G4Media.ro

Municipiul Oradea a obținut cel mai mare punctaj din ţară în auditul…

sursa foto: Facebook/Florun Birta

Municipiul Oradea a obținut cel mai mare punctaj din ţară în auditul pentru fondurile elveţiene / Instrumentul de management este utilizat de 1.800 de oraşe europene

Municipiul Oradea a obţinut cel mai mare punctaj din ţară în auditul pentru fondurile elveţiene, ceremonia de decernare a diplomei de Comunitate Sustenabilă – „European Energy Award” având loc vineri, la Primăria Oradea, în prezenţa reprezentanţilor România Green Building Council (RoGBC) şi ai Ambasadei Elveţiei în România, informează Agerpres.

„De astăzi, odată cu decernarea acestei diplome, Oradea face parte din reţeaua European Energy Award. În urma auditului realizat anul trecut, Oradea a obţinut un punctaj de 46,2% care este cel mai bun punctaj din ţară în acest moment, din alte câteva oraşe din ţară care au fost auditate, cum ar fi Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Braşov sau Iaşi. Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine şi că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicaţi, va fi şi mai bine pentru a încerca să atragem şi mai multe fonduri europene, elveţiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei”, a declarat primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Auditul a fost realizat de RoGBC în baza anumitor criterii şi indicatori, pe şase domenii: dezvoltare şi planificare spaţială; clădirile municipale şi facilităţi; aprovizionare şi eliminare; mobilitate urbană; organizare instituţională; comunicare şi cooperare; adaptarea la schimbări climatice.

Reprezentantul Ambasadei Elveţiei în România, Giacomo Solari, şeful Biroului Contribuţii Elveţiene, a menţionat că acest audit este un instrument de management necesar, ce evaluează mai multe domenii pe care municipalitatea le oferă comunităţii locale, în condiţiile în care oraşele se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai complexe şi vor trebui să facă faţă unor provocări pe termen lung. Acest instrument de management este utilizat de 1.800 de oraşe europene, majoritatea în Elveţia, Germania, Franţa, Italia şi Austria, o reţea în dezvoltare, cu alte oraşe din UE, chiar şi din Ucraina.

Potrivit acestuia, o nouă perioadă de finanţare prin programe elveţiene va fi lansată în cursul anului 2024, în septembrie, pornind de la evaluarea realizată prin audit, urmând să fie accesate cinci domenii de finanţare.

Preşedintele RoGBC Transilvania, Dorin Beu, a vorbit despre istoricul, evoluţia şi importanţa sistemului de certificare energetică European Energy Award, lansat în urmă cu 33 de ani în Elveţia, o iniţiativă a unor foşti angajaţi din primării, care şi-au dat seama că e nevoie de o certificare unitară a oraşelor. Sistemul a fost preluat ulterior de guvernul federal ca o modalitate de a finanţa comunităţile.

În 2016, Guvernul elveţian a delegat această responsabilitate pentru România Green Building Council – Consiliul Român al Clădirilor Verzi care a început colaborarea cu autorităţile locale şi puţin mai dificil, afirmă Beu, cu cele naţionale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...