
NATO: Cancelarul german este de acord cu creşterea bugetului apărării, dar eşalonat
Cancelarul german Friedrich Merz s-a declarat joi de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de creştere a bugetelor apărării de către statele membre ale Alianţei, dar a insistat asupra unei creşteri treptate, cu atingerea obiectivului în anul 2032, relatează agenţiile DPA şi EFE, conform Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Preşedintele american Donald Trump le-a cerut membrilor europeni ai NATO să-şi crească bugetele apărării la 5% din PIB, mult peste actualul angajament de 2% din PIB, care nici acesta nu este atins de nouă din cele 32 de state membre ale Alianţei, printre cele care nu ating obiectivul fiind inclusiv Germania.
O propunere de compromis avansată de secretarul general al NATO, Mark Rutte, prevede o creştere a bugetelor alocate strict apărării la 3,5% din PIB, plus alocarea a încă 1,5% din PIB pentru investiţii în sectoare conexe, precum infrastructura, ajungându-se astfel la procentul de 5%.
Vorbind la o conferinţă de presă în Lituania, cancelarul german s-a declarat de acord cu propunerea lui Rutte, dar cu o creştere treptată a cheltuielilor pentru cele două componente enunţate, apărarea şi investiţiile conexe. „Din perspectiva guvernului german, acestea sunt două cifre de care ar trebui să ne apropiem. Nouă ni se par rezonabile, de asemenea posibil de atins, cel puţin în orizontul de timp specificat până în anul 2032”, a indicat Friedrich Merz.
El s-a referit astfel la o foaie de parcurs prezentată marţi de ministrul său al apărării, Boris Pistorius. În marja unei reuniuni la Bruxelles, acesta din urmă a schiţat un plan prin care Germania ar urma să-şi crească anual cheltuielile militare cu echivalentul a 0,2% din PIB pe parcursul a şapte ani, până în anul 2032.
Într-o declaraţie dată săptămâna trecută, cancelarul german a subliniat că accentul ar trebui pus mai degrabă pe capabilităţile militare concrete de care este nevoie „pentru a apăra continentul european şi pe noi înşine”, nu pe un procent în sine pentru bugetele apărării. „Există multe lucruri pe care trebuie să le recuperăm şi pe care le-am neglijat în mod colectiv în ultimii ani”, a explicat el.
O decizie privind creşterea angajamentului statelor NATO de a aloca apărării un buget anual peste ţinta actuală de 2% este aşteptată la summitul Alianţei care va avea loc în luna iunie la Haga.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.