G4Media.ro

Mugur Isărescu semnalizează disponibilitatea pentru un nou mandat la șefia BNR. Acum…

Mugur Isărescu semnalizează disponibilitatea pentru un nou mandat la șefia BNR. Acum șapte luni excludea posibilitatea unei noi candidaturi

Mugur Isărescu (69 de ani) a semnalizat marți disponibilitatea pentru un nou mandat de guvernator al BNR, în condițiile în care actualul mandat expiră în luna octombrie a acestui an, iar în luna mai 2018 excludea posibilitatea unei noi candidaturi în fruntea Băncii Centrale, pe care o conduce din 1990.

„Parlamentul va hotărî”, a spus marți Isărescu într-o conferinţă de presă când a fost întrebat dacă își mai dorește un mandat de guvernator. Guvernatorul face astfel referire la procedura legală de numire a șefilor BNR (cei 9 membri ai Consiliului de Administrație): potrivit articolului 33 din Legea 312/2004, membrii CA al BNR sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Cu alte cuvinte, doar Parlamentul are posibilitatea de a desemna o nouă conducere a Băncii Centrale.

Astfel, în mod formal, cuvântul decisiv în desemnarea conducerii BNR îl are majoritatea parlamentară – în acest caz coaliția PSD-ALDE.

Declarația echivocă a lui Isărescu de marți e în contradicție cu ce spunea în 7 mai 2018, când, întrebat de ziariști dacă ”mai are răbdare” pentru un nou mandat la conducerea BNR, Isărescu spunea, tot într-o conferință de presă: „Nu mai pot. Am 70 de ani, nu? … Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii”, potrivit Agerpres. În mai 2018, declarația lui Isărescu venea după mai multe contre cu conducerea PSD legate de nivelul inflației și rata dobânzii de politică monetară.

Acum însă, Isărescu a lăsat decizia continuării la șefia BNR pe umerii Parlamentului, sugerând că dacă va fi propus nu va refuza un nou mandat.

Guvernatorul a făcut anunțul în conferința de presă în care a atacat extrem de dur guvernul pentru ordonanța care introduce o taxă pe activele băncilor, numind-o ”trăznaie” sau ”bombă”. Isărescu a semnalizat și refuzul unei convocări la Ministerul Finanțelor, convocare făcută la Antena 3 de ministrul Eugen Teodorovici, anunțând în schimb că trebuie convocat rapid Consiliul pentru Macrostabilitate pentru discuții pe tema taxei din sistemul bancar.

Semnalizarea de către Isărescu a disponibilității pentru un nou mandat la BNR vine pe fondul atacului dat de guvern la adresa sistemului bancar și, în general, a companiilor străine. Pe de altă parte, potrivit unor surse din piețele financiare, Isărescu are nevoie ca statutul său în piața bancară să fie unul solid în acest an de final de mandat, să nu fie perceput drep lame duck. Astfel că semnalul de rămânere în cărți pentru un nou mandat poate avea și rostul de a-și consolida poziția în acest an care se anunță extrem de complicat din punct de vedere al politicilor fiscale adoptate de guvern și al deciziilor de politică monetară luate de BNR.

Context: Mugur Isărescu a fost numit pentru prima oară președinte al BNR în septembrie 1990. A fost reconfirmat în funcție în 1991 și în 1998. A fost reales apoi, la 28 septembrie 2004 și la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcția de guvernator al BNR, mandat care a început în octombrie 2014 și expiră în octombrie 2019.

Foto: Mugur Isărescu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Eu zic sa nu mai semnalizeze. Eu m-am saturat de „sistem”. Zic sa mai schimbam si noi, nu sa mancam aceeasi ciorba in fiecare zi 35 de ani.

  2. Iata cotele oferite de BNR: Isarescu 69.00 , Tutankhamon 82.11 (tva inclus)

  3. Da dl.Marcel ai dreptate, dece sa ramanem doar cu tara jefuita sa fie jefuita de potentati domniei voastre si BNReul!

  4. Semnalizeaza coane si trage pe dreapta in parcare sau la remat si trage-l si pe Vasilescu secretara ta. Asa nu ai facut nimic ptr populatie ai tinut mereu cu bancherii , castigurile bancilor sunt de 3 ori mai mari fata de media europeana, clauzele sunt cele mai abuzive din UE, la fel si dobanzile sa nu mai zic de moneda nationala ca ai aduso la un nivel minim istoric. Dute batrane acum pana nu e prea tarziu sa nu faci parnaie ca ai atentat la siguranta nationala.

  5. Asta si in carje va veni la banca. Asta este o boala sa acumulezi milioane de euro in conturi si sa nu i cheltui in timp ce cateva mii de copiii se culca flamanzi . Bai avarilor opriti va din furat va ajunge iesit din viata publica si mergeti si spargeti banii punet ii in miscare in economie.

  6. Bancherul, in general, e „bolnav” de banii multi. Daramite ditamai guvernatorul! Prin venele lui curg bani nu sange.

  7. Economia romaneasca nu functioneaza din cauza acestor avari care scot cash ul din piata il tin la saltele sau prin banci straine iar daca ii dau la populatie o fac pe dobanzi uriase si clauze de camatari.Daca se maresc salariile mici acesti bani ajung in economia reala. Oamenii isi vor face un trai mai bun prin cumpararea de mobilier electrocasnice etc deci vor sustine IMMurile sau vor merge in concedii in tara unde vor sustine turismul romanesc. Bogatii merg in concedii in tari exotice fac cumparaturi din capitale ale modei deci banii ajung in economia altor tari. Gongareala asta ca daca maresti salariile mici creeaza deficit nu sta in picioare deci Isarescule jaaaaal acasă nasolule.

  8. La vremuri noi, tot cu noi..

  9. Reiau, asta va sta la BNR până când va fi transferat direct la Antipa.
    Daca e atât de valoros Isărescu, de ce nu avem un leu la fel de puternic ca francul elvețian ? Pt că eu asta înțeleg, Elveția a schimbat patru guvernatori, dar în România e același de la invazia romana. O fi Isarescu vreo supersomitate în sistemul bancar , și elvetienii, habarniști ?

  10. Cretinul ala de Daniel Zamfir zice ca ROBOR- ul a fost manipulat de sistemul bancar in sensul cresterii si mentinerii la o valoare cu mult peste cea reala!
    Ordinarul dracului, daca are probe, sa sesizeze Consiliul Concurentei si sa faca plangere penala impotriva BNR. Si ma uit la Tudor Barbu de la B1TV cum pune botul la o asemenea ineptie si facatura. Pacat de el!

  11. Cred că mai bine va mumificați, tu și Vasilescu, că să fiți sigur că veți sta pe vecie in fruntea BNR.nu mi se pare să iei pensie și salariu de la o instituție de stat.