G4Media.ro

NATO avertizează Kosovo după achiziţionarea unor drone Bayraktar din Turcia

sursa siteul producatorului

NATO avertizează Kosovo după achiziţionarea unor drone Bayraktar din Turcia

Forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo (KFOR) a avertizat luni Pristina după ce aceasta a achiziţionat drone militare de la Turcia, subliniind că KFOR este singura responsabilă cu supravegherea spaţiului aerian kosovar, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Această declaraţie KFOR intervine la o zi după anunţul făcut de premierul Albin Kurtin privind achiziţionarea unor drone TB-2 Bayraktar.

„Referitor la utilizarea tuturor categoriilor de drone şi limitările corespunzătoare, inclusiv cele privind TB-2 Bayraktar, comandamentul KFOR are autoritatea principală asupra spaţiului aerian al Kosovo”, se menţionează în comunicat.

Kurti a publicat duminică pe reţelele de socializare fotografii care îl arată alături de noile drone.

„Am adăugat arsenalului armatei noastre drone TB-2 Bayraktar pe care le-am cumpărat de la Turcia”, a exclamat fericit Albin Kurti, adăugând:”Kosovo este de acum mai sigur şi totodată mândru!”.

Dronele TB-2 Bayraktar au fost mediatizate anul trecut pentru rolul lor în primele etape ale apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse şi au fost achiziţionate de vreo 10 armate, potrivit Military Balance de la International Institute for Strategic Studies (IISS).

Guvernul kosovar vrea să transforme Forţa de securitate a Kosovo (KSF), forţă de intervenţie dotată cu arme uşoare într-o armată regulată de 5.000 de oameni, cu 3.000 de rezervişti.

Dar KFOR, prezentă în ţară de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă de securitatea ţării cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.

Belgradul, precum şi principalii săi aliaţi, China şi Rusia, au refuzat să recunoască independenţa Kosovo.

Tensiunile rămân puternice în Kosovo după luni de tulburări în zonele cu populaţie majoritar sârbă, în nord. La sfârşitul lunii mai, peste 30 soldaţi din KFOR au fost răniţi.

Kurti urmează să se întâlnească în cursul săptămânii cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, unde cele două părţi sunt supuse unei puternice presiuni din partea Uniunii Europeni pentru a-şi reduce tensiunile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nici noi nu recunoastem independenta Kosovo, nu doar China si Rusia. Si motivul pentru care nu o recunoastem e pentru ca ar putea duce la scindarea unor teritorii ale noastre de asemenea. E o problema mult mai complexa decat e portretizata a fi. Da, ce au facut sarbii a fost de r*hat. Dar de asemenea au existat epurari etnice de ambele parti, si cred ca ar fi bine sa scoatem asta in evidenta. Realitatea nu e compusa doar din buni si rai. Au fost jeguri de ambele parti. Sarbii fiind mai multi, au si facut cele mai multe.
    In ultima vreme, in schimb, conflictul a fost escaladat de kosovari. In loc sa traiasca pasnic, mai fac cate ceva care sa ii atraga pe sarbi (care au un anumit nivel de agresivitate) intr-un conflict armat. Cea mai mare problema ar fi ca in conditiile in care Kosovo ar actiona asemenea ‘republicilor separatiste’ din Ucraina si Belgradul sa riposteze, NATO sa intre din nou in sarbi.
    Eu cred ca e un derapaj imens din partea ‘aliatilor’ Turci in ceea ce priveste vanzarea de drone Bayraktar Kosovo-ului.

  2. @Dascal. Bine zis!