specificul țării (sistem sanitar, personal medical disponibil, fonduri, etc). Totuși, nu suntem la nivelul Coreei de Sud sau al SUA in domeniul tehnologiei de monitorizare a bolilor si a capacității de raspuns, si nici ca alte tari bogate care pot testa nelimitat. Deci, comparativ cu ele, ar fi trebuit sa luam măsuri mai severe ca sa nu scăpăm situația de sub control, având in vedere resursele disponibile.

    Dar chiar si in condițiile date, România nu a fost nicidecum in alea 1% state autoritare care au încălcat major drepturile omului, ci mai degrabă in alea 80% de state care au luat măsuri rezonabile. Faceti benchmarking dacă vreți sa luați o decizie obiectiva; altfel, sunt doar opinii subiective.