G4Media.ro

Celebrul cântăreț pop iranian Mehdi Yarrahi a fost eliberat pe cauțiune

Sursa foto: AFP

Celebrul cântăreț pop iranian Mehdi Yarrahi a fost eliberat pe cauțiune

Cântărețul pop iranian Mehdi Yarrahi, reținut de la sfârșitul lunii august pentru că a difuzat un cântec împotriva obligativității purtării vălului Islamic, a fost eliberat marți pe cauțiune, a anunțat presa locală, citată de Le Figaro.

Justiția iraniană îl arestase pe artistul în vârstă de 41 de ani la ordinul procurorului din Teheran, în urma difuzării unui cântec considerat ilegal deoarece sfida „morala și obiceiurile societății musulmane”.

Acesta lansase cântecul Rousarito („baticul tău”, în persană) în preajma aniversării morții lui Mahsa Amini, o tânără iraniană de origine kurdă care a murit la 16 septembrie 2022, după ce a fost arestată de poliția moravurilor pentru că a încălcat codul vestimentar strict impus femeilor.

Sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forțelor de securitate, au fost ucise în timpul demonstrațiilor declanșate de moartea lui Mahsa Amini. Mii de manifestanți au fost, de asemenea, arestați, fiind acuzați de autorități că au participat la „revolte” întreținute de țările occidentale.

Medhi Yarrahi lansase cântecul și clipul de trei minute în favoarea „vălului opțional”, dedicându-l „femeilor iraniene curajoase” care au participat la mișcarea de protest declanșată de moartea lui Mahsa Amini.

El a primit premiul pentru cel mai bun cântăreț pop la festivalul Fajr, cel mai mare eveniment muzical al țării, organizat de guvern. Melodia sa Soroode Zan („Imnul femeii”), lansată la începutul lunii octombrie, a devenit un imn al demonstranților, în special în universități.

În concertele sale, el a criticat de mai multe ori autoritățile, în special pentru discriminarea locuitorilor din provincia sa natală Khuzestan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...