G4Media.ro

Muncitorii din industria petrolieră se alătură protestelor din Iran. Grevele lor au…

Sursa foto: captură video

Muncitorii din industria petrolieră se alătură protestelor din Iran. Grevele lor au fost decisive la Revoluția Islamică din 1979

Muncitorii de la uzinele petrochimice și rafinăriile de petrol din Iran au intrat în grevă luni și marți, în timp ce protestele care au urmat uciderii lui Mahsa Amini au continuat în întreaga țară pentru a patra săptămână, transmite Jerusalem Post.

Grevele muncitorilor din industria petrolieră au fost esențiale în Revoluția Islamică din 1979, care a dus la căderea șahului.

Muncitorii de la sondele de gaze South Pars Phase 14 au declarat într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare că acordă forțelor iraniene care îi atacă pe protestatari trei zile pentru a depune armele, avertizând că, în caz contrar, „vom distruge tot ceea ce am construit”.

Consiliul de organizare a protestelor muncitorilor din industria extractivă avertizase la sfârșitul lunii trecute că muncitorii din petrochimie vor intra în grevă dacă reprimarea protestatarilor va continua.

Începând de luni, lucrătorii de la instalațiile petrochimice Hengam și Bushehr au lansat greve în sprijinul protestelor care au loc în întreaga țară. Lucrătorii de la compania petrochimică Kangan și de la rafinăria Abadan s-au alăturat grevelor mai târziu în cursul zilei.

Consiliul de organizare s-a adresat luni muncitorilor din sectorul petrolier și petrochimic din întreaga țară, subliniind că „acum este momentul să protestăm pe scară largă și să ne pregătim pentru greve la nivel național și dureroase”.

Consiliul a cerut guvernului să elibereze toți protestatarii arestați și să înceteze să mai atace protestatarii. Imagini care ar fi fost filmate de la o instalație petrochimică din Asaluyeh au arătat muncitori care scandau „moarte dictatorului”. Imagini suplimentare au arătat muncitori adunându-se în fața altor instalații, inclusiv în Abadan.

Grevele muncitorilor petroliști au fost esențiale în Revoluția islamică din 1979, care a dus la căderea șahului. Dacă greva muncitorilor din industria petrolieră continuă pentru o perioadă prelungită, ar putea provoca daune semnificative pentru stabilitatea regimului actual, deși acest lucru ar depinde de o serie de aspecte diferite, inclusiv de cine se alătură grevei, de modul în care se organizează muncitorii și de alte aspecte.

Guvernatorul din Bushehr, Ahmad Mohammadizadeh, a cerut marți să se acorde prioritate cererilor muncitorilor aflați în grevă, potrivit presei iraniene.

„Toate grupurile de muncă, inclusiv sectorul guvernamental și angajatorii, trebuie să protejeze demnitatea lucrătorilor”, a declarat guvernatorul. „Revendicările sindicale ale muncitorilor din regiunea South Pars ar trebui să fie urmate cu seriozitate și într-un mod special.”

Pe fondul protestelor, au fost raportate greve și în alte sectoare, inclusiv în piețele din Teheran și în universitățile din întreaga țară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Iranienii au tăria de a-și da jos dictatura, rușii nu.

  2. Sper ca revolutionarii sa-l trateze si pe Khamenei asa cum au tratat-o regimul pe Amini, cu tortura si bataie.

  3. Parintii si bunicii celor care protesteaza azi au decis ca nu vor sah, vor sa puna islamul pe primul loc. Azi se pare ca copiiilor lor tare le-ar mai place sahul.

  4. Dupa 40 de ani in care au trecut de la democratie la absuristanul actual….mult le-a luat sa mai faca o greva.