
Moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila / Dezbatere şi vot, luni
O moţiune simplă intitulată „Vaccinuri, minciuni şi tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece” a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid, transmite Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus şedinţa de plen de miercuri, a anunţat că, în acord cu Regulamentul Senatului, moţiunea va fi dezbătută şi votată luni, 12 mai, începând cu ora 16:00.
Prin moţiune, semnată de 45 de senatori – 28 AUR, 10 S.O.S. România şi şapte POT, se cere demisia „imediată” a ministrului Rafila din cauza „gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare în România”.
S.O.S. România şi-a anunţat acest demers din 17 aprilie, când Ninel Peia a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al partidului, că va lupta pentru respectarea drepturilor cetăţenilor români prevăzute în Constituţie. „Părintele este cel care stabileşte când, ce şi cum pentru copilul lui până la 18 ani”, a adăugat, la acea dată, Ninel Peia.
„Sub mandatul ministrului Alexandru Rafila, România s-a transformat într-un teren de experimente pentru companiile farmaceutice. În loc să protejeze sănătatea publică, Ministerul Sănătăţii a devenit un vehicul de promovare a intereselor financiare ale marilor corporaţii din domeniul farmaceutic în detrimentul siguranţei copiilor şi al dreptului părinţilor de a alege. (…) Românii merită un sistem de sănătate care funcţionează pentru cetăţeni, nu pentru interese politice sau financiare. Solicităm demisia ministrului Alexandru Rafila, datorită gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare în România, care pune în pericol sănătatea copiilor şi încrederea cetăţenilor în sistemul public de sănătate”, se arată în textul moţiunii.
Potrivit semnatarilor moţiunii, actuala formulă a vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), care în trecut era considerat relativ sigur, are în prezent „un risc ascuns”, iar promovarea „agresivă” a vaccinul HPV este „o politică periculoasă”.
„Ministerul Sănătăţii, sub conducerea domnului Rafila, a demonstrat o lipsă crasă de transparenţă în ceea ce priveşte relaţiile financiare dintre instituţiile publice şi companiile farmaceutice producătoare de vaccinuri. Medicii care ridică întrebări sunt izolaţi, iar cei care susţin vaccinarea fără rezerve beneficiază de sponsorizări directe şi indirecte. Nu există o transparenţă completă privind contractele de sponsorizare şi nici o evaluare reală a efectelor adverse ale vaccinurilor administrate copiilor. Aceste acţiuni reflectă un conflict de interese uriaş între Ministerul Sănătăţii şi interesele comerciale ale industriei farmaceutice”, se mai arată în documentul citat.
Semnatarii moţiunii mai acuză Ministerul Sănătăţii că gărzile sunt plătite „incorect”, că medicii de familie au fost transformaţi din clinicieni în funcţionari.
„Numărul de hârtii, formulare şi raportări impuse este sufocant, afectând timpul petrecut cu pacienţii şi scăzând calitatea actului medical. Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) este, de ani de zile, un obstacol în loc de sprijin. Căderile zilnice, validările imposibile şi erorile permanente blochează accesul pacienţilor la servicii esenţiale, iar responsabilitatea revine direct Ministerului Sănătăţii. Programele de prevenţie sunt sabotate din interior. Normele de aplicare sunt birocratice şi prost concepute, descurajând medicii de familie şi condamnând pacienţii la diagnostic tardiv şi cheltuieli inutile pentru tratamente întârziate”, relevă textul moţiunii.
Alte acuze ale semnatarilor moţiunii vizează tratamentul „întârziat şi inuman pentru pacienţii oncologici, gestionarea „defectuoasă” a resurselor în sistemul spitalicesc, „politizarea agresivă” a conducerii spitalelor.
Senatorii S.O.S. România, AUR şi POT cer suspendarea imediată a campaniilor de vaccinare obligatorii pentru copii până la clarificarea situaţiei şi constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea modificărilor formulei vaccinului ROR şi a efectelor adverse raportate în România şi în alte state UE, legăturilor financiare dintre Ministerul Sănătăţii şi marii producători de vaccinuri, a campaniilor de vaccinare fără consimţământ informat şi fără dezbatere publică.
Moţiunea împotriva ministrului Alexandru Rafila „este un apel la responsabilitate şi transparenţă. România are nevoie de un ministru al Sănătăţii care să protejeze sănătatea publică şi să asigure siguranţa medicamentelor, nu de un ministru care cedează în faţa intereselor economice ale marilor companii farmaceutice”, mai transmit semnatarii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii